Έρευνα Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης: Δυσαρεστημένοι οι πολίτες από τις υπηρεσίες του ΕΣΥ

Τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας,  σχετικά με τις απόψεις των πολιτών για τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας του ΕΣΥ στη χώρα μας, παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι Έλληνες πολίτες είναι κατά 43,9% δυσαρεστημένοι με τις ιατρικές υπηρεσίες, ενώ το 33,4% δηλώνει ικανοποιημένο.

Την ίδια ώρα, περίπου 2/10 (21,7%) δεν δηλώνουν τίποτα από τα δύο, ενώ το 1% δεν γνώριζε για να απαντήσει στην έρευνα. Ειδικά για το ΕΣΥ, το 56,7% των ερωτηθέντων δήλωσε δυσαρέσκεια, ενώ το 26,7% είναι ευχαριστημένο από τις ιατρικές παροχές του δημοσίου τομέα. Επίσης, σχεδόν οι μισοί, απάντησαν πως τα τελευταία 2-3 χρόνια έχουν χειροτερεύσει οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, ενώ το 26,3% βλέπει βελτίωση.

Το 66,1% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι προτιμούν ιδιώτες γιατρούς και κλινικές, με το 35,7% να επισκέπτεται νοσοκομεία, σε μια ερώτηση πολλαπλής επιλογής στην οποία το 20,2%, των ίδιων ατόμων απάντησε ότι επισκέπτεται και συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ.

Αύξηση των ιδιωτικών ιατρικών υπηρεσιών 

Οι πολίτες αναγνωρίζουν πως τα τελευταία 2-3 χρόνια έχει αυξηθεί το κόστος των ιδιωτικών ιατρικών υπηρεσιών. Αυτό απάντησε το 72,1% των ερωτηθέντων, σε σχέση με μόλις το 0,8% που θεωρεί ότι έχει ελαττωθεί και το 22,5% το οποίο θεωρεί ότι το κόστος έχει μείνει ίδιο.

Παρόλα αυτά, δύο στους δέκα, θεωρούν ότι η σύμπραξη ΕΣΥ και ιδιωτικών γιατρών θα επιδεινώσει τις ιατρικές υπηρεσίες, ενώ το 43,8% των ερωτηθέντων θεωρεί πως θα βελτιωθούν. Το 12,7% απαντά πως οι ιατρικές υπηρεσίες θα παραμείνουν ίδιες παρά τη σύμπραξη, ενώ το 23,4% δεν απάντησε στο ερώτημα της έρευνας.

Στο πλαίσιο αυτό τέθηκε στους πολίτες το ερώτημα «πώς αντιμετωπίζετε τις τελευταίες ρυθμίσεις του Υπουργείου Υγείας για τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία», με τους μίσους να απαντούν αρνητικά, ενώ το 30,8% τις θεωρούν θετικές.

Παράλληλα, το 74% των πολιτών έχουν εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό, ενώ το 43,6% του υπολοιπόμενου ποσοστού, το οποίο δεν έχει ακόμη εγγραφεί, δηλώνει ότι σκοπεύει να το κάνει.

Προφίλ έρευνας

Η ετήσια έρευνα του ΙΣΘ διεξήχθη από την εταιρεία ”To The Point”, το διάστημα 5- 12 Ιουλίου, σε δείγμα 1.102 ατόμων, άνδρες και γυναίκες άνω των 17 ετών, κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Το 51,02% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες και το 48,98% άνδρες.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Γεωργιάδης: Νέο σύστημα εφημεριών και οικονομικά κίνητρα, θα βελτιώσουν την κατάσταση στο ΕΣΥ

Βόρεια Ελλάδα: Αποκαλυπτική έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ για τις ελλείψεις σε 29 νοσοκομεία και 14 Κέντρα Υγείας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.