Ευλογιά των πιθήκων (mpox): Νέο εμβολιαστικό κέντρο στην Αλεξανδρούπολη

Σε αυξημένη επαγρύπνηση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας μας, για την πρόληψη και τον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων (mpox) , με τους αρμόδιους φορείς να δηλώνουν έτοιμοι στη διαχείριση ενδεχόμενων κρουσμάτων.

Στην Ελλάδα ο εμβολιασμός έναντι της mpox ξεκίνησε στις 22 Ιουλίου, στα νοσοκομεία «Αττικόν» και «Ανδρέας Συγγρός». Προς το παρόν, ενδείκνυται στις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες (MSM), άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες και γυναίκες, διεμφυλικά άτομα, καθώς και επαγγελματίες υγείας οι οποίοι εργάζονται σε χώρους με υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ευλογιάς mpox (π.χ. εργαστήρια, ειδικές μονάδες). «Στο επόμενο διάστημα θα λειτουργήσουν 5 ακόμα εμβολιαστικά κέντρα σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Κρήτη, Πάτρα και Αθήνα».

Από την 1η Σεπτεμβρίου ξεκινά την λειτουργία του το εμβολιαστικό κέντρο κατά της ευλογιάς των πιθήκων (mpox) στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο στην Αλεξανδρούπολη.

Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος οι εμβολιασμοί, θα πραγματοποιούνται κατόπιν ιατρικής αξιολόγησης στο χώρο της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων του Π.Γ.Ν.Α. κάθε Παρασκευή από τις 10.00 έως τις 12.00 και κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού το οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείσουν καλώντας στο 2551352510 κάθε Τετάρτη από τις 9.00 έως τις 12.00.

Συναγερμός από ΠΟΥ και ECDC

Υπενθυμίζεται πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε την επιδημία mpox στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) και στις γειτονικές με εκείνη χώρες ως επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας με διεθνές ενδιαφέρον (14/08/2024).

Ακολούθως, έπειτα και από τη σχετική προειδοποίηση του ΠΟΥ, το ECDC αύξησε το επίπεδο συναγερμού και ζήτησε από τις χώρες να διατηρήσουν υψηλά επίπεδα ενημέρωσης για τους ταξιδιώτες που έρχονται από περιοχές που έχουν επηρεαστεί από τον ιό.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC) ανέφερε πως βλέπει τώρα έναν «μέτριο» κίνδυνο mpox, σε σύγκριση με έναν «χαμηλό» κίνδυνο νωρίτερα, για τον ευρύτερο πληθυσμό και τους ταξιδιώτες. Πρόσθεσε πως η πιθανότητα μετάδοσης στην Ευρώπη παραμένει πολύ μικρή, δεδομένου ότι οι εισαγόμενες μολύνσεις διαγιγνώσκονται γρήγορα και εφαρμόζονται μέτρα ελέγχου.

Ευλογιά των πιθήκων (mpox)

«Η ευλογιά τύπου mpox είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη που προκαλείται από μόλυνση με τον ιό mpox. Ο ιός mpox είναι γενετικά παρόμοιος με τον ιό της ευλογιάς, αλλά λιγότερο μεταδοτικός και με πιο ήπια συμπτώματα. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων, κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση».

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Ευλογιά των πιθήκων (mpox) : Ανησυχητικά τα τελευταία δεδομένα για το νέο στέλεχος

Γεωργιάδης για αυξήσεις φαρμάκων: Καμία επιβάρυνση για τους ασθενείς

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.