Πληθαίνουν τα περιστατικά βίας εναντίον υγειονομικών – Άμεσα μέτρα ζητούν οι γιατροί του ΕΣΥ

Ο ξυλοδαρμός ιατρού-διευθυντή Ορθοπαιδικής Κλινικής του Ιπποκρατείου, μέσα στον χώρο του νοσοκομείου, έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα περιστατικών βίας κατά υγειονομικών και εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο συνοδός του ασθενή, μετά από παρατήρηση που έκανε ο ιατρός, λογομάχησε μαζί του και τον γρονθοκόπησε στο στόμα, με αποτέλεσμα να προκληθούν κακώσεις στα ούλα του. Το θύμα προσέφυγε στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ, όπου εξετάστηκε από ιατροδικαστή και έλαβε υπόμνημα με τα ευρήματα της εξέτασης, προκειμένου να καταθέσει μήνυση.

Το Σωματείο Εργαζομένων του Ιπποκρατείου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με το συμβάν, αναφέρει: «Για άλλη μια φορά γίναμε μάρτυρες, στην Ορθοπαιδική Κλινική του Ιπποκράτειου ΓΝΘ, βιαιοπραγίας από συνοδό ασθενούς, ο οποίος μάλιστα αντιμετωπίστηκε κατά τον καλύτερα δυνατό τρόπο, προς το προσωπικό της κλινικής. Σε μια κλινική που λειτουργεί υποδειγματικά και πέρα από τις δυνατότητές της, λόγω της έλλειψης προσωπικού (νοσηλευτών – αναισθησιολόγων), προς όφελος των ασθενών που νοσηλεύονται και χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης – αποκατάστασης. Παρότι αντιλαμβανόμαστε τον πόνο και την αγωνία του κάθε συνανθρώπου μας που αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας, τέτοιες συμπεριφορές είναι αδικαιολόγητες και θα μας βρίσκουν πάντα αντίθετους».

Βιαιοπραγία κατά γιατρών στο νοσοκομείο Χαλκίδας

Λίγες ώρες πριν, καταγγελία των νοσοκομειακών γιατρών για περιστατικά βίας εναντίον υγειονομικών υπήρξε και στο νοσοκομείο Χαλκίδας.

Όπως καταγγέλλεται από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Νομού Εύβοιας (ΕΙΝΝΕΥΒ), συνέβησαν τέσσερα αλλεπάλληλα επεισόδια βίας τις τελευταίες μέρες στο χώρο του ΤΕΠ του Γ.Ν Χαλκίδας εναντίον νοσηλευτικού προσωπικού και ενός γιατρού, ο οποίος μάλιστα δέχθηκε γροθιές από συνοδό ασθενούς το πρωί του Σαββάτου και εφημέρευσε με ράμματα την Κυριακή

Μέτρα ζητούν οι γιατροί

Οι εκπρόσωποι των γιατρών ΕΣΥ, όπως και των λοιπών εργαζομένων στα νοσοκομεία έχουν επανειλημμένως καταγγείλει το φαινόμενο, ζητώντας από τα συναρμόδια Υπουργεία Υγείας και Προστασίας του Πολίτη να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την προστασία των υγειονομικών. Απαιτούν, δε, την πλήρη νομική κάλυψη των υγειονομικών σε αυτές τις περιπτώσεις με ευθύνη του νοσοκομείου.

Σε επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) στηλιτεύει το γεγονός σημειώνοντας ότι όλα αυτά τα περιστατικά βίας συμβαίνουν την ίδια στιγμή που καλούμαστε να εργαστούμε με εξαντλητικά ωράρια και χαμηλούς μισθούς. Μάλιστα τονίζουν ότι ηθικός αυτουργός είναι ο Υπουργός Υγείας που συκοφαντεί νυχθημερόν στην κοινή γνώμη τους γιατρούς του ΕΣΥ ως “ανθρωπάκια και τεμπέληδες”, αλλά και συνολικά η κυβέρνηση που καλλιεργεί τον κοινωνικό αυτοματισμό και στοχοποιεί τους υγειονομικούς ως υπεύθυνους για τα χάλια του δημόσιου συστήματος υγείας.

Αυτό μαζί με πολλά άλλα παρόμοια περιστατικά αποδεικνύουν εκτός των άλλων ότι η πρόσφατη πολυδιαφημισμένη αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα, όσον αφορά στη «διατάραξη της λειτουργίας υπηρεσίας νοσηλευτικών ιδρυμάτων», κάθε άλλο παρά προστάτευσε τους υγειονομικούς – θύματα επιθέσεων.

Για τους παραπάνω λόγους οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει επιτέλους μέτρα προστασίας τους εδώ και τώρα!

Στο πλαίσιο αυτό ζητούν:

1. Την πρόσληψη επαρκούς μόνιμου προσωπικού φύλαξης σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας για την ασφαλή άσκηση του έργου μας.

2. Η Διοίκηση του Γ.Ν Χαλκίδας να αναλάβει άμεσα όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες σχετικά με τα καταγγελλόμενα περιστατικά.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Τηλεφωνική γραμμή 10306 για ζητήματα βίας και επιθετικότητας με παιδιά και εφήβους

Γεωργιάδης: Τα επιπλέον χρήματα που θα λαμβάνουν όλοι οι γιατροί των άγονων περιοχών Α και Β

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.