Ευλογιά των πιθήκων (mpox): Συναγερμός στην Ευρώπη – Στη Σουηδία το πρώτο κρούσμα

Στη Σουηδία, εντοπίστηκε το πρώτο περιστατικό με ευλογιά των πιθήκων (mpox), εκτός της αφρικανικής ηπείρου, όπως  μεταδίδει το Reuters.

Όπως ανακοίνωσε, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας, το άτομο μολύνθηκε κατά τη διάρκεια της παραμονής του σε μια περιοχή της Αφρικής, όπου υπάρχει επί του παρόντος ένα σημαντικό ξέσπασμα του mpox Clade I, ανέφερε ο Οργανισμός και το μετέφερε κατά την επιστροφή του, στη σκανδιναβική χώρα.

«Στη διάρκεια του απογεύματος είχαμε την επιβεβαίωση ότι έχουμε ένα κρούσμα στη Σουηδία του πιο σοβαρού τύπου της mpox, αυτού που ονομάστηκε Clade I», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάκομπ Φόρσμεντ.

Υπενθυμίζεται πως, το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για την ευλογιά των πιθήκων (mpox)σε διεθνές επίπεδο, κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στον απόηχο της έξαρσης των κρουσμάτων σε χώρες της Αφρικής.

Συναγερμός ΠΟΥ

«Συνεδρίασε η επιτροπή για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης και με ενημέρωσε ότι θεωρεί ότι η κατάσταση αποτελεί έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία. Συμμερίζομαι αυτήν την άποψη», ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Είναι σαφές ότι απαιτείται μια συντονισμένη διεθνής αντίδραση για να σταματήσει η έξαρση των κρουσμάτων και να σωθούν ζωές», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ,  τον τελευταίο χρόνο έχουν αναφερθεί 17.000 κρούσματα και περισσότεροι από 500 θάνατοι σε 13 χώρες της Αφρικής. Τα περισσότερα κρούσματα βρίσκονται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό στην οποία υπάρχουν 96% επιβεβαιωμένα κρούσματα τον τελευταίο μήνα. Συγκριτικά με το 2023, τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 160%.

Πάνω από 38.000 κρούσματα 

Συνολικά έχουν καταγραφεί 38.465 κρούσματα σε 16 χώρες της Αφρικής από τον Ιανουάριο του 2022. Από αυτούς, οι 1.456 ασθενείς, πέθαναν.

Επιδημιολόγος που εργάζεται στο Κονγκό, ο Ζακ Αλόντα, ανέφερε πως υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων (mpox),, σε καταυλισμούς προσφύγων που βρίσκεται ανατολικά.

«Η χειρότερη περίπτωση που έχω δει, είναι αυτή ενός βρέφους έξι εβδομάδων, που προβλήθηκε σε ηλικία μόλις δύο εβδομάδων».

«Μολύνθηκε επειδή ο υπερπληθυσμός του νοσοκομείου ανάγκασε αυτό και τη μητέρα του να μοιράζονται ένα δωμάτιο με κάποιον άλλον ασθενή που είχε τον ιό και ο οποίος δεν είχε διαγνωστεί», είπε ο Αλόντα για την κατάσταση στο Κονγκό.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Γεωργιάδης: Διαθέσιμο στην Ελλάδα το εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων (mpox) – Σε ποιες ομάδες συνιστάται

ΠΟΥ: Συναγερμός σε διεθνές επίπεδο για την ευλογιά των πιθήκων (mpox)

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.