Ευλογιά των πιθήκων (mpox): Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αφρική – Δραματική αύξηση κρουσμάτων

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής (Africa CDC), κήρυξαν «κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης» εξαιτίας της επιδημίας mpox (ευλογιά των πιθήκων), που έχει επηρεάσει πολλές χώρες της ηπείρου.

Ο διευθυντής της υπηρεσίας, Ζαν Κασένια, ανακοίνωσε την απόφαση σε συνέντευξη Τύπου, εκφράζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης. «Η ευλογιά των πιθήκων διέσχισε πλέον τα σύνορα και πλήττει χιλιάδες ανθρώπους σε όλη την ήπειρό μας», δήλωσε ο Κασένια. «Με βαριά καρδιά ανακοινώνω ότι κηρύσσουμε την ευλογιά των πιθήκων (mpox) κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης», πρόσθεσε.

Έκκληση για δράση

Σημείωσε ότι αυτή η κίνηση δεν είναι απλά μια τυπική ενέργεια αλλά μια έκκληση για δράση. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αντιδρούμε εκ των υστέρων, αλλά πρέπει να αναλάβουμε δράση και να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε και να εξαλείψουμε αυτή τη μάστιγα», τόνισε ο Κασένια.

Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι θα διατεθούν πόροι για την αγορά εμβολίων και την παροχή βοήθειας σε παναφρικανικό επίπεδο. Αύριο, η Επιτροπή Επειγουσών Καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) θα συνεδριάσει για να αποφασίσει αν θα κηρυχθεί διεθνής συναγερμός για την ασθένεια αυτή.

Ευλογιά των πιθήκων

Η ευλογιά των πιθήκων, γνωστή και ως mpox, είναι μια ιογενής νόσος που μεταδίδεται από ζώα σε ανθρώπους και μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω στενής σωματικής επαφής από άνθρωπο σε άνθρωπο. Από τον Ιανουάριο του 2022 έχουν καταγραφεί συνολικά 38.465 κρούσματα σε 16 χώρες της Αφρικής, με 1.456 θανάτους. Φέτος, τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 160% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με την Africa CDC.

Στην ήπειρο έχει εμφανιστεί ένα νέο στέλεχος, το Clade Ib, το οποίο εντοπίστηκε πρώτη φορά στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό τον Σεπτέμβριο του 2023. Το στέλεχος αυτό είναι πιο θανατηφόρο και μεταδίδεται πιο εύκολα σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη. Όσοι προσβάλλονται από το Clade Ib μπορεί να εμφανίσουν δερματικά εξανθήματα σε ολόκληρο το σώμα, ενώ με τα προηγούμενα στελέχη τα εξανθήματα περιορίζονταν κυρίως στο στόμα, το πρόσωπο ή τα γεννητικά όργανα.

Πρώτη καταγραφή 

Η πρώτη καταγραφή από ευλογιά των πιθήκων σε ανθρώπους έγινε το 1970 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου είχε εξαπλωθεί ο υποτύπος Clade I. Από τότε, η ασθένεια παρέμεινε περιορισμένη σε χώρες της δυτικής και κεντρικής Αφρικής, κυρίως μέσω της επαφής με ζώα.

Σημειώνεται πως, το 2022, η ευλογιά των πιθήκων, επεκτάθηκε σε σχεδόν 100 χώρες όπου η ασθένεια δεν ήταν ενδημική και προσέβαλε κυρίως ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες. Τον Ιούλιο του 2022, ο ΠΟΥ κήρυξε παγκόσμιο συναγερμό, ο οποίος αν και ανακλήθηκε τον Μάιο του 2023, είχε προκαλέσει περίπου 90.000 κρούσματα και 140 θανάτους.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Ευλογιά των πιθήκων (mpox): Έκτακτη σύσκεψη συγκαλεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Θερινά σπορ: Πώς να αποτρέψετε τους τραυματισμούς

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.