Ψαλτοπούλου: Πάνω από 10 είδη μικροβίων στον Σηκουάνα

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μιλώντας στο ΕΡΤNews και την εκπομπή «Συνδέσεις» τόνισε ότι «πάνω από 10 διαφορετικά είδη μικροβίων μπορούν να προκαλέσουν πάνω από 10 νοσήματα στον άνθρωπο από μολυσμένο νερό στον Σηκουάνα».

Τι προβλήματα θα μπορούσαν να προκληθούν από τον Σηκουάνα

«Μπορεί να έχουμε συμπτώματα από νοσήματα όπως γαστρεντερίτιδα, ηπατίτιδα, επιπεφυκίτιδα στο μάτι, ωτίτιδες, αναπνευστικές λοιμώξεις, πολύ σπάνια προβλήματα με πολύ σπάνια αμοιβάδα από το κεντρικό νευρικό σύστημα με κίνδυνο για θάνατο, ουρολοιμώξεις, κολπίτιδες, επιμολύνσεις τραυμάτων, δερματικά εξανθήματα. Είναι δηλαδή μια σειρά νοσημάτων από πολλά όργανα του σώματος που μπορεί πραγματικά να μας οδηγήσουν σε πυρετό, πονοκέφαλο αλλά και στο νοσοκομείο», τόνισε.

Η κα Ψαλτοπούλου εξήγησε ότι τα προβλήματα από τα παραπάνω νοσήματα πολύ σπάνια μπορεί να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες, αλλά το βασικό είναι ότι οδηγούνται οι αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες για λίγες μέρες σε προβλήματα υγείας, λόγω των οποίων δεν μπορούν να επιτελέσουν το ρόλο τους.

«Μιλάμε για μικρόβια τα οποία μπορεί να είναι από απλά κολοβακτηρίδια, τον ιό της ηπατίτιδας Α, κλωστηρίδια, λεπτοσπείρωση. Είναι μια σειρά μικροοργανισμών τα οποία μπορεί να έχουν άμεσα προβλήματα υγείας ή και προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν και λίγες μέρες μετά με κίνδυνο και σοβαρό αλλά και πιο ελαφρύ το οποίο εξαρτάται και από την υγεία τους και την ηλικία τους. Η συγκέντρωση των μικροοργανισμών εκεί που κολυμπάμε παίζει ρόλο, επομένως εξαρτάται από πολλές καταστάσεις το πόσο σοβαρά μπορεί να βιώσει κανείς μια μόλυνση από μολυσμένα νερά» εξήγησε.

Ακυρώθηκε η προπόνηση για τους αγώνες κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας στον Σηκουάνα

Στο μεταξύ, ακυρώθηκε η προπόνηση για τους αγώνες κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας  καθώς το νερό που έχει ο Σηκουάνας ήταν ακατάλληλο για κολύμπι, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Αυτή είναι η πέμπτη προπόνηση που ακυρώνεται από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, με τις τέσσερις πρώτες να αφορούν στο τρίαθλο. Οπως είναι γνωστό, οι αγώνες του τριάθλου ανδρών αναβλήθηκαν για μία ημέρα.

Αρκετοί τριαθλητές εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για αυτές τις αλλεπάλληλες ακυρώσεις, αλλά και για την αβεβαιότητα σχετικά με την διεξαγωγή των αγώνων στις προγραμματισμένες ημερομηνίες.

Για να μπορούν οι αθλητές να κολυμπούν, οι αρχές παρακολουθούν στενά δύο επίπεδα βακτηρίων στα κόπρανα: αυτό των βακτηρίων E. Coli και αυτό των εντερόκοκκων.

Τη Δευτέρα, η οργανωτική επιτροπή ανέφερε ότι οι τριαθλητές είχαν ενημερωθεί πριν από τον αγώνα μεικτής σκυταλοδρομίας, για τις αναλύσεις του νερού, συμπεριλαμβανομένης της υπέρβασης των ρυθμιστικών επιπέδων που μετρήθηκαν από ένα εργαστήριο σε ένα από τα τέσσερα σημεία δοκιμής.

Photo Shutterstock

 Διαβάστε επίσης 

Νέες μελέτες και νέα φάρμακα για την παχυσαρκία – Ο καθηγητής του UCL Πλούταρχος Τζούλης μας εξηγεί τα πάντα

Μοναξιά και ανασφάλεια για τους ηλικιωμένους που μένουν μόνοι τον Αύγουστο – Τι μπορείτε να κάνετε

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.