Προειδοποίηση ΕΟΔΥ για τον ιό Δυτικού Νείλου: «Έντονη η κυκλοφορία- Προφυλαχθείτε»

Ο ΕΟΔΥ συστήνει -εκ νέου- να λαμβάνετε επιμελώς μέτρα προφύλαξης από τα κουνούπια, ως μέτρο προστασίας από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Όπως είχε προβλεφθεί, η κυκλοφορία του ιού είναι ιδιαίτερα έντονη κατά την τρέχουσα περίοδο μετάδοσης 2024, με τον αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων να είναι υψηλότερος σε σύγκριση με τα πέντε προηγούμενα έτη για την ίδια χρονική περίοδο. Η γεωγραφική κατανομή του ιού είναι ευρεία, με κρούσματα να έχουν ήδη καταγραφεί σε πέντε Περιφέρειες της χώρας, στη βόρεια, κεντρική και δυτική Ελλάδα. Κατά το προσεχές διάστημα, αναμένονται και άλλα περιστατικά της λοίμωξης στη χώρα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Για την εξέλιξη της εποχικής έξαρσης της νόσου και τις περιοχές, όπου έχουν εμφανισθεί κρούσματα κατά την τρέχουσα περίοδο, μπορείτε να ενημερώνεστε από την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, που επικαιροποιείται και δημοσιεύεται κάθε Τετάρτη. Καθώς οι περιοχές εμφάνισης των κρουσμάτων δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια, ο ΕΟΔΥ συστήνει να τηρείτε τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, με συνέπεια, οπωσδήποτε σε περιοχές όπου έχουν ήδη εμφανισθεί περιστατικά της νόσου αλλά και γενικότερα σε όλη την επικράτεια:

  • Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και χώρου (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.
  • Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά.
  • Σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή και συνέπεια στη λήψη των ατομικών μέτρων προφύλαξης από τα τσιμπήματα κουνουπιών, καθώς τα άτομα αυτά κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν πιο σοβαρή μορφή της νόσου.

Περισσότερες πληροφορίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου και τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ (https://eody.gov.gr/disease/ios-toy-dytikoy-neiloy/).

Μέτρα ΕΟΔΥ για Ιό Δυτικού Νείλου

Σε κάθε περίοδο μετάδοσης, και με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων απόκρισης και πρόληψης, ο ΕΟΔΥ διενεργεί ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, ενημερώνει τους επαγγελματίες υγείας και δημόσιας υγείας, διερευνά άμεσα τα περιστατικά και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές αρχές και τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης.  Μάλιστα, το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, προχώρησε στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, με σκοπό την προτυποποιημένη εφαρμογή δράσεων για τη διαχείριση και μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού, βάσει εκτίμησης κινδύνου.

Περισσότερες πληροφορίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου και τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια μπορείτε να ενημερώνεστε για τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα (αριθμό κρουσμάτων σε επίπεδο Δήμου) από τις επικαιροποιημένες εβδομαδιαίες εκθέσεις επιτήρησης της λοίμωξης, που θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ σε εβδομαδιαία βάση.

Στο πλαίσιο μίας ολοκληρωμένης διαχείρισης και πρόληψης της μετάδοσης νοσημάτων που μεταδίδονται με κουνούπια, ο ΕΟΔΥ -σε συνεργασία με πολλούς φορείς- διενεργεί, συμμετέχει ή/και συντονίζει -τα τελευταία έτη- πρόγραμμα ενεργητικής εντομολογικής επιτήρησης σε εθνικό επίπεδο. Η εντομολογική επιτήρηση αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εκτίμηση του κινδύνου μετάδοσης αυτών των νοσημάτων και την έγκαιρη εφαρμογή δράσεων πρόληψης. Στοχεύει στην καταγραφή των ειδών κουνουπιών που κυκλοφορούν στη χώρα μας, την ανίχνευση κυκλοφορίας του ιού του Δυτικού Νείλου στα κουνούπια, ως ενός συστήματος έγκαιρης ειδοποίησης για την πρόληψη της νόσου, καθώς και στον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν νέων για τη χώρα μας ειδών κουνουπιών με υγειονομική σημασία.

Για την περίοδο 2024, ο ΕΟΔΥ έχοντας μεριμνήσει για την αύξηση του διαθέσιμου προϋπολογισμού, έχει οργανώσει και θα υλοποιήσει διευρυμένο πρόγραμμα ενισχυμένης εντομολογικής επιτήρησης, μέσω της ανάπτυξης ενός δικτύου συνεργασίας με φορείς του δημοσίου/ ευρύτερου δημοσίου τομέα, με επέκταση του δικτύου παγίδων σύλληψης κουνουπιών, με τυποποιημένη μεθοδολογία και αντιπροσωπευτική γεωγραφική κατανομή. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί -υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ- σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, τον Οργανισμό ΕΛΓΟ Δήμητρα, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Τα εντομολογικά δεδομένα που θα παράγονται θα είναι άμεσα διαθέσιμα στις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης που είναι αρμόδιες για τη διαχείριση των κουνουπιών, για τη στοχευμένη και έγκαιρη εφαρμογή μέτρων ελέγχου σε τοπικό επίπεδο.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

ΕΟΔΥ: Οι περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο από τον ιό του Δυτικού Νείλου – Τι γίνεται με την αιμοδοσία

ΕΟΔΥ: Πάνω από 900 άτομα με κορωνοϊό στα νοσοκομεία – 38 θάνατοι σε μία εβδομάδα

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.