Τι αλλάζει στα δωμάτια των ξενοδοχείων με τα νέα κριτήρια κατηγοριοποίησης σε αστέρια

Tα νέα κριτήρια κατηγοριοποίησης των ξενοδοχείων σε αστέρια, αναθεωρήθηκαν στην τελευταία Γενική Συνέλευση της Ένωσης Hotelstars (HSU), της ευρωπαϊκής επαγγελματικής ένωσης για μια εναρμονισμένη ταξινόμηση ξενοδοχείων. Τα νέα κριτήρια θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2025.

Τι αλλάζει στα δωμάτια των ξενοδοχείων με τα νέα κριτήρια κατηγοριοποίησης σε αστέρια

Τα κριτήρια ταξινόμησης ξενοδοχείων είναι προϊόν συνεργασίας και των 21 χωρών-μελών – ανάμεσά τους και η Ελλάδα – αναθεωρούνται κάθε πέντε έως έξι χρόνια προκειμένου να εκσυγχρονιστούν σύμφωνα με τις ανάγκες των επισκεπτών και της αγοράς. Αυτό διασφαλίζει ότι τα πρότυπα του κλάδου συμβαδίζουν με τις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις και τη δυναμική του κλάδου της φιλοξενίας.

Τέλος στα είδη ραπτικής και γυαλίσματος των παπουτσιών

Ο νέος κατάλογος ταξινόμησης, με στόχο την βιωσιμότητα, την αποτελεσματικότητα και την ικανοποίηση των επισκεπτών, μειώθηκε από 247 σε 239 κριτήρια.

Συγκεκριμένα, παρωχημένα κριτήρια έχουν εξαλειφθεί, ενώ άλλα έχουν ενοποιηθεί για την απλούστευση του συστήματος.

Για παράδειγμα, για την κάλυψη των αυξημένων απαιτήσεων υγιεινής, έχουν προστεθεί συστάσεις καθαρισμού στρώματος για να παραταθεί η διάρκεια ζωής τους, γεγονός που επηρεάζει θετικά τη βιωσιμότητα.

Επιπλέον, για την προώθηση της βιωσιμότητας, είδη όπως ράψιμο και γυάλισμα παπουτσιών δεν παρέχονται πλέον απαραίτητα στα δωμάτια. Πρόσθετες αλλαγές σεντονιών και πετσετών προσφέρονται μόνο κατόπιν αιτήματος του επισκέπτη.

Το αποτύπωμα άνθρακα και η αυτοεξυπηρέτηση

Τα ξενοδοχεία δικαιούνται επιπλέον πόντους εάν μετρήσουν το αποτύπωμα άνθρακα σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Για την αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού σε όλη την Ευρώπη, οι υποχρεωτικές ώρες υποδοχής και υπηρεσίας δωματίου έχουν μειωθεί. Η ψηφιοποίηση έχει επίσης ενσωματωθεί στα νέα κριτήρια με την εισαγωγή πλήρως αυτοματοποιημένων υπηρεσιών check-in και check-out, οι οποίες μπορούν να αντικαταστήσουν τις υπηρεσίες επανδρωμένης υποδοχής, ειδικά στις κατηγορίες 1* και 2*. Η χρήση περιπτέρων αυτοεξυπηρέτησης έχει επίσης γίνει πιο συνηθισμένη.

Μίνι και μάξι μπαρ στα δωμάτια

Περιλαμβάνεται πλέον στα νέα κριτήρια 4 αστέρων, τα οποία μπορούν να αντικαταστήσουν τα μίνι μπαρ, τα maxibar και την υπηρεσία δωματίου για οικολογικούς λόγους.

“Μετά από σχεδόν δώδεκα μήνες εντατικής δουλειάς, ολοκληρώσαμε επιτυχώς την τρέχουσα διαδικασία αναθεώρησης του καταλόγου κριτηρίων HSU. Η διαδικασία επίτευξης, συναίνεσης και εναρμόνισης των θέσεων όλων των ενώσεων μελών της HSU ήταν ένα πολύπλοκο εγχείρημα που απαιτούσε σημαντική προσπάθεια και συνεργασία. Ωστόσο, αυτή είναι και η δύναμη του συστήματός μας, καθώς η διαδικασία από κάτω προς τα πάνω διασφαλίζει ότι αναγνωρίζεται τόσο από τους επισκέπτες όσο και από τους ξενοδόχους», λέει ο Πρόεδρος της HSU κ. Markus Luthe.

«Κατά την αναθεώρηση των κριτηρίων ταξινόμησης των ξενοδοχείων, λάβαμε υπόψη όχι μόνο την επικείμενη νομοθεσία της ΕΕ για τα απορρίμματα συσκευασίας ή το πράσινο πλύσιμο, αλλά και τη βιωσιμότητα στο σύνολό της, καθώς και τις ελλείψεις προσωπικού και την αύξηση της ψηφιοποίησης και αυτοματοποίησης ως κινητήριες δυνάμεις στον ξενοδοχειακό κλάδο. Αυτή η προσέγγιση δίνει στα ξενοδοχεία μας – από ένα έως πέντε αστέρια – την αυτοπεποίθηση να βασιστούν σε αυτά τα κριτήρια τα επόμενα πέντε χρόνια», εξήγησε ο Luthe και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι χώρες μέλη του HSU έχουν τώρα το αργότερο μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2025 για να θέσουν σε ισχύ τον κατάλογο σε εθνικό επίπεδο.

Διαβάστε επίσης

Η άσκηση που χαρίζει περισσότερα χρόνια ζωής

Η ατοπική δερματίτιδα διπλασιάζει τον κίνδυνο ανορεξίας και βουλιμίας (μελέτη)

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.