Η ατοπική δερματίτιδα διπλασιάζει τον κίνδυνο ανορεξίας και βουλιμίας (μελέτη)

Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η ατοπική δερματίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές διαταραχές, διπλασιάζοντας τον κίνδυνο ανορεξίας, βουλιμίας και υπερφαγίας.

H ατοπική δερματίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια με σημαντικά σωματικά συμπτώματα, με κύριο τον επίμονο κνησμό που διαταράσσει τον ύπνο. Μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής και την ψυχική υγεία, με επιπτώσεις στη διάθεση που προκαλούνται τόσο από σωματικές πτυχές της νόσου όσο και από τον κοινωνικό στιγματισμό λόγω ορατών βλαβών.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η ατοπική δερματίτιδα είχε προηγουμένως συσχετιστεί με ψυχιατρικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, του άγχους ακόμα και της σχιζοφρένειας, με πιθανή συμβολή από τη χρόνια φαγούρα, τις διαταραχές ύπνου, την κακή ποιότητα ζωής και τη νευροφλεγμονή.

Αυτή η κοινή μορφή εκζέματος αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ανορεξίας, βουλιμίας και διαταραχής υπερφαγίας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Yale.

Η ατοπική δερματίτιδα διπλασίασε τον κίνδυνο ανορεξίας και βουλιμίας στη μελέτη

Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για περίπου 12.600 άτομα με ατοπική δερματίτιδα και 254.000 άτομα χωρίς ατοπίκη δερματίτιδα.

Συνολικά, τα άτομα με ατοπική δερματίτιδα είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν νευρική ανορεξία ή νευρική βουλιμία από τα άτομα χωρίς ατοπική δερματίτιδα, ανέφεραν οι ερευνητές στο British Journal of Dermatology.

Η νευρική ανορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή που περιλαμβάνει σοβαρό περιορισμό της τροφής, ενώ η νευρική βουλιμία περιλαμβάνει την υπερφαγία και, στη συνέχεια, την έξοδο της τροφής από το σώμα με έμετο.

Η δερματίτιδα συνδέθηκε επίσης με υπερτριπλάσιο κίνδυνο διαταραχής υπερφαγίας, που περιλαμβάνει την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφής χωρίς να ακολουθεί μετά έμετος, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τα περισσότερα άτομα με ατοπική δερματίτιδα στη μελέτη που είχαν διατροφική διαταραχή είχαν επίσης διαταραχές της διάθεσης όπως άγχος ή κατάθλιψη.

Ακόμα κι αν η ακριβής φύση της σχέσης μεταξύ ατοπίας και διατροφικών διαταραχών δεν είναι ξεκάθαρη, τα ευρήματα της μελέτης εξακολουθούν να προσφέρουν ελπίδα στους ανθρώπους που αγωνίζονται, αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης. Είναι πιθανό ότι η αποτελεσματική διαχείριση της ατοπικής δερματίτιδας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων ψυχικής υγείας που μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο σε προβληματικές διατροφικές συμπεριφορές.

Διαβάστε επίσης

Κόκκινο κρέας και καρκίνος του μαστού: Τι δείχνουν 7 μεγάλες έρευνες 

Μαγιορκίνης για γρίπη των πτηνών: Δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης από την τροφική αλυσίδα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.