Χωριό πρόληψης και προαγωγής Υγείας στη Θεσσαλονίκη

Το 2ο Χωριό Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας συνδιοργανώνουν την Κυριακή 7 Απριλίου 2024, στην πλατεία Ευόσμου, ο Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου και το Γ.Ν. Παπαγεωργίου, τιμώντας από κοινού την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.

Από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, οι πολίτες θα μπορούν να επισκέπτονται τα 6 σπίτια πρόληψης και ενημέρωσης, για τον Διαβήτη, τη Διατροφή, την Υπέρταση, την Άνοια, την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και τον Εθελοντισμό.

Γιατροί και νοσηλευτές θα βρίσκονται στη διάθεση των πολιτών για να ενημερώσουν για την πρόληψη και την αντιμετώπιση παθήσεων, αλλά και να υποβάλλουν τους ενδιαφερόμενους σε τεστ μνήμης, μέτρηση  σακχάρου, δείκτη μάζας σώματος και άλλες δοκιμασίες ή ιατρικές εξετάσεις.

Παγόσμια Ημέρα Υγείας

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή ενημέρωση κοινού για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και θα παρουσιαστούν οι αλματώδεις τεχνολογικές εξελίξεις που επιτρέπουν την καλλιέργεια εμβρύων μέχρι το στάδιο της βλαστοκύστης, τη βιοψία εμβρύων και τη διάγνωση γενετικών και χρωμοσωμικών νοσημάτων πριν τη μεταφορά τους στη μήτρα. Ειδικοί θα δώσουν πληροφορίες για την κατάψυξη ωαρίων και σπερματοζωαρίων,  εμβρύων, ωοθηκικού και ορχικού ιστού, που προσφέρουν λύση για τη διατήρηση της γονιμότητας σε ογκολογικούς ασθενείς.

Κοινός στόχος των οργανωτών είναι να γίνει και φέτος πράξη το όραμα και η επιθυμία των αδελφών – εθνικών ευεργετών, δωρητών και ιδρυτών  του Νοσοκομείου Νικολάου και Λεωνίδα Παπαγεωργίου, ώστε το Νοσοκομείο να βρίσκεται δίπλα στις τοπικές κοινωνίες, στηρίζοντας τον άνθρωπο που ασθενεί, χωρίς εξαίρεση ή αποκλεισμό,  μέσα από τις υπηρεσίες  που παρέχουν οι γιατροί, οι νοσηλευτές  και οι εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων, συμπεριλαμβανομένων και των εθελοντών του Συλλόγου Φίλων του Γ.Ν. Παπαγεωργίου  «Αντηρίδα».

Εξάλλου, το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, με  τις ιατρικές του δράσεις και τις εκστρατείες πρόληψης, δίνει προτεραιότητα στην ενημέρωση  των πολιτών σχετικά με τη σύγχρονη πρόληψη και ιατρική αντιμετώπιση των ασθενειών, με στόχο την προάσπιση και προαγωγή της υγείας.

2ο χωριό πρόληψης και προαγωγής Υγείας – Δράσεις 

Το σπίτι  του ΔΙΑΒΗΤΗ

Μέτρηση  σακχάρου, μέτρηση Δείκτη Μάζας Σώματος ( βάρος – ύψος). Οδηγίες, έγκυρες συμβουλές και «μυστικά» για: την πρόληψη του διαβήτη, τη σωστή μέτρηση και διαχείρισή του, τη βελτίωση της καθημερινότητας των διαβητικών, το διαβητικό πόδι, τους μύθους και τις αλήθειες για τα απαγορευμένα και επιτρεπόμενα τρόφιμα, τον ρόλο του άγχος και του στρες στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα κλπ.

Το σπίτι της ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ

Μέτρηση πίεσης, συμβουλές και οδηγίες για: πρόληψη, επιπλοκές υπέρτασης και συνύπαρξη με άλλα χρόνια νοσήματα, συμπτώματα και αντιμετώπιση, παράγοντες αύξησης της αρτηριακής πίεσης (άγχος, εμμηνόπαυση, κληρονομικότητα, λήψη φαρμάκων κλπ), οδηγίες μέτρησης στο σπίτι, επιλογή πιεσόμετρου.

Το σπίτι της ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Διανομή έντυπου υλικού για την υγιεινή διατροφή και τη μεσογειακή δίαιτα, χρήσιμες συμβουλές, οδηγίες αλλά και tips για την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής, ο οποίος συμβάλλει καθοριστικά στη διατήρηση της υγείας, την πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών.

Το σπίτι της ΓΥΝΑΙΚΑΣ & ΤΗΣ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ

Ευρύ φάσμα παροχής συμβουλών, απαντήσεων  και οδηγιών για θέματα που αφορούν στις γυναίκες κάθε ηλικίας, από την  εγκυμοσύνη, την εμμηνόπαυση έως τις γυναικολογικές παθήσεις και την πρόληψη του γυναικoλογικού καρκίνου.

Το σπίτι της ΑΝΟΙΑΣ 

Διανομή έντυπου υλικού, διενέργεια τεστ ανίχνευσης άνοιας, συμβουλές πρόληψης και οδηγίες αντιμετώπισης για τη διαχείριση της άνοιας. Δυνατότητα, σε όσους το επιθυμούν, να υποβληθούν σε τεστ μνήμης- μίνι γνωστικής εξέτασης.

Το σπίτι του ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ «ΑΝΤΗΡΙΔΑ»

Ενημέρωση για τον Σύλλογο Φίλων του Γ.Ν. Παπαγεωργίου «Η Αντηρίδα» και το πλούσιο έργο του, χάρη στην εθελοντική προσφορά των μελών του, εντός και εκτός του Νοσοκομείου.

Το 2ο Χωριό Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ιατρικής και της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Γ.Ν. Παπαγεωργίου και της «Αντηρίδας».

Παράλληλα με τις υπόλοιπες δράσεις, θα πραγματοποιείται λήψη δειγμάτων από υποψηφίους δότες μυελού οστών, σε συνεργασία με τον σύλλογο Όραμα Ελπίδας. Πρόκειται για μία απλή διαδικασία που γίνεται με δείγμα σάλιου και αφορά υγιείς υποψηφίους 18 – 45 ετών.

Διαβάστε επίσης

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2024: “Η υγεία μου, το δικαίωμά μου”

Τι απαντά το Υπ. Υγείας για τη διακοπή λειτουργίας της Μονάδας Βραχυθεραπείας του «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ»

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.