Η Μυτιλήνη γιορτάζει τον Άγιο Βαλεντίνο

Στη Μυτιλήνη τιμούν σήμερα 14 Φεβρουαρίου τον Άγιο Βαλεντίνο στην «Φραγκοκλησιά», τον καθολικό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στην κεντρική αγορά της πόλης.

Λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου, προστάτη Αγίου των ερωτευμένων όλου του κόσμου, βρίσκονται από το 1908 στην εκκλησία των καθολικών της Μυτιλήνης. Γι αυτό και ο ύμνος που ψάλλεται σήμερα τον αναφέρει ως «της Μυτιλήνης καύχημα».

Σήμερα στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί αρχιερατική θεία λειτουργία, ενώ, όλη την εβδομάδα σειρά εκδηλώσεων για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου πραγματοποιεί ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης.

Τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου, βρίσκονταν έως το 1990 μέσα στην καθολική Εκκλησιά της Μυτιλήνης, τη «Φραγκοκλησιά», στην οδό Ερμού, κάτω από την Αγία Τράπεζα. Το 1990 μεταφέρθηκαν από τον τότε εφημέριο της Καθολικής Εκκλησίας της Μυτιλήνης, φραγκισκανό μοναχό π. Τορκουάτο Μορίνη, καθώς λόγω έλλειψης πληρώματος της Εκκλησίας, δεν διέμενε πια στο νησί, αλλά στην Αθήνα και περιστασιακά εξυπηρετούσε και τη Μυτιλήνη.

Κάποια τμήματα από αυτά τα λείψανα τοποθετήθηκαν στο παρεκκλήσι του Τάγματος των Καπουτσίνων, το αφιερωμένο στους Αγίους Φραγκίσκο και Κλάρα, στην οδό Γκυιλφόρδου 7, στην πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα, και κάποια άλλα λέγεται πως στάλθηκαν στην έδρα της Καθολικής Εκκλησίας στη Ρώμη. Από όπου και είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους στην Ανατολή πριν δυο αιώνες… Το 2023 επέστρεψαν στη Μυτιλήνη στην ανακαινισμένη καθολική Εκκλησία της Μυτιλήνης. Και από φέτος αποτελούν αφορμή για εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου των ερωτευμένων που θέλουν να είναι Άγιος… Μυτιληνιός, όπως αναφέρει το lesvosnews.net.

Διαβάστε επίσης

Η μελωδία της καρδιάς: Τι είναι η νέα τεχνική ευεξίας και πώς εφαρμόζεται

Τι πρέπει να ξέρετε για τις έτοιμες σάλτσες και ποιοι πρέπει να τις απολαμβάνουν με μέτρο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.