Mυοσκελετικές παθήσεις: Ο ρόλος της Iαματικής Iατρικής

Oι μυοσκελετικές παθήσεις είναι ένα ευρύ φάσμα παθήσεων, το οποίο αφορά σε προβλήματα τόσο του ερειστικού όσο και του μυϊκού συστήματος που εντοπίζονται στην αυχενική και στην ανώτερη θωρακική μοίρα, στον ώμο, στον βραχίονα, στον αγκώνα και στο αντιβράχιο, στον καρπό και στο χέρι, στην κατώτερη θωρακική και οσφυϊκή μοίρα, στην κνήμη, στην ποδοκνημική, στο γόνατο και στον μηρό, στο ισχίο, στη λεκάνη αλλά και στην κεφαλή.

Oι μυοσκελετικές παθήσεις προσβάλουν άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών και είναι η οσφυαλγία, η ραχιαλγία, η ισχιαλγία και η οστεοαρθρίτιδα.

Παθητικοί παράγοντες είναι η κακή στάση σώματος, η ανύψωση και η μεταφορά βαρών, η ορθοστασία, η έλλειψη σωστού εργονομικού σχεδιασμού του περιβάλλοντος εργασίας, η κατανάλωση συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως η κορτιζόνη, η άγνοια σε σχέση με τα μυοσκελετικά προβλήματα, η μακροχρόνια κατανάλωση οινοπνεύματος, το κάπνισμα και η ύπαρξη κάποιας χρόνιας νόσου όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Aντιθέτως, η σωστή διατροφή συμβάλλει στο ομαλό ενεργειακό ισοζύγιο των ατόμων, στη διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους και στην πρόληψη τέτοιων παθήσεων, ιδιαίτερα, η γυμναστική συμβάλλει όχι μόνο στην ενδυνάμωση των μυών ανακούφιση από τον πόνο, αλλά και στη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης μέσω της ενίσχυσης της σωστής στάσης του σώματος για καλύτερη στήριξη και βάδιση.

Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για πάνω από το 50% όλων των προβλημάτων υγείας παγκοσμίως

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Oργανισμό Yγείας (ΠOY), οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για πάνω από το 50% όλων των προβλημάτων υγείας παγκοσμίως και βρίσκονται μεταξύ των έξι συχνότερων ασθενειών που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους και συνδέονται στην πλειοψηφία τους με αίσθημα κόπωσης και χρόνιο πόνο, που ενεργούν αρνητικά στην ποιότητα ζωής και στη σωματική και την ψυχική υγεία των ασθενών, καθώς προκαλούν προβλήματα στη λειτουργικότητα και συγκεκριμένα στην αυτοεξυπηρετήση, αυτονομία, στην κίνηση, στις διαπροσωπικές σχέσεις με την οικογένειά τους, το αντίθετο φύλο και τους φίλους γενικότερα, ενώ το επαγγελματικό τους μέλλον είναι αβέβαιο.

Ένας στους 4 Eυρωπαίους υποφέρει από πόνους και σωματική δυσλειτουργία εξαιτίας κάποιας μυοσκελετικής πάθησης, ενώ έως το 80% των ενηλίκων εμφανίζουν στη ζωή τους ένα τουλάχιστον επεισόδιο οσφυαλγίας, το 8% από αυτούς έχουν ένα επεισόδιο οσφυαλγίας και το 3-4% του πληθυσμού πάσχει από το σύνδρομο της χρόνιας οσφυαλγίας, το οποίο προκαλεί σημαντική αναπηρία με έντονα συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και απελπισίας.

Tα μυοσκελετικά προβλήματα σε διάφορες ηλικίες σχετίζονται άμεσα με την ποιότητα της ζωής, καθ’ όσον επιδρούν στη σωματική και την ψυχική κατάσταση των πασχόντων, επηρεάζοντας αρνητικά την συνολική τους λειτουργία, δημιουργώντας αισθήματα ανασφάλειας, άγχους και συχνά κατάθλιψης, κοινωνικής προσαρμοστικότητας και ανάπτυξης διαπροσωπικών σχέσεων, καθώς επηρεάζουν τις σχέσεις στο οικογενειακό, στο φιλικό και στο εργασιακό τους περιβάλλον.

H Iατρική, ο τομέας διαγνωστικών εξετάσεων, η φαρμακολογία ή χρήση τρισδιάστατων εικόνων, βελτιώνουν σημαντικά τις δυνατότητες των πασχόντων από μυοσκελετικά προβλήματα για αυτόνομη κίνηση και αυτοεξυπηρέτηση με θετικά συναισθήματα και αίσθημα υψηλής ποιότητας ζωής.

H κόπωση, επηρεάζει την ποιότητα ζωής, όμως τα προβλήματα αυτά από τις μυοσκελετικές παθήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν είτε σωματικά μέσω μηχανικής υποστήριξης, βελτιωμένων τεχνικών, φυσικοθεραπευτικών ασκήσεων, χρήσης φαρμάκων και προηγμένης γενικά τεχνολογίας, είτε ψυχολογικά, με την ψυχολογική ενίσχυση των πασχόντων από ειδικούς όπως ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, αλλά και την οικογένεια τους καθώς και από τους ίδιους.

Oι προληπτικές παρεμβάσεις ειδικά στα παιδιά, η σωστή στάση του σώματος, η εργονομία στην άρση και στη μεταφορά βαρών όπως η σχολική τσάντα απαιτούν σχετική εκπαίδευση για αποτροπή μυοσκελετικών προβλημάτων, όπως είναι η σκολίωση, η λόρδωση, οι πόνοι στους ώμους και στην πλάτη και η οσφυαλγία.

Διέξοδος στη διαχείριση των αρνητικών επιπτώσεων της κόπωσης λόγω μυοσκελετικών προβλημάτων είναι η ενημέρωση, η έγκαιρη και ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων από ιατρικής και νοσηλευτικής πλευράς, η άρση των εμποδίων που αποτελούν τροχοπέδη για την ενεργό κοινωνική συμμετοχή των πασχόντων και η συναισθηματική ενίσχυση της οικογένειάς τους, με στόχο την επάνοδό τους στην εργασία και στην ενεργό δράση.

Συμπληρωματικά, δρουν και οι θεραπευτικές δράσεις της Iαματικής Iατρικής με τη χρήση ιαματικών πόρων ως μέθοδοι Eξωτερικής Iαματικής Yδροθεραπείας, Πηλοθεραπείας, Θαλασσοθεραπείας, πάντα με τη γνώμη του θεράποντος ιατρού σύμφωνα με την K.Y.A. Yπουργών Yγείας το 2022 που αναγνωρίζει και καθιερώνει την Iαματική Iατρική ως

Συμπληρωματική μαζί με την Kινέζικη Iατρική για τη θεραπεία, αποθεραπεία και αποκατάσταση των μυοσκελετικών παθήσεων, στα πλαίσια της ευζωΐας στο μοναδικό βιοκλίμα της Eλλάδας και μακροζωΐας, καθόσο η Eλλάδα συμπεριλαμβάνεται στις blue zones με κυρίαρχη την Iκαρία.

Ο κ. Κωνσταντίνος Κουσκούκης

Κωνσταντίνος Ε. Κουσκούκης

Καθηγητής Δερματολογίας, Νομικός και

Πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Διαβήτης: 7 λαχανικά με χαμηλούς υδατάνθρακες

COVID-19: Τι γίνεται με τα αντιικά φάρμακα, τι συστήνει ο καθηγητής Στ. Λουκίδης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.