Στις 40 πιο cool γειτονιές του κόσμου και μία ιστορική περιοχή της Αθήνας

Τις 40 πιο cool γειτονιές του κόσμου αναδεικνύει και φέτος το Time Out μετά από απαντήσεις 12.000 ατόμων. Στην 31η θέση βρίσκονται τα Εξάρχεια, και μάλιστα αναφέρεται ότι γίνονται όλο και περισσότερο τουριστικό hotspot.

Πέρυσι, στην αντίστοιχη λίστα, είχε βρεθεί το Παγκράτι.

Πάνω από 12.000 άτομα είπαν τη γνώμη τους στη φετινή λίστα του Time Out, ονομάζοντας τις γειτονιές στις πόλεις τους όπου όλοι ήθελαν να βρίσκονται τη στιγμή της έρευνας. Στη συνέχεια, το Time Out περιόρισε την επιλογή με βάση την τεχνογνωσία δημοσιογράφων που ασχολούνται με τα θέματα των πόλεων και των κατοίκων που γνωρίζουν τις πόλεις τους καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον. Τέλος, το Time Out για να δημιουργήσει και να συντάξει την τελική λίστα, έλαβε υπόψη παράγοντες όπως κοινοτικά και κοινωνικά εγχειρήματα, πρόσβαση σε ανοιχτούς και πράσινους χώρους και ακμάζουσα ζωή στη γειτονιά.

“Οι πιο cool γειτονιές του κόσμου φέτος είναι, λοιπόν, μέρη με μεγάλες προσωπικότητες. Η ποικιλομορφία κάθε περιοχής αντανακλάται στο φαγητό, τον πολιτισμό και τα φεστιβάλ της. Η κοινότητα είναι το κλειδί: οι ντόπιοι έχουν συσπειρωθεί για να ξαναχτίσουν τη γειτονιά τους μετά από καταστροφή, για να διαμαρτυρηθούν για την κατεδάφιση αγαπημένων πολιτιστικών χώρων ή απλώς για να δημιουργήσουν χώρους όπου οι άνθρωποι μπορούν να συναντηθούν και να διασκεδάσουν”, αναφέρουν οι συντάκτες του Time Out.

Στην κορυφή της λίστας του 2023 βρίσκεται η γειτονιά Laureles, που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης Μεντεγίν της Κολομβίας.

Οι γειτονιές Laureles και El Poblado στο Μεντεγίν της Κολομβίας

Ο Κολομβιανός τραγουδιστής Karol G δεν έχει κυκλοφορήσει κανένα τραγούδι επιτυχίας για τις Laureles όπως έκανε για το κοντινό El Poblado, αλλά φαίνεται ότι είναι θέμα χρόνου. Η γειτονιά φιλοξενεί τη διάσημη περιοχή νυχτερινής διασκέδασης γνωστή ως La 70 – όπου κάθε όροφος μπαρ και εστιατορίου μπορεί να μετατραπεί σε πίστα χορού – και το Estadio Atanasio Girardot, το κύριο γήπεδο ποδοσφαίρου και συναυλιακός χώρος του Μεντεγίν. Και ενώ μπορεί να πιστεύετε ότι όλα αυτά θα έκαναν την περιοχή λίγο θορυβώδη ή ότι θα υπάρχουν επεισόδια και ταραχές, η γειτονιά έχει στην πραγματικότητα μια αρκετά χαλαρή φήμη. Η περιοχή έξω από το La 70 έχει πάρκα, δρόμους με πολλά δένδρα, στούντιο γιόγκα και αμέτρητα καφέ. Παράλληλα, έχουν ξεπηδήσει οι ψηφιακές πολυκατοικίες φιλικές προς τους νομάδες. Η περιοχή εξακολουθεί να έχει μια παραδοσιακή κολομβιανή αίσθηση γειτονιάς, ενώ πωλητές φρούτων σπρώχνουν τα καρότσια τους στους κυκλικούς δρόμους όπως έκαναν εδώ και δεκαετίες.

Τα Εξάρχεια στις 40 πιο cool γειτονιές του κόσμου

Στην 31η θέση βρίσκονται τα Εξάρχεια και το Time Out γράφει συγκεκριμένα:

“Μια ιστορικά ριζοσπαστική γειτονιά, τα Εξάρχεια γίνονται όλο και περισσότερο τουριστικό hotspot – αλλά ο αντιστασιακός χαρακτήρας της δεν έχει χαθεί ακόμα. Εξακολουθεί να είναι ένα μέρος όπου συγκεντρώνονται ακτιβιστές και αναρχικοί, είτε σε στέκια όπως ο Λόφος του Στρέφη είτε σε οποιοδήποτε από τα μπαρ και τις καφετέριες που βρίσκονται στους δρόμους του. Η περιοχή φιλοξενεί ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια της Ελλάδας, το Πολυτεχνείο Αθηνών, πολιτιστικούς χώρους από μουσεία μέχρι δισκοπωλεία και εξαιρετικό φαγητό και ποτό. Η έναρξη κατασκευής του νέου σταθμού του μετρό στην κεντρική πλατεία πέρυσι αποτέλεσε σημείο καμπής στην περιοχή, με πολλούς να φοβούνται ότι το πνεύμα της γειτονιάς θα εξαλειφθεί. Η κεντρική πλατεία των Εξαρχείων έχει μακρά ιστορία ως τόπος συγκέντρωσης και διαδηλώσεων. Αν λοιπόν θέλετε μια γεύση από την άναρχη underground κουλτούρα της Ελλάδας, επισκεφτείτε τώρα τα Εξάρχεια.

Η τέλεια μέρα: Κάντε μια βόλτα στη γειτονιά. Θα εντοπίσετε κτίρια με τα παράθυρά τους κλειστά με τσιμέντο – πρόκειται για πρώην καταλήψεις. Για μια δόση κουλτούρας, περιηγηθείτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο ή σε ένα από τα πολλά δισκοπωλεία. Για αναψυχή και καθαρό αέρα, μπορείτε είτε να πάτε στο κεντρικό πάρκο της πόλης, το Πεδίον του Άρεως είτε στον περίφημο λόφο του Στρέφη.

Σχεδιάστε το ταξίδι σας: Για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν το επαναστατικό πνεύμα της γειτονιάς, επισκεφθείτε την 17η Νοεμβρίου, την επέτειο της φοιτητικής εξέγερσης του 1973 κατά της ελληνικής χούντας”.

Δείτε εδώ αναλυτικά τις 40 πιο cool γειτονιές του κόσμου

Διαβάστε επίσης

Κίνδυνοι για την ακοή των παιδιών από τον υπερβολικό θόρυβο – Η απειλή από τα ακουστικά

Εμβολιασμοί COVID-19: Αυξημένη η ζήτηση, ξεκινούν σήμερα για τα παιδιά με το νέο μονοδύναμο εμβόλιο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.