Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός: Αυξημένος κίνδυνος καρδιακών προσβολών και θανάτων λόγω καύσωνα

Ο καύσωνας που πλήττει το βόρειο ημισφαίριο αναμένεται να ενταθεί αυτή την εβδομάδα, προκαλώντας αύξηση των νυχτερινών θερμοκρασιών και οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και θανάτων, όπως ανέφερε σήμερα (18/07/2023), ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).

“Οι θερμοκρασίες στη Βόρεια Αμερική, την Ασία και σε όλη τη Βόρεια Αφρική και τη Μεσόγειο θα υπερβαίνουν τους 40 βαθμούς Κελσίου για έναν παρατεταμένο αριθμό ημερών αυτή την εβδομάδα καθώς ο καύσωνας εντείνεται”, ανέφερε ο WMO σε μία δήλωση.

Αυξημένος κίνδυνος καρδιακών προσβολών και θανάτων

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες στη διάρκεια της νύχτας αναμένεται να φθάσουν επίσης σε νέα υψηλά, σύμφωνα με τον WMO, με αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και θανάτων.

“Ενώ η μεγαλύτερη προσοχή εστιάζεται στις μέγιστες θερμοκρασίες στη διάρκεια της ημέρας, είναι οι θερμοκρασίες στη διάρκεια της νύχτας που ενέχουν τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία, ιδιαίτερα για τους ευάλωτους πληθυσμούς”, ανέφερε ο WMO.

Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους στη Γενεύη, ερευνητής που ειδικεύεται στη μελέτη των καυσώνων είπε πως οι υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται αυτές τις ημέρες στην Ευρώπη είναι βέβαιο πως θα αυξηθούν.

“Ο μεσογειακός καύσωνας είναι μεγάλος αλλά όχι σαν αυτόν στη Βόρεια Αφρική”. δήλωσε ο Τζον Νάιρν, ανώτερος σύμβουλος του WMO για την ακραία ζέστη. “Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη στην Ευρώπη”, αναφέρουν οι ειδικοί και προειδοποιούν για αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και θανάτων.

Νέα ρεκόρ ζέστης

Ο Πάνου Σααρίστο από τη Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) είπε πως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο κίνδυνο.

Περισσότεροι από 60.000 Ευρωπαίοι μπορεί να έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του καύσωνα πέρυσι, σύμφωνα με ειδικούς, παρά την ύπαρξη ορισμένων από τα καλύτερα στον κόσμο συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης. Ο ΔΕΕΣ τηλεφωνεί στους ηλικιωμένους στην Ιταλία για να δει αν είναι καλά, διανέμει εμφιαλωμένο νερό στην Ελλάδα και δημιουργεί ξενώνες για ανθρώπους που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές στο ισπανικό νησί Λα Πάλμα, είπε ο Σααρίστο.

Η μετεωρολογική υπηρεσία του ΟΗΕ ανέφερε, πως τις επόμενες ημέρες είναι πιθανόν να καταγραφούν νέα ρεκόρ ζέστης. Το προηγούμενο ευρωπαϊκό υψηλό ήταν οι 48,8 βαθμοί Κελσίου που καταγράφηκαν στη Σικελία τον Αύγουστο του 2021 και το παγκόσμιο ρεκόρ ήταν οι 56,7 βαθμοί Κελσίου στην Κοιλάδα του Θανάτου (Death Valley) τον Ιούλιο του 1913, σύμφωνα με τον WMO.

Οδηγίες για την προφύλαξη από τον καύσωνα

  • Φοράτε κατάλληλα ρούχα. Επιλέξτε ελαφριά, ανοιχτόχρωμα, φαρδιά ρούχα.
  • Παραμείνετε δροσεροί σε εσωτερικούς χώρους. Παραμείνετε σε κλιματιζόμενα μέρη/χώρους όσο το δυνατόν περισσότερο. Εάν το σπίτι σας δεν έχει κλιματισμό, πηγαίνετε σε έναν δημόσιο χώρο που διαθέτει κλιματισμό, καθώς ακόμη και λίγες ώρες παραμονής σε δροσερό περιβάλλον μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να παραμείνει πιο δροσερό όταν επιστρέφετε στη ζέστη.
  • Οι ηλεκτρικοί ανεμιστήρες είναι δυνατόν να παρέχουν άνεση, αλλά όταν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή δεν είναι ικανοί να αποτρέψουν τις αρνητικές επιπτώσεις της υπέρμετρης ζέστης στην υγεία. ‘Ένα δροσερό ντους ή μπάνιο ή η μετακίνηση σε ένα κλιματιζόμενο μέρος αποτελούν πολύ καλύτερους τρόπους για να δροσιστείτε.
  • Χρησιμοποιήστε λιγότερο τις ηλεκτρικές συσκευές που εκπέμπουν θερμότητα, όπως ο φούρνος ή η κουζίνα.
  • Προγραμματίστε προσεκτικά τις εξωτερικές σας δραστηριότητες σε ώρες της ημέρας με χαμηλότερη θερμοκρασία, όπως νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Εάν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, προσπαθήστε να ξεκουράζεστε συχνά σε σκιερά σημεία, ώστε το σώμα σας να έχει την ευκαιρία να ανακάμψει.
  • Μειώστε την άσκηση κατά τη διάρκεια της ζέστης. Εάν δεν είστε συνηθισμένοι να εργάζεστε ή να ασκείστε σε ζεστό περιβάλλον, ξεκινήστε αργά και ανεβάστε το ρυθμό σταδιακά. Εάν η σωματική προσπάθεια στη ζέστη κάνει την καρδιά σας να χτυπά δυνατά και σας προξενεί λαχάνιασμα, σταματήστε κάθε σωματική δραστηριότητα.
  • Φοράτε αντηλιακό με ικανοποιητικό δείκτη προστασίας 30 λεπτά πριν βγείτε έξω. Κάντε χρήση καπέλου με φαρδύ γείσο και φορέστε γυαλιά ηλίου.
  • Μην αφήνετε ποτέ βρέφη, παιδιά ή κατοικίδια σε σταθμευμένο αυτοκίνητο, καθώς τα αυτοκίνητα αναπτύσσουν γρήγορα επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες στο εσωτερικό τους και τα παιδιά κινδυνεύουν ιδιαίτερα να υποστούν θερμοπληξία, ακόμα κι αν τα παράθυρα είναι ανοιχτά.
  • Αποφύγετε τα ζεστά και βαριά γεύματα, καθώς προσθέτουν θερμότητα στο σώμα σας.

Διαβάστε επίσης

Έρευνα για τα ταξίδια στο μακρινό 2070: Διαβατήριο καρδιακών παλμών αλλά και 3D εκτύπωση πρωινού και ρούχων

Καινοτόμα τεχνολογία για την αντιμετώπιση των καρδιακών αρρυθμιών

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.