Η πυραμίδα του καλοκαιριού – Σύστημα κατηγοριοποίησης υψηλών θερμοκρασιών για 6 πόλεις

Ένα σύστημα κατηγοριοποίησης υψηλών θερμοκρασιών εφαρμόζεται πιλοτικά σε 6 πόλεις, για την έγκαιρη αναγνώριση του καύσωνα και την προστασία των πολιτών.

Το σύστημα κατηγοριοποίησης βασίζεται σε έναν αλγόριθμο πρόγνωσης των επιπτώσεων των υψηλών θερμοκρασιών στην υγεία των κατοίκων των έξι πόλεων που εφαρμόζεται πιλοτικά

Οι 6 πόλεις είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, τα Ιωάννινα, η Πάτρα και το Ηράκλειο.

Η ανάπτυξη του αλγορίθμου πραγματοποιήθηκε μέσα από τη συσχέτιση ιστορικών μετεωρολογικών δεδομένων και δεδομένων επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία για περίοδο δύο δεκαετιών.

Κάθε μέρα στην ιστοσελίδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) θα μπορείτε να βρείτε τον Χάρτη Κατηγοριοποίησης Υψηλών Θερμοκρασιών.

Ο αλγόριθμος λαμβάνει υπόψη του, εκτός από την θερμοκρασία, και άλλες παραμέτρους που επηρεάζουν την ανθρώπινη θερμική αίσθηση, όπως η υγρασία και ο άνεμος.

Ο καύσωνας είναι από τις φυσικές καταστροφές με τα περισσότερα θύματα και είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη αναγνώρισης και κατηγοριοποίησης των κινδύνων που εισάγουν οι καύσωνες στο ανθρώπινο περιβάλλον, ειδικά σε συνθήκες κλιματικής κρίσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council έχει ξεκινήσει από την καλοκαιρινή περίοδο του 2022 την πιλοτική κατηγοριοποίηση των ημερών με υψηλές θερμοκρασίες για την πόλη της Αθήνας.

Για το 2023, η κατηγοριοποίηση γίνεται πλέον και στις άλλες 5 πόλεις, ενώ στην ομάδα εργασίας συμμετέχει και το ελληνικό γραφείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).

Διαβάστε επίσης

Η Αμερικανική Ιατρική Ένωση απορρίπτει πλέον τον Δείκτη Μάζας Σώματος ως μέτρο βάρους

Έξι αδέλφια ζούσαν χωριστά, αλλά 2 μπαμπάδες τους πρόσφεραν ένα στοργικό σπίτι

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.