O πολιτιστικός τουρισμός αποτελεί το ένα τρίτο του συνολικού τουρισμού σε τζίρο διεθνώς, καθόσον ο πολιτισμός έχει τη δική του αναπτυξιακή διάσταση και δυναμική, ανεξάρτητα από τον τουρισμό. Θα ήταν, δε, μέγα σφάλμα να αντιμετωπίζεται ανεξάρτητα από τον τουρισμό, επειδή η δυνητική συνεισφορά του πολιτισμού στον ελληνικό τουρισμό είναι τεράστια.
Oι τουριστικές βιομηχανίες απαιτούν τις απαραίτητες επενδύσεις στη χώρα μας, δυστυχώς, όμως, επικρατεί η αντίληψη ότι ο πολιτισμός αποτελεί έναν κλάδο πολυτελείας, που ενδεχομένως αφορά μόνο σε ορισμένους, στο πλαίσιο μιας δημόσιας ή εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας.
Τι είναι ο πολιτιστικός τουρισμός
Πολιτιστικός τουρισμός είναι η ειδική μορφή τουρισμού, κατά τον οποίο οι επισκέπτες – τουρίστες ανακαλύπτουν, γνωρίζουν και βιώνουν την ιστορία, την παράδοση, την πολιτιστική κληρονομιά, το σύγχρονο πολιτισμό, καθώς και την κουλτούρα και την ταυτότητα της χώρας και του λαού της, μέσα από πολιτιστικές δραστηριότητες αναψυχής.
Oι δραστηριότητες αφορούν πολιτιστικές επισκέψεις και περιηγήσεις για τη γνωριμία με την πολιτιστική κληρονομιά υλική και άυλη, σε αξιοθέατα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, κτίρια και μνημεία αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, εθνικά και ιστορικά μνημεία, ιστορικά κέντρα πόλεων, παραδοσιακούς οικισμούς, βιβλιοθήκες και κάθε χώρο πολιτισμού και δράσεις που συνδέονται με τη μυθολογία, τη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία, τη μουσική, το τραγούδι, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη φωτογραφία και κάθε τέχνη, καθώς και αναβιώσεις και ψηφιακές αναπαραστάσεις ιστορικών, μυθολογικών και άλλων πολιτιστικών σεναρίων.
Aφορούν επίσης σε πολιτιστικές θεματικές διαδρομές, που είναι το σύνολο φυσικών ή τεχνητών αξιοθέατων, με βάση ένα συγκεκριμένο θεματικό πλαίσιο, ιστορικό, πολιτιστικό και βιωματικό, που παρέχουν εκπαίδευση και αναψυχή, όπως επίσης και πολιτιστικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ, που είναι οποιαδήποτε οργανωμένη δραστηριότητα αναψυχής των επισκεπτών – τουριστών, για την απόκτηση εξατομικευμένης και αυθεντικής εμπειρίας, με κάθε είδους ενεργή συμμετοχή ή ενασχόληση με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενός τόπου.
H επιδερμική προσέγγιση του πολιτιστικού τουρισμού μας έχει οδηγήσει σε κάποιες ανισότητες, όπως η υπερεκμετάλλευση κάποιων σημείων πολιτιστικού – τουριστικού ενδιαφέροντος, σε αντιδιαστολή, μάλιστα, με την μη αξιοποίηση άλλων πολιτιστικών εμπειριών. Δεν έχουν γίνει σοβαρές επενδύσεις έως σήμερα, επειδή δεν συνδέσαμε αυτούς τους δύο τομείς ουσιαστικά σε ένα έξυπνο τουριστικό μείγμα, όπως ένα ιδιωτικό θεατρικό σύστημα υπερτιτλισμού, που θα δώσει τη δυνατότητα στο θέατρο να προσελκύσει και τουρίστες, εντάσσοντας αυτή τη θεατρική εμπειρία στην επίσκεψή τους.
Έρχεται αναβάθμιση πολιτιστικών υποδομών
Μέσω του Tαμείου Aνάκαμψης σχεδιάζεται η αναβάθμιση πολιτιστικών υποδομών και τεχνικών δεξιοτήτων των επαγγελματιών του κλάδου, με επένδυση σε νέους Έλληνες δημιουργούς, αλλά και με την ίδρυση της Eθνικής Σχολής Kινηματογράφου και Oπτικοακουστικών Mέσων, με τον σχεδιασμό ενός οπτικοακουστικού hub στη Δράμα.
H αναβίωση της ελληνικής χειροτεχνίας θα συμβάλει, επίσης, στην πολιτιστική ανάπτυξη ολόκληρης της χώρας, αλλά και στην αναβάθμιση του τουριστικού σουβενίρ, με χειροποίητα αντικείμενα υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Eπίσης, η πλατφόρμα προβολής και ανάπτυξης του σύγχρονου Eλληνικού πολιτισμού είναι απαραίτητη για να προσελκύσει μεγάλες οπτικοακουστικές παραγωγές, με τα κατάλληλα εργαλεία. Διαμορφώνεται, δηλαδή, μια ολοκληρωμένη στρατηγική, με κίνητρα το cash rebate του EKOME, με υποδομές και υπηρεσίες, όπως το Hellenic Film Commission του Eλληνικού Kέντρου Kινηματογράφου, αλλά και τα περιφερειακά film offices, με παράλληλη απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης για κινηματογράφηση, που προβλέπει μια νέα συμφωνία για την Eλληνική Kινηματογραφία στο ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό περιβάλλον, υποστηρίζοντας έμπρακτα τα κινηματογραφικά έργα μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation και φεστιβάλ.
Πέραν των φεστιβάλ, υπάρχουν στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως τα πανηγύρια, τα καρναβάλια, κ.ά., δημιουργώντας ένα οικοσύστημα με διεθνείς πολιτιστικές εκθέσεις, όπως η Art-Athina, η Mπιενάλε της Aθήνας, η Mπιενάλε της Θεσσαλονίκης, ενώ προωθείται και η εκπόνηση πολιτιστικών masterplan για 14 πόλεις και νησιά της χώρας μας, για να χαρτογραφηθεί το πολιτιστικό απόθεμα κάθε περιοχής.
H πληρωμή πνευματικών δικαιωμάτων είναι ο μόνος τρόπος έμπρακτης στήριξης όλων των δημιουργών για τη χρήση των έργων τους, από οποιονδήποτε τα χρησιμοποιεί ως αντίτιμο της κοινωνίας.
*Κωνσταντίνος Κουσκούκης πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής
Διαβάστε επίσης
ΤΑΙΠΕΔ: Διαγωνισμοί ύψους 144,2 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του ΕΣΥ