Διεθνές βραβείο στην Αθήνα για το έργο της στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων

Με το διεθνές βραβείο για τις πολιτικές της στον τομέα της δημόσιας υγείας και συγκεκριμένα για τις δράσεις της στην πρόληψη υπερδοσολογίας σε χρήστες οπιοειδών ουσιών, τιμήθηκε η Αθήνα κατά τη διάρκεια της 1ης Συνόδου Κορυφής του Partnership for Healthy Cities (Δίκτυο για Υγιείς Πόλεις) που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Λονδίνο από τον Οργανισμό Bloomberg Philanthropies, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), τον Οργανισμό Vital Strategies και την πόλη του Λονδίνου, με θέμα την καταπολέμηση των μη μεταδοτικών ασθενειών.

Μαζί με την Αθήνα βραβεύθηκαν τα προγράμματα των πόλεων Montevideo της Ουρουγουάης, Vancouver του Καναδά,  Mexico City του Μεξικού και Bangalore της Ινδίας.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, στο πλαίσιο του Συνεδρίου, παρέλαβε από τον Μάικλ Μπλούμπεργκ, ιδρυτή των Bloomberg LP, Bloomberg Philanthropies και Παγκόσμιο Πρεσβευτή του Π.Ο.Υ. για τις Μη Μεταδοτικές Ασθένειες και Τραυματισμούς, το βραβείο που κέρδισε η ελληνική πρωτεύουσα για τη στρατηγική και τις δράσεις της στην αντιμετώπιση της υπερδοσολογίας οπιοειδών, το οποίο συνοδευόταν από χρηματική χορηγία ύψους 150.000 δολαρίων, ποσό που θα αξιοποιηθεί για να συνεχιστούν αυτές οι δράσεις.

 Μάικλ Μπλούμπεργκ: “Η Αθήνα δίνει το παράδειγμα”

“Η Αθήνα δίνει το παράδειγμα για το πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε στην κρίση της υπερδοσολογίας από οπιοειδείς ουσίες, επεκτείνοντας την πρόσβαση σε φάρμακα που μπορούν να σώσουν ζωές”, ανέφερε ο κ. Μπλούμπεργκ, καλώντας τον Κώστα Μπακογιάννη στο βήμα για να παραλάβει το βραβείο της πόλης.

 Για τη διάκριση της ελληνικής πρωτεύουσας, σε αυτήν τη σημαντική διεθνή διοργάνωση για την Υγεία, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε: 

“Η διεθνής αναγνώριση μάς δίνει δύναμη να συνεχίσουμε τη δουλειά μας, ωστόσο η ουσιαστική ανταμοιβή για εμάς θα έρθει όταν όλοι οι χρήστες κερδίσουν ένα δεύτερο δικαίωμα στη ζωή μακριά από τους δρόμους. Η διάκριση της Αθήνας είναι το αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς, γι’ αυτό ευχαριστώ θερμά τους πολύτιμους συμμάχους μας, το Υπουργείο Υγείας και ιδιαίτερα τον Υπουργό κ. Πλεύρη, ο οποίος διευρύνοντας νομοθετικά τη διαθεσιμότητα της ναλοξόνης βοηθά να σωθούν ανθρώπινες ζωές, τον ΟΚΑΝΑ και τον Πρόεδρό του, Θανάση Θεοχάρη, αλλά και την ακαδημαϊκή κοινότητα και την Κοινωνία των Πολιτών”.

Μπακογιάννης- Βραβείο

Πρόγραμμα πρόληψης της υπερδοσολογίας από οπιοειδή στην Αθήνα από το 2020

Τον Φεβρουάριο του 2020 ο Δήμος Αθηναίων -έχοντας ενταχθεί στην πρωτοβουλία του Bloomberg Philanthropies, “Partnership For Healthy Cities”- σε συνεργασία με Μ.Κ.Ο. ανέπτυξε ένα πρόγραμμα για τη διανομή ναλοξόνης και την εκπαίδευση ατόμων που κάνουν ενέσιμη χρήση ναρκωτικών, μέλη των οικογενειών τους, επαγγελματίες της υγείας και άλλους επαγγελματίες, στη χρήση και χορήγηση ναλοξόνης. Τον Μάρτιο του 2022 έγινε τροποποίηση ως προς τους στόχους του προγράμματος και έκτοτε η Αθήνα αναπτύσσει πρόγραμμα με στόχο τη μελέτη της επιδημιολογίας των μη θανατηφόρων περιστατικών υπερδοσολογίας από οπιοειδή και της θνησιμότητας όλων των αιτιολογιών μεταξύ των ενδοφλέβιων χρηστών, προκειμένου να βελτιωθεί η επιτήρηση της υπερδοσολογίας και η προώθηση των προγραμμάτων διάθεσης ναλοξόνης στην Ελλάδα.

Ο στόχος της Συνόδου Κορυφής 

Μέσα από αυτήν την πρώτη Σύνοδο του Δικτύου Partnership for Healthy Cities, που ολοκληρώνεται σήμερα (14-16/3), σκοπός είναι η διασφάλιση της υγείας και της ευημερίας των κατοίκων στα αστικά κέντρα μέσα από βέλτιστες πρακτικές που σώζουν ζωές και δημιουργούν υγιέστερες και πιο ζωντανές πόλεις. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, οι μη μεταδοτικές ασθένειες (Non-communicable Diseases – NCDs), συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, των εγκεφαλικών επεισοδίων, του καρκίνου, του διαβήτη και των χρόνιων αναπνευστικών ασθενειών – καθώς και οι τραυματισμοί ευθύνονται για το 80% όλων των θανάτων παγκοσμίως, με τους ανθρώπους που ζουν σε πόλεις να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε NCDs.

Διαβάστε επίσης

Ξανακλείνει το “Ναυάγιο” στη Ζάκυνθο – Οι φόβοι των σεισμολόγων

Κάμερες σε κουζίνες των ξενοδοχείων για μείωση της σπατάλης τροφίμων

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.