Πότε θα αλλάξει η ώρα; Τι συμβαίνει με το θέμα της κατάργησης της αλλαγής της ώρας στην ΕΕ;

Πριν κάποια χρόνια το ζήτημα της κατάργησης της αλλαγής της ώρας είχε απασχολήσει έντονα την Ευρωπαϊκή Ένωση με πολλές διαφορετικές απόψεις και επιχειρήματα. Έκτοτε, το ζήτημα της κατάργησης της αλλαγής της ώρας έχει παγώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οπότε, κανονικά και φέτος, στις 26 Μαρτίου 2023 θα αλλάξει η ώρα και θα γυρίσουμε στη θερινή.

Συγκεκριμένα, μία ώρα μπροστά θα προχωρήσουν οι δείκτες του ρολογιού, στις 03:00 τα ξημερώματα με αποτέλεσμα να χάσουμε όλοι μια ώρα ύπνου.

Η αλλαγή ώρας συμβαίνει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, δηλαδή την Κυριακή 26 Μαρτίου, θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μια ώρα μπροστά, μεταβαίνοντας από τη χειμερινή, στη θερινή ώρα.

Συγκεκριμένα, όταν το ρολόι δείξει 03:00 θα το γυρίσουμε μία ώρα μπροστά, ώστε να δείξει 04:00.

Σύμφωνα όμως με τους επιστήμονες, οι επιπτώσεις αυτής της αλλαγής όχι μόνο στον ύπνο μας αλλά και κατ’ επέκταση στην υγεία μας, είναι πολύ μεγαλύτερες από τη σύγχυση που νιώθουμε όταν χτυπά το ξυπνητήρι το πρωί, ειδικά για όσους αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα υγείας.

«Οι περισσότεροι δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα, αφού μπορούν και προσαρμόζουν το βιολογικό τους ρολόι γρήγορα και μέσα σε δύο ημέρες ο οργανισμός τους έχει ήδη δεχτεί το νέο ωράριο» εξηγεί ο Dr. Xiaoyong Yang, καθηγητής Ιατρικής, Κυτταρικής και Μοριακής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Γέιλ.

«Υπάρχουν, όμως, άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη ή καρδιακές παθήσεις, οι οποίοι με αυτή τη μεταβολή αυξάνουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας ή καρδιακής προσβολής» συμπληρώνει ο ειδικός.

Η αλλαγής της ώρας έχει παγώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι αλλαγές επρόκειτο να γίνουν έως το 2021, αλλά η συζήτηση για το ποιος ήταν υπεύθυνος έφτασε σε αδιέξοδο λίγο πριν «χτυπήσει» η πανδημία COVID-19.

Το Brexit περιέπλεξε επίσης το θέμα με την πιθανότητα να υπάρξουν διαφορετικές εποχές στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και στη Βόρεια Ιρλανδία που διοικείται από τη Βρετανία.

Διαβάστε επίσης

Ινομυαλγία: Τα συμπτώματα που θα σε υποψιάσουν

Πώς θα αποφύγεις τον εθισμό στους υδατάνθρακες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.