Πού βρίσκεται η πιο ορεινή λίμνη της Ελλάδας με τη σπάνια ομορφιά

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά μέρη που εντυπωσιάζουν με τη σπάνια φυσική ομορφιά τους. Και σίγουρα ένα από τα μέρη αυτά που θα σας μαγέψουν μόλις τα αντικρίσετε, είναι η λίμνη Αώου ή λίμνη Πηγών Αώου και το απίστευτου κάλλους φυσικό σκηνικό που την περιβάλει.

Πρόκειται για μια τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε έπειτα από κατασκευή φράγματος στον ποταμό Αώο και είναι η πιο ορεινή λίμνη της Ελλάδας. Βρίσκεται στον νομό Ιωαννίνων στο οροπέδιο Πολιτσές σε υψόμετρο 1.350, ανάμεσα σε δύο Εθνικά Πάρκα, της Πίνδου και του Βίκου-Αώου ενώ είναι χαρακτηρισμένη ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Ένας σπουδαίος βιότοπος

Ο βιότοπος της λίμνης έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερα σημαντικός και εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας. Η βλάστηση γύρω από τη λίμνη είναι μοναδική, τόσο από άποψη ομορφιάς, όσο και από άποψη πολλών σπάνιων φυτών.

Στα ανατολικά της λίμνης, καθώς οι ορεινοί όγκοι ξεκινάνε να υψώνονται επικρατούν δάση μαύρης πεύκης και διάσπαρτα ρόμπολα, ενώ στα δυτικά ξεκινάει ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα δάση οξιάς της Ελλάδας. Δίπλα από τα ρυάκια φυτρώνουν δεκάδες είδη σπάνιων ορχιδεών.

Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1981 και ολοκληρώθηκε το 1991. Η Λίμνη των πηγών του Αώου βρίσκεται 20 χλμ. βορειοδυτικά του Μετσόβου.

Διαβάστε επίσης

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στην Αττική την Παρασκευή 27/01 – Πού θα είναι κλειστά

Πόνος στο στήθος: Πώς θα καταλάβετε ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει

Τα λάθη που κάνουμε και δεν μυρίζουν ωραία τα ρούχα

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.