Τα μυστικά της πυραμίδας του Χέοπα αποκαλύπτονται με τη χρήση νέων τεχνολογιών

Τα μυστικά της Μεγάλης Πυραμίδας ή Πυραμίδας του Χέοπα, ξεκλειδώνουν μέσα από τη χρήση νέων τεχνολογιών. Τα ευρήματα του προγράμματος ScanPyramids, μιας διεπιστημονικής, διεθνούς συνεργασίας ερευνητών, παρουσίασε την Τετάρτη στο Ινστιτούτο Κύπρου ο Καθηγητής Χάνι Χελάλ, ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε και Υπουργός Παιδείας και Έρευνας της Αιγύπτου.

Δύο συναρπαστικά υποσχόμενα ευρήματα έφερε στο φως η ομάδα, που απαρτίζεται από επιστήμονες από την Αίγυπτο, την Ιαπωνία, τη Γαλλία, τον Καναδά και τη Γερμανία. Πρόκειται για έναν νέο πιθανό διάδρομο πίσω από την κεντρική είσοδο της Πυραμίδας, ενώ ένα νέο «κενό» πιθανώς να σηματοδοτεί την ύπαρξη μιας άγνωστης μέχρι τώρα αίθουσας.

Μέσω υπέρυθρης θερμογραφίας

Οι ερευνητές χρησιμοποιούν μη επεμβατικές νέες τεχνολογίες. Μέσω της υπέρυθρης θερμογραφίας, της τρισδιάστατης αναπαράστασης και της μιονιογραφίας, μιας μη επεμβατικής τεχνικής με τη χρήση ακτινών για τον εντοπισμό των σωματιδίων μιονίων, οι επιστήμονες διασταυρώνουν «ανωμαλίες» που παρουσιάζονται στις απεικονίσεις σε σχέση με το τι θα ανέμεναν από αυτές, με βάση τα γνωστά κενά διαστήματα εντός της πυραμίδας.

Μέχρι τώρα, τα γνωστά μέρη στο εσωτερικό της πυραμίδας αποτελούν η είσοδος, που καλύπτεται από δύο ογκόλιθους που σχηματίζουν αψίδα, ένας κατηφορικός διάδρομος που συνεχίζει σε ανηφορικό. Από εκεί, ένας οριζόντιος διάδρομος οδηγεί στον θάλαμο της Βασίλισσας, ενώ από το ίδιο σημείο ξεκινάει ανηφορικά η μεγάλη στοά, που οδηγεί στον θάλαμο του Βασιλιά, πάνω από τον οποίο υπάρχουν πέντε μικρότεροι θάλαμοι. Στο πάνω μέρος του θαλάμου της Βασίλισσας και πάνω από τους πέντε μικρότερους θαλάμους στον θάλαμο του Βασιλιά, υπάρχουν ξανά ογκόλιθοι σε σχήμα αψίδας, οι οποίοι πιστεύεται ότι χρησιμοποιούνταν για να προστατεύσουν κάτι σημαντικό.

Τα συμπεράσματα των επιστημόνων

Με τη βοήθεια τρισδιάστατης απεικόνισης, οι επιστήμονες συμπέραναν ότι στην είσοδο υπήρχαν άλλες εννιά αψίδες, οι οποίες δεν σώζονται, γι’ αυτό παραμένει μόνο η μία. Στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν αν πίσω της υπάρχουν κι άλλες παρόμοιες αψίδες, οι ερευνητές, τοποθετώντας τα όργανα μέτρησής τους στο σημείο που ο κατηφορικός διάδρομος αρχίζει να ανηφορίζει, με τη μέθοδο της μιονιογραφίας και της υπέρυθρης θερμογραφίας, εντόπισαν ένα «κενό» κάτω από την αψίδα, που δεν ήταν γνωστό προηγουμένως. Πρόκειται για πιθανό διάδρομο, ο οποίος, αν επιβεβαιωθεί, φαίνεται να συνέχιζε οριζόντια από την κύρια είσοδο.

Ο καθηγητής είπε ότι «αυτοί που αφαίρεσαν (τις 9 αψίδες της εισόδου) στο παρελθόν, αν αφαιρούσαν και την τελευταία, πιθανώς να έβρισκαν τον διάδρομο από πίσω». Μέσα από τις μετρήσεις, εκτιμάται ότι πρόκειται για διάδρομο περίπου 9 μέτρων. «Κάποιοι λένε ότι μπορεί να είναι ο διάδρομος του βασιλιά, για να μην κατεβαίνει» τον κατηφορικό διάδρομο, όπως οι απλοί θνητοί, σημείωσε.

Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον Δρα Χελάλ, είναι, με τη βοήθεια ενδοσκοπίου, να δουν τον διάδρομο, μέσα από τις ενώσεις. Ακολούθως, αν καταφέρουν να πάρουν τη σχετική άδεια από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, να τρυπήσουν το σημείο στο οποίο φαίνεται να κρύβεται από πίσω ο διάδρομος και ένα ρομπότ να εισέλθει στον χώρο για να τον σκανάρει.

Η δεύτερη μεγάλη ανακάλυψη, ήρθε το 2017, μετά την εξερεύνηση κατά πόσο πάνω από τον θάλαμο της Βασίλισσας υπάρχουν άλλες σημαντικές κοιλότητες, πέραν των γνωστών, δηλαδή του θαλάμου του Βασιλιά και της μεγάλης Στοάς. Τρεις ανεξάρτητες μεταξύ τους ομάδες, χρησιμοποίησαν τρεις διαφορετικές μεθόδους εντοπισμού μιονίων και συνέκριναν τα αποτελέσματά τους. Οι τρεις ομάδες εντόπισαν χωρίς αμφιβολία την ύπαρξη του «Μεγάλου Κενού» του προγράμματος ScanPyramids (ScanPyramids Big Void, SP-BV).

Το εύρημα επανεπιβεβαιώθηκε με μεγάλη σιγουριά το 2018 και το 2019, με ειδικά τηλεσκόπια που τοποθετήθηκαν στο κάτω και πάνω μέρος της μεγάλης στοάς. Με τη νέα επιβεβαίωση, οι μετρήσεις δείχνουν ότι το «κενό» έχει μήκος 40 μέτρων και βρίσκεται πάνω από τους πέντε θαλάμους που βρίσκονται πάνω από τον θάλαμο του Βασιλιά, σε ύψος 50 με 70 μέτρα από το έδαφος, πιθανώς σηματοδοτώντας μία δεύτερη μεγάλη στοά.

«Δεν έχουμε πρόσβαση ακόμα σε αυτό, ίσως μετά που θα ανοίξουμε τον διάδρομο, αν συνδέονται τα δύο ευρήματα», είπε ο Δρ Χελάλ.

Ο καθηγητής κατέληξε ότι η ομάδα του, με τα σημαντικά ευρήματά της, είναι όλοι μηχανολόγοι, όχι αιγυπτιολόγοι. «Εμείς λέμε αυτό που βλέπουμε». Η ερμηνεία και το γιατί, δεν είναι δική τους αρμοδιότητα, εξήγησε. «Μπορούμε μόνο να προτείνουμε πιθανά σενάρια από τη σκοπιά του μηχανικού, αλλά δεν έχουμε το ιστορικό υπόβαθρο για να ανακοινώνουμε συμπεράσματα», σημείωσε.

Διαβάστε επίσης

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στην Αττική την Παρασκευή 27/01 – Πού θα είναι κλειστά

Πόνος στο στήθος: Πώς θα καταλάβετε ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει

Τα λάθη που κάνουμε και δεν μυρίζουν ωραία τα ρούχα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.