To περιβαλλοντικό αποτύπωμα των ταξιδιών και του τουρισμού είναι μικρότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις

Νέα δεδομένα για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που έχουν τα ταξίδια και γενικά ο τομέας του τουρισμού, δείχνουν ότι κάτι αλλάζει.

Στη συνάντηση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) ανακοινώθηκαν νέα στοιχεία που περιγράφουν λεπτομερώς το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Προηγούμενες εκτιμήσεις ανέφεραν ότι ο παγκόσμιος τομέας ταξιδιών και τουρισμού ήταν υπεύθυνος για έως και 11% όλων των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Ωστόσο, το WTTC ανακοίνωσε νέα έρευνα που δείχνει ότι οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου του κλάδου ανήλθαν συνολικά μόλις στο 8,1% παγκοσμίως το 2019.

Η απόκλιση της οικονομικής ανάπτυξης του κλάδου από το περιβαλλοντικό αποτύπωμα μεταξύ 2010 και 2019 είναι απόδειξη ότι η οικονομική ανάπτυξη του τομέα αποσυνδέεται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 185 χώρες.

Ανακοινώνοντας τα ευρήματα της έρευνας στην 22η Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής του WTTC στο Ριάντ, η πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Τζούλια Σίμπσον, είπε ότι οι εκπομπές μειώνονται σταθερά από το 2010 ως αποτέλεσμα των τεχνολογικών εξελίξεων, καθώς και της εισαγωγής μιας σειράς μέτρων ενεργειακής απόδοσης σε όλους τους τομείς του κλάδου.

Σύμφωνα με την Simpson, μεταξύ 2010 και 2019 το ΑΕΠ του κλάδου αυξήθηκε κατά μέσο όρο 4,3% ετησίως, ενώ το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα αυξήθηκε μόνο κατά 2,4%.

«Αυτά τα δεδομένα θα δώσουν στις κυβερνήσεις τις λεπτομερείς πληροφορίες που χρειάζονται για να σημειώσουν πρόοδο στη Συμφωνία του Παρισιού και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών», είπε, προσθέτοντας ότι γίνονται «τεράστια βήματα» προς την απομάκρυνση του άνθρακα, αλλά οι κυβερνήσεις πρέπει να θέσουν το πλαίσιο.

«Χρειαζόμαστε μια σταθερή εστίαση στην αύξηση της παραγωγής καυσίμων για την αεροπορία με κυβερνητικά κίνητρα. Η τεχνολογία υπάρχει. Χρειαζόμαστε επίσης μεγαλύτερη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα εθνικά δίκτυα – επομένως, όταν ανάβουμε ένα φως σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, να χρησιμοποιείται μια βιώσιμη πηγή ενέργειας».

H Simpson είπε ότι το WTTC θα συνεχίσει να ανακοινώνει νέα δεδομένα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο κλάδος αποδίδει σε αυτούς τους δείκτες καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023.

«Το κλειδί είναι να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί και να αποσυνδέσουμε τον ρυθμό με τον οποίο αναπτύσσεται ο τουρισμός από την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνουμε. Από σήμερα, κάθε απόφαση, κάθε αλλαγή, θα οδηγήσει σε ένα καλύτερο και φωτεινότερο μέλλον για όλους», είπε.

Η έρευνα είναι το αποτέλεσμα μιας κοινής πρωτοβουλίας του WTTC και του Κέντρου Αειφόρου Παγκόσμιου Τουρισμού με έδρα τη Σαουδική Αραβία.

Διαβάστε επίσης

Ζεστό, υγρό και δέρμα σαν μωρού; Μήπως να κοιτάξετε τον θυρεοειδή σας;

Μυστικά για να καθαρίσετε τις πατάτες πριν το μαγείρεμα και να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.