Ένας νέος πολιτιστικός θεσμός γεννιέται στη Νάξο με επίκεντρο τις αρχαίες ελιές

Μια μαγική βραδιά, “Μια βραδιά κάτω από την ελιά”, κάτω από αρχαίες ελιές, υπό το φως της Σελήνης και των αστεριών και οι τυχεροί που είχαν την πολυπόθητη πρόσκληση για τη βραδιά πολιτισμού που πραγματοποιήθηκε στο μεσαιωνικό κτήμα Kabones ταξίδεψαν με τις υπέροχες μουσικές της Ανδριάνας Μπάμπαλη, του Στάθη Δρογώση και του Αρη Ζέρβα σε εποχές αλλοτινές.

Ένα ταξίδι φθινοπωρινό, χωρίς τη βαβούρα του καλοκαιριού, στην αγροτική και όχι την τουριστική πλευρά της Νάξου, με εικόνες του τόπου μέσα από την φωτογραφική ματιά της Χριστίνας Καλλιγιάννη, γεύσεις βασισμένες σε τοπικά προϊόντα του σεφ Γιάννη Οικονόμου, αλλά -και σε μια πιο σύγχρονη εκδοχή- κοκτέιλ εμπνευσμένα από την ελιά του κορυφαίου Nikos Bakoulis.

Ιωάννης Μαργαρίτης, Μαρία Πολυκρέτη, Χάιντι Λαζάνη

Στόχος του ζεύγους Ιωάννη Μαργαρίτη και Μαρίας Πολυκρέτη, στους οποίους ανήκει το κτήμα αλλά και η ιδέα, είναι η δημιουργία ενός θεσμού που θα έχει διάρκεια, που θα προσφέρει θετικά στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Νάξου και όχι μόνο, που θα γίνει αφετηρία δημιουργίας και έμπνευσης για τους ανθρώπους του και κυρίως για τη νέα γενιά.

Στο επίκεντρο η ελιά, η ιστορία της, η αξία της

Στο κτήμα κυριαρχούν οι ελιές, δέντρα 2.500 ετών που μαρτυρούν πολιτισμό και κοινωνική ζωή σε μια «συνέχεια». Όλη η κοινωνική ζωή των Ναξιωτών περιστρεφόταν γύρω από αυτά τα δέντρα. Εκεί χόρευαν. Κάτω από τα δέντρα τραγουδούσαν. Κάτω από τα δέντρα αφηγούνταν τις ιστορίες και τις αναμνήσεις τους, τις λύπες και τις χαρές τους. Στις 6 Οκτωβρίου, στο κτήμα Kabones, με ήχο και μουσική, τη φωτογραφία ως μέσο που αφηγείται σκηνές της καθημερινότητάς, κάτω από τα δέντρα έτρωγαν οι ντόπιοι, γευμάτιζαν, χωρίς ρεύμα, όπως τότε, οι προσκεκλημένοι βίωσαν την παράδοση με τρόπο αυθεντικό. Όσο για τις γέυσεις, αυτές θα έιναι εστιασμένες σε ντόπια προϊόντα με κύρια αναφορά στην ελιά.

Αυτό το πολιτισμικό γεγονός έρχεται να γεφυρώσει το παρελθόν με το παρόν σε μια «συνομιλία». Άλλωστε ο πολιτισμός πάντα ενώνει. “Ταυτόχρονα θέλουμε να διατηρήσουμε τις μνήμες ζωντανές, ώστε να ικανοποιηθεί και η δική μου βαθιά ανάγκη. Μια ανάγκη που είχα από μικρή, αλλά όσο μεγαλώνω έγινε συναίσθηση, συνείδηση: ότι οφείλω να διατηρήσω στον χρόνο αυτές τις ιστορίες”, δηλώνει η κ. Μαρία Πολυκρέτη. “Έχω βαθιά σχέση με αυτό το κτήμα, πάντοτε παίρνω δύναμη και έμπνευση από τον παππού μου, που ήταν και ο πρώτος ιδιοκτήτης του. Ταυτόχρονα νιώθω ένα μεγάλο χρέος στη μνήμη του και στην παρουσία του, όπως τον έζησα. Πλέον, μου δίνεται η ευκαιρία με το «Μια βραδιά κάτω από την ελιά» να τιμήσω τις μνήμες αυτές του παρελθόντος, του δικού μου και του τόπου. Οι ντόπιοι είχαν τη δική τους ιστορία, ήταν καταπιεσμένοι και αδικημένοι για εκατοντάδες χρόνια και οι ιστορίες τους δεν πρέπει να ξεχαστούν. Είναι μια ευκαιρία να κρατήσουμε τις μνήμες ζωντανές”, καταλήγει.

Διαβάστε επίσης

Δέσποινα Μοιραράκη για τον καρκίνο: “Έχω πονέσει πολύ και πονάω ακόμα”

7 έξυπνοι τρόποι για να πετύχετε φτηνή ασφάλεια αυτοκινήτου

7 έξυπνοι τρόποι για να πετύχετε φτηνή ασφάλεια αυτοκινήτου

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.