Το ταξίδι της μέλισσας στη δίνη της κλιματικής αλλαγής – Η 13η Γιορτή Μελιού στη Θεσσαλονίκη

Άνοιξε τις πύλες της η 13η γιορτή μελιού στη Θεσσαλονίκη και ποδαρικό έκαναν εκατό μαθητές δημοτικού από διάφορες περιοχές της πόλης, αλλά και από το Κέντρο Ειδικής Αγωγής στην Καλαμαριά.

Η 13η Γιορτή Μελιού (29/9-2/10), επέστρεψε στον χώρο αναψυχής του «Ξαρχάκου», απέναντι από τη ΧΑΝΘ, ύστερα από διετή απουσία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Συνολικά 200 μαθητές θα επισκεφθούν τον χώρο διεξαγωγής της γιορτής, προκειμένου να μυηθούν στον «μαγικό» κόσμο των μελισσών από το προσωπικό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), αλλά και να ενημερωθούν για τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού.

Healthstories 13η γιορτή μελιούΔιαδραστικά εργαστήρια στην 13η γιορτή μελιού

Θα έχουν, επίσης, τη δυνατότητα να λάβουν μέρος και σε διαδραστικά κινητικά εργαστήρια, όπως «σπάσε το μπαλόνι με το κεντρί σου», ενώ θα μπορέσουν και να περιηγηθούν στον χώρο της γιορτής, ο οποίος έχει μετατραπεί σε πάρκο, όπου κάθε διαδρομή του οδηγεί στην «πρωταγωνίστρια» μέλισσα και τα προϊόντα της.

Όλοι οι μαθητές που θα βρεθούν στη γιορτή, φεύγοντας θα πάρουν από ένα ατομικό βαζάκι μελιού των 50 γραμμαρίων, ενώ το προσωπικό του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας του ΑΠΘ, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, έχει αναλάβει την ενημέρωσή τους.

Κεντρικό θέμα της φετινής γιορτής, στην οποία θα συμμετάσχουν 30 παραγωγοί είναι: «Η μέλισσα στη δίνη της κλιματικής αλλαγής», αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στόχος των διοργανωτών αποτελεί η μύηση των πολιτών, μικρών και μεγάλων, στις «καθαρές» γεύσεις μελιού καθώς και η ενημέρωση και επιμόρφωσή τους για το πώς είναι ο κόσμος, παρουσία των μελισσών, και πώς θα ήταν ή θα είναι αυτός, αν τελικά εκλείψουν. Τη γιορτή φέτος συνδιοργανώνουν η 5η κοινότητα δήμου Θεσσαλονίκης, ο Μελισσοκομικός Σύλλογος του νομού και το εργαστήριο μελισσοκομίας του ΑΠΘ.

Ακολουθώντας τις διαδρομές του πάρκου, οι επισκέπτες της φετινής διοργάνωσης, θα ανακαλύψουν διάφορα είδη μελιού που παράγονται στην Ελλάδα, παραδοσιακές γεύσεις, όπως πευκόμελο, ανθόμελο, βελανιδιά, καστανόμελο και σουσούρα, αλλά και πιο …σύγχρονες, όπως πορτοκαλόμελο, μέλι λεβάντας και με άνθη βάμβακος, σοκολατάκια με μέλι και χωρίς ζάχαρη, προϊόντα μέλισσας, γύρη, βασιλικό πολτό -που πλέον είναι πιστοποιημένος- κερί, πρόπολη, ποτά από μέλι, καθώς και καλλυντικά, συνταγές, κηραλοιφές και σαπούνια από τα προϊόντα της μέλισσας.

Στη διάρκεια της γιορτής θα ρέει, επίσης, άφθονο το τσίπουρο μελιού (με γλυκάνισο και άνευ), ενώ ενδεχομένως να υπάρξουν -σε μικρότερη ποσότητα- ουίσκι και μπράντι μελιού. Όλα τα προϊόντα που θα διατεθούν στη γιορτή είναι ελεγμένα για την αγνότητα και τη γνησιότητά τους από το ειδικό εργαστήριο μελισσοκομίας του ΑΠΘ. Παράλληλα, οι επισκέπτες της γιορτής θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν απευθείας με παραγωγούς και επιστήμονες για τη μέλισσα και τα προϊόντα της, ενώ θα μπορέσουν να απολαύσουν -μεταξύ άλλων- μουσική βραδιά με τη Βάσω Βασιλειάδου για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, τον χορευτικό σύλλογο Μανδριτσιωτών- Θρακιωτών Θέρμης και τον Σύλλογο Ποντίων Θέρμης.

Ποικίλες δράσεις θα γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για τους μικρούς επισκέπτες της γιορτής που θα έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάσουν κυψέλες και κάρτες, να χορέψουν και να δουν τον Καραγκιόζη …μελισσουργό, μέσω θεάτρου σκιών, ενώ οι διοργανωτές θα «τρατάρουν» τους καλεσμένους τους λουκουμάδες και γιαούρτι με μέλι.

Διαβάστε επίσης

Ο ταπεινός άνηθος με τα αμέτρητα οφέλη, ειδικά για την χοληστερίνη

Η καθηγήτρια που “έριξε” τα τείχη σε μία τάξη – Η ιστορία του Φαρίντ που θα σας κάνει να κλάψετε και να χαμογελάσετε μαζί

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.