Ο ταπεινός άνηθος με τα αμέτρητα οφέλη, ειδικά για την χοληστερίνη

Ο άνηθος (Anethum graveolens), είναι ένα ετήσιο βότανο που βρίσκεται εύκολα και ανήκει στην οικογένεια του σέλινου (Apiaceae).

Προστίθεται συχνά σε σαλάτες ή σούπες και βέβαια στα κλασικά πιάτα της μαμάς, όπως τα γεμιστά. Ο άνηθος πέρα από τη νοστιμιά που προσθέτει σε διάφορα πιάτα προσφέρει και οφέλη στην υγεία.

Οφέλη για την υγεία από τον άνηθο

Ο άνηθος είναι γεμάτος με μικροθρεπτικά συστατικά, σύμφωνα με το verywellfit.com. Για παράδειγμα, 100 γραμμάρια άνηθου ενισχύουν την πρόσληψη βιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που σας βοηθά να διατηρήσετε υγιή όραση, δέρμα, ανοσοποιητική λειτουργία, ανάπτυξη και αναπαραγωγική υγεία. Θα λάβετε επίσης σημαντική ώθηση σε βιταμίνη C, ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που βοηθά το σώμα σας να αντισταθεί στη μόλυνση.

Ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο άνηθος μπορεί να έχει αντιδιαβητική δράση, κυρίως λόγω των αντιοξειδωτικών του πλεονεκτημάτων. Μελέτες δείχνουν ότι διαφορετικές εκχυλίσεις άνηθου από τους σπόρους και τα φύλλα, και το αιθέριο έλαιό του, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα τριγλυκερίδια, τη συνολική χοληστερόλη και τα επίπεδα γλυκόζης, σε διαβητικά μοντέλα.

Υπάρχουν ορισμένες μελέτες που υποδηλώνουν ότι ο άνηθος μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τη χοληστερόλη. Μια μελέτη για τα συμπληρώματα άνηθου έδειξε σημαντική βελτίωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και της ολικής χοληστερόλης αλλά όχι της HDL χοληστερόλης.

Ο άνηθος είναι επίσης καλή πηγή φυτικών ινών, φυλλικού οξέος (σημαντικό για την κυτταρική διαίρεση και παραγωγή DNA), ασβέστιου για υγιή οστά, ριβοφλαβίνης για τη λειτουργία και την ανάπτυξη των κυττάρων, μαγγάνιου και σίδηρου. Ωστόσο, η ποσότητα του άνηθου που καταναλώνετε κάνει τη διαφορά. Μπορεί να μην καταναλώνετε μια πλήρη μερίδα 100 γραμμαρίων (δηλαδή περίπου τα 2/3 ενός φλιτζανιού), οπότε θα είναι μικρότερες οι δόσεις μικροθρεπτικών συστατικών.

Στοιχεία για τον άνηθο

Μια μερίδα 100 γραμμαρίων φρέσκου, ωμού άνηθου παρέχει περίπου 43 θερμίδες, 3,5 γραμμάρια πρωτεΐνης και λίγο περισσότερο από 1 γραμμάριο λίπους. Τα δύο τρίτα του φλιτζανιού άνηθου παρέχουν επίσης 7 γραμμάρια υδατάνθρακες και περίπου 2 γραμμάρια φυτικών ινών, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Οι βιταμίνες στον άνηθο περιλαμβάνουν βιταμίνη Α (7717 IU, ή 154% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης), βιταμίνη C (85 mg ή 142% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης), φυλλικό οξύ (περίπου 38% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης) και ριβοφλαβίνη ( 17% της συνιστώμενης πρόσληψης). Θα λάβετε επίσης μικρές ποσότητες θειαμίνης, νιασίνης, βιταμίνης Β6 και παντοθενικού οξέος.

Τα μέταλλα στον άνηθο περιλαμβάνουν ασβέστιο (208 mg), σίδηρο (6,6 mg), μαγνήσιο (55 mg), φώσφορο (66 mg), κάλιο (738 mg), μαγγάνιο (1,3 mg) και μικρές ποσότητες νατρίου, ψευδαργύρου και χαλκού.

Διαβάστε επίσης

Επεμβατική αντιμετώπιση για την κολπική μαρμαρυγή

Η καθηγήτρια που “έριξε” τα τείχη σε μία τάξη – Η ιστορία του Φαρίντ που θα σας κάνει να κλάψετε και να χαμογελάσετε μαζί

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.