Μωβ μέδουσες: Επικαιροποιημένος χάρτης με τις «μωβ» θάλασσες και πρώτες βοήθειες

Ο χάρτης για τις μωβ μέδουσες στην Ελλάδα επικαιροποιείται συνεχώς με τις αναφορές ευαισθητοποιημένων λουόμενων που αναρτούν φωτογραφίες και σημεία όπου έχουν εντοπιστεί οι επικίνδυνες τσούχτρες.

Σχεδόν σε όλη την ακτογραμμή της Ελλάδας έχουν εμφανιστεί οι μωβ μέδουσες με πιο έντονη παρουσία σε Αργοσαρωνικό, Αργολικό, Ιόνιο, Νότια Πελοπόννησο, Κυκλάδες, Κρήτη και Χαλκιδική.

Σύμφωνα με το τελευταίο JellyReport του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας, το φαινόμενο είναι σε μικρότερη ένταση σε νησιά του Βορείου Αιγαίου, τα Δωδεκάννησα και τον Κορινθιακό.

Δείτε εδώ όλες τις αναφορές για όλα τα είδη μεδουσών

χάρτης μωβ μεδουσες 300622

Kit Πρώτων Βοηθειών για τις μωβ μέδουσες

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας προτείνει ένα kit Πρώτων βοηθειών για την παραλία, προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το τσίμπημα της μέδουσας:

Μια πλαστική κάρτα (π.χ. παλιά πιστωτική).
Ένα τσιμπιδάκι.
Ένα κυπελλάκι (π.χ. ουροσυλέκτης).
Λίγο μαγειρική σόδα (αναλογία 1:1 με θαλασσινό νερό).
Αντιισταμινικό χάπι.
Κάποια κορτιζονούχα κρέμα όπως π.χ. fucicort

Τι να κάνω για το τσίμπημα της μωβ μέδουσας

Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος.
Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυττάρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.

Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας

Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό, θα πρέπει να είναι μέσα σε σακούλα ή κάποιο άλλο περίβλημα, όπως ένα ύφασμα ή μπλουζάκι.

Ελέγξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη ξαναβάλτε πάγο για άλλα 5-15 λεπτά.

Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες (όπως π.χ. 3-4% λιδοκαΐνη και υδροκορτιζόνη).

MHN τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος σφιχτά με επιδέσμους, ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ξύδι, ΟΥΤΕ γλυκό νερό, ΟΥΤΕ οινόπνευμα, ΟΥΤΕ αμμωνία.

Διαβάστε επίσης

Έκτακτη ενημέρωση το απόγευμα από Μαρία Θεοδωρίδου και Μάριο Θεμιστοκλέους για την 4η δόση

Καταγράφηκε η πρώτη αποδεδειγμένη περίπτωση μόλυνσης ανθρώπου από γάτα με COVID-19

Τα καρκινικά κύτταρα διασπείρονται κατά το βραδινό ύπνο

Ταξιδεύοντας με ένα νήπιο – τα απαραίτητα σνακ και μια υγιεινή συνταγή για μάφιν

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.