Αυτή η γαλλική πόλη απαγορεύει τις εξωτερικές θερμάστρες στα εστιατόρια και τα καφέ τον χειμώνα

Σε μια προσπάθεια περιορισμού των εκπομπών άνθρακα, οι εξωτερικές θερμάστρες σε καφέ, εστιατόρια και μπαρ απαγορεύονται πλέον στη Λυών.

Το 2022 θα τεθεί σε ισχύ στη Γαλλία μια πανεθνική απαγόρευση για τις θερμάστρες ταράτσας, αφού αναβλήθηκε λόγω της κρίσης COVID-19.

Όμως, ο περιβαλλοντολόγος δήμαρχος της Λυών, Grégory Doucet, αποφάσισε να προχωρήσει στην απαγόρευση – ακριβώς όπως υποσχέθηκε στην περσινή προεκλογική εκστρατεία, όπως αναφέρει το euronews.com.

Απαγορεύονται οι εξωτερικές θερμάστρες

Ο δήμος της Λυών εξέδωσε δημοτικό διάταγμα το οποίο «απαγορεύει εφεξής κάθε είδους θέρμανση, σταθερή ή κινητή όποια κι αν είναι ο τρόπος λειτουργίας τους».

Όσοι δεν τηρήσουν αυτό το μέτρο κινδυνεύουν με αναστολή της λειτουργίας των εξωτερικών χώρων τους και πρόστιμο 35 ευρώ, προειδοποίησε ο δήμαρχος. Ο νέος κανόνας είναι μέρος του σχεδίου “κλίμα-αέρας-ενέργεια” της πόλης.

«Αν και η πόλη Ρεν έχει λάβει ήδη αυτά τα μέτρα πριν από μερικά χρόνια, λίγες πόλεις είχαν ακολουθήσει το παράδειγμά τους», λέει ο Doucet.

Στη Γαλλία, οι εξωτερικές θερμάστρες ευθύνονται για την εκπομπή μισού εκατομμυρίου τόνων CO2 ετησίως, σύμφωνα με μελέτη της ένωσης NegaWatt.

Υπολόγισαν επίσης ότι η κατανάλωση ενέργειας ενός χώρου εξοπλισμένου με πέντε εξωτερικές θερμάστρες, που λειτουργούν για 14 ώρες την ημέρα από τα μέσα Νοεμβρίου έως τα μέσα Μαρτίου, χρησιμοποιεί 50.400 kWh ενέργειας – εκπέμποντας 13,7 τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Θα μπορούσε η απαλλαγή των πόλεων μας από τις ανθρακούχες εκπομπές να είναι η απάντηση στην κλιματική αλλαγή;
Αυτή η ενέργεια ισοδυναμεί με τις εκπομπές ενός ταξιδιού 120.000 km με αυτοκίνητο. Ένας εξωτερικός χώρος, εξοπλισμένος με 10 ηλεκτρικές θερμάστρες, καταναλώνει μόνο 25.200 kWh την ίδια περίοδο.

Η απαγόρευση ζητήθηκε από τη Σύμβαση του Πολίτη για το Κλίμα και την Υπουργό Οικολογικής Μετάβασης Barbara Pompili και θα τεθεί σε ισχύ σε ολόκληρη τη Γαλλία στις 31 Μαρτίου 2022.

Για να αντισταθμίσει τυχόν απώλεια τζίρου, το Δημαρχείο της Λυών έχει υποσχεθεί στις επιχειρήσεις ότι μπορούν να επεκτείνουν την περιοχή που καλύπτουν οι εξωτερικοί χώροι όλο το καλοκαίρι.

Διαβάστε επίσης

Αλλαγή χρώματος στο άσπρο του ματιού

Θ. Πλεύρης: Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα θέτουν τον εαυτόν τους εκτός ΕΣΥ από 31 Μαρτίου

Πώς να χάσετε έως και 10 κιλά σε 10 εβδομάδες με τη δίαιτα της Mayo Clinic

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.