Νέοι κανόνες ισχύουν για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού στα ταξίδια στην ΕΕ και τις χώρες Σένγκεν.
Οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες που σκοπεύουν να επισκεφθούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες Σένγκεν από την 1η Φεβρουαρίου, πρέπει να ελέγξουν εάν ο εμβολιασμός τους ισχύει με βάση τις ημερομηνίες που χορηγήθηκαν τα εμβόλιά τους.
Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για ταξίδια στην ΕΕ και τις χώρες Σένγκεν
Ειδικότερα, έως την 1η Φεβρουαρίου, όλες οι χώρες της ΕΕ και Σένγκεν πρόκειται να θέσουν ημερομηνία λήξης 9 μηνών το αργότερο για όλα τα πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, η ισχύς των οποίων μπορεί να παραταθεί μόλις χορηγηθούν οι αναμνηστικές εμβολιασμοί στους ταξιδιώτες.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ενιαία αποδοχή των πιστοποιητικών εμβολιασμού θα εγγυάται τη συνέχεια του συντονισμού για τα ταξιδιωτικά μέτρα μεταξύ των κρατών μελών.
Αναλυτικά, το πιστοποιητικό λήγει 270 ημέρες μετά τη β’ δόση ενός εμβολίου δύο δόσεων ή μονοδοσικού εμβολίου. Προκειμένου ένα άτομο να διατηρήσει έγκυρο το καθεστώς εμβολιασμού του, θα πρέπει να εμβολιαστεί μεταξύ 6 και 9 μηνών μετά τη χορήγηση της τελευταίας δόσης. Εάν περάσουν 9 μήνες, ο ταξιδιώτης ανακτά το καθεστώς εμβολιασμού του αμέσως μετά την αναμνηστική δόση.
9 μήνες ισχύ για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού
Ενώ η Επιτροπή της ΕΕ έχει συστήσει 9 μήνες ισχύ για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, ορισμένες χώρες έχουν προχωρήσει σε επιπλέον βήματα, καθιστώντας τα πιστοποιητικά έγκυρα για ακόμη μικρότερες χρονικές περιόδους.
Για παράδειγμα, οι αρχές της Λετονίας έχουν θέσει το όριο ισχύος των πιστοποιητικών στους 5 μήνες για τα μονοδοσικά εμβόλια. Ωστόσο, για τα εμβόλια δύο δόσεων, η ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού είναι 9 μήνες.
Σε άλλες χώρες όπως η Αυστρία και η Ολλανδία, όλα τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα παραμείνουν σε ισχύ για 9μήνες.
Η Ολλανδία θα συντομεύσει την ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού από την 1η Φεβρουαρίου, η Ισλανδία από τις 15 Ιανουαρίου ενώ η Αυστρία το έχει πράξει ήδη από τον Δεκέμβριο.
Γιατί 9 μήνες τα πιστοποιητικά εμβολιασμού σε ΕΕ και Σένγκεν
Η απόφαση να ισχύουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού μόνο για εννέα μήνες ελήφθη τη στιγμή που ισχύουν περισσότερα εμβόλια σε όλα τα κράτη μέλη, ωστόσο οι υγειονομικές αρχές σε όλη την περιοχή, καθώς και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), έχουν ανέφερε ότι «η προστασία που προκαλείται από τα εμβόλια από τη μόλυνση με COVID-19 φαίνεται να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου».
Προκειμένου να προσφέρει καλύτερη προστασία από τον κορωνοϊό στους πολίτες και τους ταξιδιώτες της ΕΕ, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού πρέπει να έχουν ημερομηνία λήξης.
Η περίοδος των εννέα μηνών έχει οριστεί λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες του ECDC, το οποίο συνιστά τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων το αργότερο 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου εμβολιασμού.
Τι συμβαίνει εάν το πιστοποιητικό εμβολιασμού μου δεν είναι ενημερωμένο;
Εάν ο εμβολιασμός σας δεν είναι ενημερωμένος σύμφωνα με τους κανόνες εγκυρότητας εμβολιασμού της χώρας προορισμού σας, θα αντιμετωπίζεστε ως μη εμβολιασμένο άτομο.
Ενώ σε ορισμένες χώρες, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε τεστ πριν την είσοδο ή κατά την άφιξη, σε άλλες χώρες θα πρέπει να κάνετε και δύο τεστ ή ακόμα και να τεθείτε σε καραντίνα.
Εάν η χώρα αναχώρησής σας είναι μία από αυτές που κατατάσσονται ως ιδιαίτερα επηρεασμένες από τον κορωνοϊό από τη χώρα προορισμού σας, ενδέχεται ακόμη και να σας απαγορευτεί η είσοδος σε αυτήν τη χώρα για μη ουσιώδεις σκοπούς.
Θα μου απαγορεύσουν επίσης να παρευρίσκομαι σε εκδηλώσεις και μέρη για τα οποία απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού;
Οι νέοι κανόνες για το πιστοποιητικό εμβολιασμού ισχύουν μόνο για τα ταξίδια. Ωστόσο, τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν τους ίδιους κανόνες και σε εθνικό επίπεδο, ώστε να παρέχουν βεβαιότητα στους ταξιδιώτες.
Εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίσουν εάν θα δέχονται πιστοποιητικά με μεγαλύτερη ή μικρότερη ισχύ για τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις και μέρη όπως εστιατόρια, μπαρ, βιβλιοθήκες και άλλα.
Πώς θα καταγράφεται στα πιστοποιητικά η ημερομηνία της αναμνηστικής δόσης;
Τα πιστοποιητικά δεν θα περιέχουν ημερομηνία λήξης της ισχύος τους. Αντίθετα, θα περιέχουν πληροφορίες για το πότε χορηγήθηκαν τα εμβόλια.
Οι αναμνηστικές δόσεις για τα εμβόλια δύο δόσεων θα καταγράφονται ως 3/3, ενώ οι αναμνηστικές δόσεις για τα εμβόλια μιας δόσης θα καταγράφονται ως το 2/1. Όταν ένα εμβόλιο δύο δόσεων χορηγείται σε ένα άτομο που έχει αναρρώσει, το ίδιο θα καταγράφεται επίσης ως 2/1.
Πηγή: tornosnews.gr