Οι πιθανότητες μετάδοσης του κορωνοϊού στα ασανσέρ των ξενοδοχείων

Το ασανσέρ είναι ένα χώρος που δέχεται πολύ κόσμο και δεν αερίζεται όσο θα έπρεπε. Γνωστά αυτά… Ποιες είναι τελικά οι πιθανότητες μετάδοσης του κορονοϊού από το ασανσέρ του ξενοδοχείου, της πολυκατοικίας, του κτιρίου γραφείων που εργάζεστε ή του εμπορικού κέντρου;

Τα κουμπιά του ασανσέρ

Κατ΄ αρχήν θα πρέπει να συνηθίσετε, αν δεν το έχετε ήδη συνηθίσει να μην αγγίζετε ποτέ τα κουμπιά του ανελκυστήρα χωρίς να πλύνετε τα χέρια σας μετά.

Η διατήρηση της απόστασης από τους άλλους σε ένα ασανσέρ δεν σας προστατεύει από τα μικρόβια γύρω σας. Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ταξιδιωτική ιστοσελίδα Upgraded Points, ο Διευθύνων Σύμβουλος Alex Miller και η ομάδα του θέλησαν να ανακαλύψουν πόσο ανθυγιεινά είναι τα κουμπιά του ανελκυστήρα του ξενοδοχείου. Έκαναν τεστ βακτηρίων σε κουμπιά ανελκυστήρα σε 12 διαφορετικά ξενοδοχεία. Αυτά τα επιχρίσματα στάλθηκαν στη συνέχεια σε εργαστήρια για ανάλυση.

Τα μικρόβια στο ασανσέρ

Με βάση τα αποτελέσματα, το πάτημα ενός κουμπιού ανελκυστήρα, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την προσωπική σας υγεία. Μετά από δοκιμή επιφανειών από τα 12 ξενοδοχεία, η μέση ποσότητα βακτηρίων που βρέθηκε σε ένα κουμπί ανελκυστήρα ήταν 149.470 μονάδες σχηματισμού αποικιών ανά τετραγωνική ίντσα. Δεδομένου ότι αυτά τα κουμπιά είναι τόσο πολύ μολυσμένες επιφάνειες, θα πρέπει να πλένετε καλά τα χέρια σας αφού τα αγγίξετε και να αποφεύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας.

Τα κουμπιά του ανελκυστήρα του ξενοδοχείου μπορεί να μην καθαρίζονται τόσο συχνά όσο νομίζετε. Ο Μίλερ και η ομάδα του συνέκριναν τα ευρήματά τους με δεδομένα από τη μελέτη NSF Household Germ Study, η οποία είχε μελετήσει 30 είδη οικιακής χρήσης για να δει πόσα μικρόβια υπήρχαν πάνω τους.

Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι ενώ ένα ξενοδοχείο μπορεί να φαίνεται πιο καθαρό από το σπίτι σας, δεν είναι. Το μέσο κουμπί του ανελκυστήρα του ξενοδοχείου έχει σχεδόν 1.477 φορές περισσότερα μικρόβια από το χερούλι της πόρτας ενός οικιακού μπάνιου. Από εκεί και πέρα, το κουμπί έχει 737 φορές περισσότερα μικρόβια από ένα οικιακό κάθισμα τουαλέτας και 83 φορές περισσότερα μικρόβια από τον πάγκο της κουζίνας ενός σπιτιού.

Οι πόρτες στα ξενοδοχεία

Η μελέτη εξέτασε επίσης τις χειρολαβές στις πόρτες του κλιμακοστασίου των ξενοδοχείων, οι οποίες φαίνεται να είναι μια άλλη εξαιρετικά μολυσμένη επιφάνεια. Τα δεδομένα αποκάλυψαν ότι μια λαβή πόρτας κλιμακοστασίου σε ένα ξενοδοχείο είχε ακόμη περισσότερα βακτήρια από τα κουμπιά του ανελκυστήρα, με μέσο όρο 186.168 μονάδες σχηματισμού αποικιών ανά τετραγωνική ίντσα.

Είτε βρίσκεστε σε ξενοδοχείο είτε σε πολυκατοικία, υπάρχουν ορισμένες προφυλάξεις που πρέπει να πάρετε εν μέσω της COVID-19. Σε μια πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής τον Qingyan Chen , PhD, Ομότιμο Καθηγητή Μηχανολόγων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Purdue, οι ερευνητές ξεκίνησαν να ανακαλύψουν τον πιθανό κίνδυνο έκθεσης στην COVID σε διάφορες διαδρομές με ανελκυστήρα. Η μελέτη εξέτασε τους ρυθμούς αερισμού και τη ροή αέρα στους ανελκυστήρες, μαζί με στρατηγικές για τη μείωση των κινδύνων από την COVID.

Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι με τη σωστή χρήση μάσκας σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής στο ασανσέρ, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο έκθεσης στην COVID κατά 50%. Ωστόσο, ο κίνδυνος έκθεσης δεν είναι πολύ υψηλός, καθώς οι διαδρομές με το ασανσέρ είναι αρκετά σύντομες και ο χρόνος που περάσατε εκτεθειμένοι σε άλλα άτομα είναι αρκετά περιορισμένος.

Πηγή: bestlifeonline.com

Διαβάστε επίσης

Από την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου τα νέα μέτρα – Ανακοινώσεις Πλεύρη στις 3μ.μ.

Τα μεγαλύτερα επιστημονικά επιτεύγματα του 2021 στην ιατρική και τη βιολογία

Η Όμικρον αλλάζει τα πρωτόκολλα στα σχολεία – Λιγότερα κρούσματα αναμένονται σήμερα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.