Άντζελα Γκερέκου: Ο τουρισμός πρέπει να είναι προσβάσιμος για όλους

Ο προσβάσιμος τουρισμός είναι δικαίωμα και πρέπει να είναι δεδομένο για όλους, δήλωσε η πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Τουρισμός για Όλους» που διοργάνωσε πρόσφατα η Περιφέρεια Βένετο στην Ιταλία.

Ο προσβάσιμος τουρισμός αφορά το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού

Ο προσβάσιμος τουρισμός αφορά το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού και σχεδόν 130 εκατομμύρια Ευρωπαίους, είπε η Άντζελα Γκερέκου, προσθέτοντας ότι υπάρχει μια μεγάλη αγορά, που θα βοηθήσει στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος και στην ενίσχυση των εθνικών οικονομιών.

Η Ελλάδα, είπε, δεν έχει ακόμη αξιοποιήσει σωστά την προσβάσιμη υποδομή που δημιουργήθηκε για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν στην Αθήνα το 2004.

Το σχέδιο δράσης για τον προσβάσιμο τουρισμό

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΕΟΤ η κυβέρνηση προχωρά με ένα εθνικό σχέδιο δράσης που εκπονήθηκε το 2020 για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΗΕ. Ειδικότερα για τον τουριστικό τομέα αφορά:

• Τη διαμόρφωση νομοθετικού πλαισίου για Προσβάσιμο Τουρισμό.

• Την ψηφιακή χαρτογράφηση, σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Αρχές, προσβάσιμων προορισμών και τη δημιουργία Δικτύου Προσβάσιμων Τουριστικών Προορισμών στην Ελλάδα.

• Την καταγραφή και πιστοποίηση τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστικών προορισμών «Φιλικών προς τον Προσβάσιμο Τουρισμό» μέσω ειδικού Σήματος Προσβασιμότητας.

• Την αναβάθμιση της προσβασιμότητας στο portal του ΕΟΤ visitgreece.gr, το οποίο θα διαθέτει ειδικό περιεχόμενο για άτομα με αναπηρία, όπως π.χ. δυνατότητα εκτύπωσης κειμένων σε σύστημα braille, ηχητικές και οπτικές περιγραφές κ.ά.

• Προγράμματα κατάρτισης στον Προσβάσιμο Τουρισμό και αντίστοιχη πιστοποίηση για τους εργαζόμενους, σε τουριστικές μονάδες.

• Την ένταξη ψηφιακών εφαρμογών του Προσβάσιμου Τουρισμού στην πρωτοβουλία των start up επιχειρήσεων του ΞΕΕ (CapsuleT).

• Την ενθάρρυνση και οργάνωση εθελοντικών δράσεων.

 

 

 

 

 

 

 

Η κα. Γκερέκου εστίασε, επίσης, στα έργα υποδομής σύμφωνα με τις αρχές του Προσβάσιμου Τουρισμού στην Ακρόπολη της Αθήνας, αφού «σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, οι τουρισμός πάει χέρι-χέρι με τον πολιτισμό», ενώ αναφέρθηκε και σε πρωτοβουλίες ιδιωτών να καταστήσουν τις επιχειρήσεις και τις υπηρεσίες που προσφέρουν πλήρως προσβάσιμες σε όλους. Ακόμα ξεχωριστή μνεία έκανε στην ειδική ράμπα Seatrac για αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα ατόμων με αναπηρία και κινητικά προβλήματα, ένα διεθνώς πρωτοποριακό προϊόν έρευνας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Interreg Italy-Croatia TOURISM4ALL» το οποίο συνεργάζεται με ευρωπαϊκούς θεσμούς και εθνικούς φορείς για την ανάπτυξη ενός διασυνοριακού δικτύου για την προώθηση προσβάσιμων τουριστικών προορισμών.

Διαβάστε επίσης

Σοκαριστική έρευνα για το φύλο του παιδιού

Φαρμάκια για τις φαρμακευτικές, καθώς ο Πλεύρης δεν μπορεί να βρει λεφτά

Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη για τον καρκίνο του μαστού

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.