Ποδηλατικός τουρισμός: Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο EuroVelo στην Ελλάδα

Η Ελλάδα αναλαμβάνει δράση για τον ποδηλατικό τουρισμό μέσω της δημιουργίας ενός Εθνικού Κέντρου Συντονισμού EuroVelo .

Mνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη πρόσφατα μεταξύ των υπουργείων Μεταφορών και Τουρισμού, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων στην Ελλάδα (ΚΕΔΕ) και της ΜΚΟ «Cities for Cycling».

Μνημόνιο για τον ποδηλατικό τουρισμό

Το μνημόνιο για τον ποδηλατικό τουρισμό προβλέπει την επέκταση των ποδηλατικών διαδρομών EuroVelo στην Ελλάδα και την προώθηση της ποδηλασίας ως τουριστικής δραστηριότητας .

Η πρόταση της Ελλάδας να ιδρύσει ένα Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο EuroVelo υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλάτων τον Ιούνιο από το Ελληνικό Υπουργείο Μεταφορών.

Η ομοσπονδία, η οποία διαχειρίζεται το δίκτυο EuroVelo, έδωσε πρόσφατα την έγκρισή της.

Τι είναι το EuroVelo

Το EuroVelo είναι ένα δίκτυο ποδηλασίας που συνδέει ευρωπαϊκές χώρες και ενισχύει τον ποδηλατικό τουρισμό.

Περιλαμβάνει 17 πιστοποιημένες ποδηλατικές διαδρομές που καλύπτουν 51.000 χιλιόμετρα σε 42 χώρες. Μόλις ολοκληρωθεί, το δίκτυο θα ξεπεράσει τα 70.000 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών, κάθε χρόνο το δίκτυο χρησιμοποιείται από περίπου 5,3 εκατομμύρια ποδηλάτες που συνδυάζουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη με άλλα μέσα μεταφοράς.

«Κάναμε το πρώτο βήμα για τη συντονισμένη προώθηση του ποδηλατικού τουρισμού στην Ελλάδα. Με την επέκταση του EuroVelo θα εμπλουτίσουμε και θα επαναπροσδιορίσουμε το τουριστικό μας προϊόν με βάση τις αρχές της αειφορίας», δήλωσε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη .

Ποδηλατικές διαδρομές ανάμεσα σε χωριά και πόλεις

Η ανάπτυξη νέων ποδηλατικών διαδρομών στην Ελλάδα, αναμένεται να συμβάλει στην ανάπτυξη μικρών χωριών και πόλεων που διασυνδέονται μέσω τοπικών δρόμων.

«Το EuroVelo θα υποστηρίξει τον ποδηλατικό τουρισμό, έναν δυναμικό τομέα που συνδυάζει εναλλακτικά μέσα μεταφοράς με την ομορφιά της ελληνικής φύσης. Το επόμενο βήμα είναι να επεκταθούν αυτές οι διαδρομές σε άλλες περιοχές. Π.χ. η Δυτική Μακεδονία, μια περιοχή που θεωρείται ιδανική για ποδηλασία». Τα παραπάνω δήλωσε ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος .

Το δίκτυο EuroVelo

Το δίκτυο EuroVelo περιλαμβάνει 17 διαδρομές ποδηλασίας μεγάλων αποστάσεων που συνδέουν ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Οι ακόλουθες τρεις διαδρομές περιλαμβάνουν ελληνικούς προορισμούς:

EuroVelo 8 : Μεσογειακή Διαδρομή – Από την Ισπανία μέχρι την Κύπρο.

EuroVelo 11 : Διαδρομή Ανατολικής Ευρώπης – Η διαδρομή περιλαμβάνει 11 αξιοθέατα από τη Νορβηγία μέχρι την Ελλάδα.

Οι προορισμοί στην Ελλάδα περιλαμβάνουν τη λίμνη Δοϊράνη, την Θεσσαλονίκη, τον Βόλο , τη Θήβα, τη Χαλκίδα και την Αθήνα .

EuroVelo 13 : Iron Curtain Trail: Από τη Νορβηγία έως την Ελλάδα και την Τουρκία.

Το ελληνικό τμήμα περιλαμβάνει ένα μικρό τμήμα της διαδρομής του Σιδηρού Παραπετάσματος -την πρώην «περιοχή επιτήρησης» κατά μήκος των βουλγαρικών-ελληνικών συνόρων.

Το EuroVelo 13 εισέρχεται στην Ελλάδα κοντά στο φρούριο Roupel και περνάει από το χωριό Πετρωτά, ακολουθεί τον ποταμό Έβρο και εισέρχεται στην Τουρκία μετά την πόλη των Καστανιών .

Πηγές:news.gtp.gr

en.eurovelo.com

Διαβάστε επίσης

Καντίνα σχολείου: Πόσο πρέπει να κοστίζει κάθε σνακ

Σε πρώτο πρόσωπο γιατρός με αυτοάνοσο: Δεν βοηθάει να κρατάς κρυφή τη νόσο

Εκφοβισμός στο σχολείο – bullying: Που μπορώ να αναφέρω περιστατικά σχολικής βίας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.