5 ταξιδιώτες είναι αρκετοί για να προκαλέσουν νέο κύμα του κορονοϊού

Mελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lancet από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για τους πιθανούς κινδύνους από την άρση σειράς μέτρων στις μετακινήσεις δείχνει ότι η επιστροφή στην κανονικότητα είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα προγράμματα εμβολιασμού, γιατί ακόμα και 5 επιβάτες μπορούν να προκαλέσουν ένα νέο κύμα της πανδημίας.

Με βάση το μοντέλο προσομοίωσης που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, φάνηκε ότι η πλήρης άρση των μέτρων θα μπορούσε να αυξήσει το δείκτη μεταδοτικότητας, το Rt, στο 5-7 (σ.σ. τώρα στην Ελλάδα το Rt είναι κάτω από το 1), εάν δεν γίνεται εκτεταμένος εμβολιασμός και με δεδομένο ότι οι παραλλαγές Άλφα και Δέλτα που επικρατούν σχεδόν παντού, είναι από 50% έως 250% περισσότερο μεταδοτικές.

Σχετικά με τους ταξιδιώτες, έχει διαπιστωθεί ότι οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου μιας χώρας εντοπίζουν περίπου το 60-65% των περιστατικών.

Το πρόβλημα είναι η προσβολή των ταξιδιωτών από κορονοϊό πριν το ταξίδι, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει περίπτωση να διαφύγουν τόσο τον έλεγχο.

Αν χαλαρώσουν τα μέτρα δημόσιας υγείας, πριν την επαρκή συλλογική ανοσία, τότε ένα νέο κύμα της πανδημίας με εισαγόμενα κρούσματα μπορεί να προκαλέσει τοπικές αναζωπυρώσεις της επιδημίας. Και αυτό μπορεί να συμβεί, έστω κι αν τα εισαγόμενα περιστατικά είναι λιγότερα από πέντε.

Πηγή: thelancet.com

Διαβάστε επίσης

Σακχαρώδης διαβήτης και καρδιά: Μια ιδιαίτερη σχέση

Πόσο κοστίζει η ανατροφή ενός παιδιού στις ΗΠΑ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.