Είναι, πράγματι, αποτελεσματικές οι κάλτσες συμπίεσης;

Το πολύωρο κάθισμα κατά τη διάρκεια ενός αεροπορικού ταξιδιού, είναι μία ταλαιπωρία για το ανθρώπινο σώμα. Η αφυδάτωση και οι δύσκαμπτοι μύες δεν είναι οι μόνοι κίνδυνοι που σχετίζονται με τις υπερατλαντικές πτήσεις.

Ο τρόπος που καθόμαστε για πολλές ώρες στο αεροπλάνο με τις περιορισμένες κινήσεις των ποδιών και του κορμού, μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στα κάτω πόδια και να αυξήσει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος. Γι αυτό το λόγο οι ταξιδιώτες και ειδικά οι έμπειροι, προσθέτουν στη λίστα με τα απαραίτητα πράγματα που θα έχουν μαζί τους στο αεροπλάνο και τις κάλτσες συμπίεσης.

Τι είναι οι κάλτσες συμπίεσης;

Οι κάλτσες συμπίεσης είναι υποστηρικτικές, άνετες κάλτσες που συνήθως ανεβαίνουν μέχρι το πάνω μέρος της γάμπας και βοηθούν την υγιή κυκλοφορία του αίματος από τους αστραγάλους μέχρι την καρδιά. Οι περισσότερες προσφέρουν σταδιακή συμπίεση, με μεγαλύτερη πίεση στον αστράγαλο και τη γάμπα.

«Οι κάλτσες συμπίεσης λειτουργούν εφαρμόζοντας μια συνεχή πίεση στον αστράγαλο και τη γάμπα», εξηγεί ο Δρ Doug Tumen, ποδίατρος στο Hudson Valley Foot Associates στο Kingston της Νέας Υόρκης.

«Αυτό αποτρέπει τη συσσώρευση αίματος στα πόδια, κάτι που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη δημιουργία θρόμβου αίματος. Οι αρτηρίες φέρνουν το οξυγονωμένο αίμα που αντλείται από την καρδιά σε όλες τις περιοχές του σώματος ενώ οι φλέβες λειτουργούν για να φέρουν το αίμα πίσω στους πνεύμονες για φρέσκο ​​οξυγόνο. Οι κάλτσες συμπίεσης βοηθούν σε αυτή τη φλεβική επιστροφή».

Ποια είναι τα οφέλη των καλτσών συμπίεσης;

Οι κάλτσες συμπίεσης είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τους ιπτάμενους μεγάλων αποστάσεων, οι οποίοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θρόμβων αίματος σε πτήσεις που διαρκούν πάνω από τέσσερις ώρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

«Για τους ταξιδιώτες, η πιο συνηθισμένη χρήση είναι για μακρινές πτήσεις για να αποφευχθεί το πρήξιμο στα πόδια και τα πόδια, και για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος ενός επικίνδυνου θρόμβου αίματος, που ονομάζεται εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT)», λέει ο Δρ Tumen. «Ο κίνδυνος στο πόδι είναι ότι ένα κομμάτι του θρόμβου αίματος μπορεί να σπάσει και να ταξιδέψει στους πνεύμονες. Αυτό ονομάζεται πνευμονική εμβολή και μπορεί να είναι θανατηφόρα συχνά χωρίς προειδοποίηση».

Παρόλο που η θρομβοεμβολική νόσος συνδέεται συχνότερα με τα αεροπορικά ταξίδια, ο ΠΟΥ σημειώνει ότι μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο και για μεγάλες διαδρομές με αυτοκίνητο ή τρένο.

Ο Δρ Jonathan A. Levison, αγγειοχειρουργός στο The Cardiovascular Care Group στο New Jersey, εξηγεί ότι οι κάλτσες συμπίεσης μπορούν να μειώσουν το άβολο πρήξιμο στα πόδια που είναι συνηθισμένο στις μακρινές πτήσεις λόγω αδράνειας και ακινησίας, αλλαγών στην πίεση του αέρα και έκθεσης σε υψηλές – τροφές με νάτριο:

«Οι κάλτσες συμπίεσης θα βοηθήσουν στην πρόληψη της συσσώρευσης υγρού στο κάτω μέρος του ποδιού, όπου τα συμπτώματα από το πρήξιμο είναι συνήθως τα πιο αξιοσημείωτα. … Τα φοράω καθημερινά ως χειρουργός, καθώς στέκομαι σε ένα μέρος για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Ποιος πρέπει να φοράει κάλτσες συμπίεσης;

Οι περισσότεροι ταξιδιώτες μπορούν να επωφεληθούν από τη χρήση καλτσών συμπίεσης, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό να χρησιμοποιούνται από άτομα με ορισμένες παθήσεις υγείας. »Όσοι βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο θρόμβων, όπως έγκυες γυναίκες, παχύσαρκοι άνθρωποι, άτομα με προβλήματα πήξης αίματος(συμπεριλαμβανομένων ασθενών με καρκίνο), αλλά και άτομα με κιρσούς, θα πρέπει να δσυμβουλευθούν τον γιατρό τους», συμβουλεύει η Δρ Monique May, οικογενειακός γιατρός.

Επίσης, οι καπνιστές και οι γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια μπορεί επίσης να έχουν αυξημένο κίνδυνο πήξης.

Υπάρχουν κάποιοι που δεν πρέπει να φοράνε κάλτσες συμπίεσης;

Αν και οι περισσότεροι ταξιδιώτες μπορούν να φορούν κάλτσες συμπίεσης χωρίς προβλήματα, ενδέχεται να μην είναι κατάλληλες για όσους έχουν κάποια ιατρικά προβλήματα. Οι κάλτσες συμπίεσης μπορεί να είναι δυσάρεστες για άτομα με ανοιχτές πληγές στα πόδια τους, ενώ οι γιατροί συνιστούν να μην εφαρμόζονται κάλτσες συμπίεσης σε ασθενείς με σοβαρή περιφερική αρτηριακή νόσο.

«Όσοι έχουν κακή κυκλοφορία, δερματικές λοιμώξεις ή βλάβη στα νεύρα των ποδιών ή των ποδιών τους (από σακχαρώδη διαβήτη) θα πρέπει να επισκεφτούν πρώτα έναν γιατρό γιατί οι κάλτσες συμπίεσης μπορεί να μην είναι ιδανικές για αυτούς», συμβουλεύει η Δρ May.

Πηγή: smartertravel.com

Διαβάστε επίσης

Πως θα εφαρμόσετε σωστά την πιο απλή και δοκιμασμένη θεραπεία ομορφιάς

Πώς θα αναγνωρίσω αν το παιδί μου έχει πρόβλημα στην όρασή του;

Προς μίνι lockdown Ευρυτανία και Αργολίδα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.