Τοπικά μέτρα στα νησιά; Αναμένονται αποφάσεις

Η σκιά του lockdown για ορισμένες περιοχές της Ελλάδας που εξακολουθούν να παρουσιάζουν ανησυχητικά επιδημιολογικά δεδομένα δεν έχει φύγει, με τους ειδικούς να προβληματίζονται έντονα για το τι μέλλει γενέσθαι ενόψει Δεκαπενταύγουστου

Ειδικότερα, ο δείκτης θετικότητας (Rt) σε αρκετές περιοχές φαίνεται να ξεπερνά το 4%, ακόμη και το 5%, γεγονός που κάνει το ενδεχόμενο νέων τοπικών lockdown να φαντάζει πιθανό.

Εξάλλου, ο επερχόμενος συνωστισμός του Αυγούστου θα κάνει ακόμη δυσκολότερη την κατάσταση στα νησιά και δεν είναι καθόλου δύσκολο να μετατραπούν εκ νέου σε υγειονομικές «βόμβες» και εστίες κορονοϊού.

Η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο νέων τοπικών lockdown, τύπου Μυκόνου.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ την Τετάρτη, κατά την εβδομάδα 19 Ιουλίου-25 Ιουλίου το ποσοστό θετικότητας ήταν 3.26% σε σύνολο 540.283 εργαστηριακών ελέγχων και 0.79% σε σύνολο 894.838 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1.46%.

Τα τρία νησιά που είναι στο κόκκινο

Συγκεκριμένα, το ποσοστό θετικότητας (Rt) υπερέβη κατά πολύ το 4% σε τρία νησιά:

• Στην Πάρο: 5,51%
• Στη Μύκονο: 4,27%
• Στην Τήνο: 4,20%

Λίγο πιο χαμηλό είναι το ποσοστό θετικότητας σε Ρέθυμνο και Θήρα, όπου το Rt αγγίζει το 3,76% και 3,40%, αντίστοιχα. Tην ίδια ώρα, στο «κόκκινο» βρίσκεται η περιφερειακή ενότητα Νήσων (τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τα Κύθηρα), με σύνολο θετικότητας 2,64%, αλλά και η Νάξος με 2,48%.

Η Ίος στο μικροσκόπιο – Ανοικτό το ενδεχόμενο για ένα μίνι lockdown

Παράλληλα, στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκεται η Ίος, στην οποία παρατηρείται έξαρση του κορονοϊού. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι είναι ορατός ο κίνδυνος το νησί να «κλείσει», γιατί οι επιχειρηματίες δεν λαμβάνουν μέτρα.

Την Πέμπτη θα μεταβούν στην Ιο περισσότεροι από 30 αστυνομικοί από την Αττική για τον καλύτερο έλεγχο της κατάστασης.

Κλιμάκιο 15 αστυνομικών από την Αθήνα αναμένεται και στην Πάρο για τον ίδιο λόγο, καθώς και εκείνη βρίσκεται στο «κόκκινο».

Από την άλλη, 180 αστυνομικοί έχουν σπεύσει και στη Μύκονο, η οποία βγήκε από το μίνι lockdown τη Δευτέρα, και, όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, γίνεται μια σοβαρή δουλειά, η οποία θα συνεχιστεί.

Ο υπουργός στις δηλώσεις του διαχώρισε τα κορονοπάρτι στο νησί σε ιδιωτικά και πληρωμένα, προσθέτοντας ότι όλα αυτά είναι εγκληματικές πράξεις και τις έχει αναλάβει η αστυνομία.

Επέστρεψε στα κορονοπάρτι η Μύκονος – 15 σε 10 ημέρες

Στη Μύκονο μέσα σε 10 ημέρες διοργανώθηκαν 15 κορονοπάρτι, ωστόσο χθες ήταν μοναδική ημέρα που, όπως φαίνεται, δεν έγινε κάποιο. Οι αστυνομικές αρχές δεν εντόπισαν ούτε κλειστά φορτηγάκια με τουρίστες, ούτε άκουσαν μουσική, ενώ δεν τους κάλεσαν για διατάραξη κοινής ησυχίας.

Αστυνομικοί σαρώνουν τα social media προκειμένου να συλλέξουν υλικό από κορονοπάρτι μέσα από αναρτήσεις και βίντεο. Αρχικά ερευνούν πού και πότε έγιναν και στη συνέχεια εντοπίζουν ιδιοκτήτες, ενοικιαστές και διοργανωτές των πάρτι, στους οποίους βεβαιώνουν τα πρόστιμα των 50.000 ευρώ.

Τα «πράσινα» νησιά στον δείκτη θετικότητας

Η επιδημιολογική εικόνα δεν βρίσκεται στο «κόκκινο» σε όλα τα νησιά, καθώς υπάρχουν και εκείνα όπου ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω από το 1%:

• Θάσος: 0,09%
• Κέα-Κύθνος: 0,17%
• Σάμος: 0,44%
• Ιθάκη: 0,46%
• Ικαρία: 0,73%
• Κεφαλονιά: 0,74%
• Σποράδες: 0,88%
• Σύρος: 0,92%

«Πράσινες» αναφορικά με τον δείκτη θετικότητας είναι και άλλες περιοχές, όπως η Χαλκιδική με 0,76% αλλά και η Πρέβεζα με 0,60%.

ΠΗΓΗ mononews

Διαβάστε επίσης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.