Σύνοδος Κορυφής: Ανησυχία για νέους περιορισμούς στα ταξίδια

Πανευρωπαϊκός συναγερμός έχει σημάνει για τη μετάλλαξη Δέλτα, η επίπτωση της οποίας απασχόλησε τους «27» ηγέτες της ΕΕ, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι 27 τόνισαν την ανάγκη να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί, αλλά να υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση για την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του ιού.

Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε ότι «οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID και για την αναθεώρηση των δύο συστάσεων του Συμβουλίου σχετικά με τα ταξίδια εντός της ΕΕ και για τα μη απαραίτητα ταξίδια στην ΕΕ θα διευκολύνουν τις ασφαλείς διασυνοριακές μετακινήσεις».

Όπως αναφέρεται, τα κράτη μέλη θα τα εφαρμόσουν με τρόπο που θα διασφαλίζει την πλήρη επιστροφή στην ελεύθερη κυκλοφορία, μόλις το επιτρέψει η κατάσταση της δημόσιας υγείας.

Διαφωνία υπήρξε όμως και για το άνοιγμα των συνόρων για πολίτες τρίτων χωρών, κυρίως της Μεγάλης Βρετανίας και της Ρωσίας, καθώς η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ εξέφρασε την αντίθεσή της με κάποιες χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα που είτε έχουν ανοίξει τα σύνορά τους, μονομερώς, σε Βρετανούς πολίτες, είτε δέχονται Ρώσους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο Sputnik. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Η Γερμανία και η Γαλλία προειδοποίησαν τα κράτη – μέλη της ΕΕ που δέχονται χωρίς ελέγχους Βρετανούς πολίτες και πολίτες άλλων τρίτων χωρών όπου εντοπίζεται η μεταλλαγή «Δέλτα», ότι μπορεί να επιβάλουν υποχρεωτικές περιόδους καραντίνας στους δικούς τους πολίτες κατά την επιστροφή στη χώρα τους.

Οι 27 ηγέτες αποφάσισαν την ενεργοποίηση περιορισμών στις μετακινήσεις για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων και όταν υπάρχει ενδεχόμενο εμφάνισης επικίνδυνων μεταλλάξεων της COVID-19.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η Ευρώπηθα κλείνει τα σύνορα σε ταξιδιώτες που θα έρχονται από τρίτες χώρες.

Διαβάστε επίσης

COVID-19: Η μετάλλαξη Δέλτα “απειλεί” τα μπάνια του λαού – Τα νεότερα στοιχεία

Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού: Πώς θα εκδίδεται, τι θα γράφει και πόσο θα ισχύει

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.