Ιδιώτες γιατροί: Αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αύριο Παρασκευή και την Δευτέρα

Αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αύριο Παρασκευή 26 Ιουλίου και την Δευτέρα 29 Ιουλίου, αποφάσισαν οι ιδιώτες γιατροί.

Αυτές τις δύο ημέρες δεν θα χορηγούνται ηλεκτρονικές συνταγές, με εξαίρεση τα επείγοντα περιστατικά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, με απόφαση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και όπως ανακοίνωσαν τα μέλη του σε σημερινή συνέντευξη Τύπου θα χορηγούνται χειρόγραφες συνταγές.

Προσομοίωση των ποινών η αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Η κινητοποίηση αυτή χαρακτηρίστηκε από τους γιατρούς ως “προσομοίωση” για να διαπιστωθεί τι θα συμβεί αν εφαρμοστούν οι ποινές που προβλέπονται για τους ιδιώτες γιατρούς με βάση τη διάταξη νομοσχεδίου που τους υποχρεώνει να εργαστούν για 2-3 εφημερίες τον μήνα σε νοσοκομεία άγονων περιοχών.

Όπως εξήγησαν ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο γενικός γραμματέας ΠΙΣ, Δημήτρης Βαρνάβας αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ένα ήπιο μέτρο για να αναδειχθεί το πρόβλημα από την επίμαχη διάταξη. «Εάν κάναμε απεργία δεν θα μπορούσαν ούτε επίσκεψη στον γιατρό να έχουν οι πολίτες. Θα έπρεπε να βρουν δημόσιο νοσοκομείο», είπαν. Τόνισαν δε, ότι δεν θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην κοινωνία, ζητώντας συγγνώμη από τους πολίτες και την κατανόησή τους.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ανέφερε ΄τοι οι ελλείψεις στα νοσοκομεία είναι ένα χρόνιο πρόβλημα, και οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης είναι “στα πρόθυρα εκβιασμού”, “Εάν δεν υπήρχαν οι απειλές, δεν θα υπήρχε πρόβλημα”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βαρνάβας χαρακτήρισε τον Υπουργό «ακραία απαξιωτικό», λέγοντας ότι με την ρύθμιση που προωθεί θα έχουμε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα σε σχέση με αυτά που επιθυμεί το υπουργείο Υγείας και δεν θα εκδηλώνουν ενδιαφέρον οι γιατροί.

“Θα αποτελέσει ισχυρό αντικίνητρο για στελέχωση των περιοχών αυτών και στον ιδιωτικό τομέα. Ενδεχομένως, δεν θα υπάρχουν καθόλου γιατροί, ενώ νέοι γιατροί δεν θα επιλέγουν ειδικότητες που βρίσκονται στη δαμόκλειο σπάθη του νομοσχεδίου”, είπαν.

Ανέφεραν επιπλέον, πως στο άρθρο 69 του νομοσχεδίου υπάρχει και μία απειλή και προς ιδιωτικές κλινικές πως εάν δεν στείλουν αναισθησιολόγο θα διακοπεί η σύμβαση τους με τον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, το πρώτο θέμα στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό ήταν οι άγονες περιοχές και πως τα κίνητρα για αυτές δεν έχουν υλοποιηθεί από τον Ιούνιο του 2023. Η υπόσχεση – είπε – είναι πως θα υλοποιηθεί στο τέλος Αυγούστου.

Πρόσθεσε μάλιστα πως οι μισές από τις θέσεις που προκηρύχθηκαν για τις άγονες περιοχές δεν έχουν αξιολογηθεί. “Πρόεδροι είναι διοικητές νοσοκομείων, οι οποίοι βρίσκονται σε αξιολόγηση”, είπε.

Διαβάστε επίσης

Γιατί οι παθολόγοι αρνούνται να συνεργαστούν με το υπ. Υγείας

Ειρήνη Αγαπηδάκη: Ο φόβος πριν την μαστογραφία και η ασφάλεια που ένιωσα μετά την εξέταση

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.