Μητσοτάκης για ιδιώτες γιατρούς: Κάνω μια τελευταία έκκληση, πριν τη λήψη σκληρών μέτρων

“Κάνω μια τελευταία έκκληση – το τονίζω το «τελευταία έκκληση» – να καλύψουν οι ιδιώτες γιατροί τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία. Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί συναινετικά, ωραία, με μια συνεννόηση των τοπικών ιατρικών συλλόγων. Αλλιώς έχουμε εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα. Και δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την επίταξη. Μιλάμε για δύο – τρεις εφημερίες τον μήνα, τις οποίες πληρώνουμε αδρά”.

Έκκληση να προσέλθουν, διαφορετικά επίταξη

Ο πρωθυπουργός μίλησε ανοιχτά το βράδυ της Τρίτης στον ΣΚΑΙ για το ενδεχόμενο της επίταξης των ιδιωτών γιατρών προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία της περιφέρειας και ειδικά στις άγονες περιοχές και ξεκαθάρισε ότι στηρίζει το υπουργείο Υγείας στις επόμενες κινήσεις που θα κάνει προκειμένου να αντιμετωπιστεί έστω και με αυτό τον τρόπο το σύστημα υγείας.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Σίας Κοσιώνη για την «βεντέτα» μεταξύ της κυβέρνησης, του Υπουργείου Υγείας και των ιδιωτών γιατρών και την πιθανότητα επιτάξεων, απάντησε:

“Να δούμε καταρχάς ποιο είναι το πρόβλημα, ποια είναι η προτεινόμενη λύση και γιατί το ζήτημα μπορεί βραχυπρόθεσμα -το τονίζω, γιατί είναι ένα μέτρο το οποίο αντιμετωπίζει μία έκτακτη κατάσταση- να λυθεί χωρίς πιο ακραία μέτρα.

Έχουμε πράγματι πρόβλημα σε ορισμένα νοσοκομεία, σε κάποιες ειδικότητες, πρωτίστως παθολογίας, για να καλύψουμε τι; Πρωτίστως εφημερίες. Σε αυτές τις πόλεις όπου υπάρχουν αυτά τα νοσοκομεία ή σε αυτά τα νησιά έχουμε πάρα πολλούς ιδιώτες γιατρούς και με δύο εφημερίες τον μήνα το ζήτημα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί.

Πιστεύω ότι πριν αναγκαστούμε να πάμε σε μέτρα τα οποία είναι πιο σκληρά, ζητώ πραγματικά από τους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους και από όλους να αναλογιστούν εδώ όχι την ατομική ευθύνη αλλά την κοινωνική ευθύνη.

Όταν μπορεί να υπάρχουν 10 ιδιώτες γιατροί κάπου και ζητάμε δύο εφημερίες τον μήνα, τις οποίες τις πληρώνουμε, δεν τις ζητάμε δωρεάν, για να μπορέσει ένα περιφερειακό νοσοκομείο να ανταποκριθεί, δεν ζητάμε κάτι φοβερό.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Και γι’ αυτό πριν φτάσουμε στο σημείο να αναγκαστούμε να χρησιμοποιήσουμε πιο, θα έλεγα, σκληρά μέτρα, εγώ κάνω μια έκκληση. Είμαστε διατεθειμένοι -και το Υπουργείο- να συζητήσουμε και με όλους τους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους εκεί που έχουμε το πρόβλημα.

Προσοχή -γιατί θα στηρίξω το Υπουργείο Υγείας σε αυτή την επιλογή- δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτή η συζήτηση. Τώρα όμως που θα έλεγα φτάνει και στο δικό μου το επίπεδο, κάνω μια τελευταία έκκληση -το τονίζω το «τελευταία έκκληση»- διότι το ζήτημα αυτό πρέπει να λυθεί συναινετικά, ωραία, με μια συνεννόηση των τοπικών ιατρικών συλλόγων.

Αλλιώς έχουμε εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα. Ναι, δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Νομίζω ότι αυτό το καταλαβαίνουν όλοι. Τονίζω και πάλι για τι μιλάμε: δύο, άντε τρεις εφημερίες τον μήνα, τις οποίες πληρώνουμε αδρά για να μπορέσει η τοπική κοινωνία να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα το οποίο τελικά τους αφορά όλους. Διότι προφανώς είναι καλό για μια πόλη, για μια τοπική κοινωνία, για ένα νησί να έχει ένα νοσοκομείο το οποίο καλύπτει τις βασικές ανάγκες”.

Απολαβές γιατρών

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός πρόσθεσε τα εξής: “Πάμε να δούμε τον πυρήνα του προβλήματος. Έχουμε δύο ειδών ζητήματα. Έχουμε κάποιες ειδικότητες στις οποίες δεν έχουμε αρκετούς γιατρούς και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να απασχολήσει και τις ιατρικές σχολές. Θα χρειαστούμε στο μέλλον περισσότερους γενικούς γιατρούς, περισσότερους παθολόγους, περισσότερους αναισθησιολόγους και μάλιστα θα είναι καλά πληρωμένες ειδικότητες. Αυτό είναι και μια παρότρυνση προς τα νέα παιδιά τα οποία σκέφτονται αυτή τη στιγμή τι ειδικότητα να ακολουθήσουν, και αυτό αφορά συγκεκριμένες περιοχές.

Και έχουμε ένα γενικότερο πρόβλημα απολαβών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο δυσκολεύεται να είναι ανταγωνιστικό προς τον ιδιωτικό τομέα. Δεν είναι κάτι το οποίο συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, συμβαίνει σε πολλά μέρη του κόσμου.

Όμως, εμείς έχουμε βελτιώσει, στο μέτρο του εφικτού, τις απολαβές των γιατρών. Κάναμε μια πρώτη οριζόντια αύξηση, πριν αυξηθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, 10% το 2023. Πρώτη αύξηση. Αυξήσαμε 20% τις εφημερίες.

Με ρωτάτε για δημοσιονομικό χώρο και υπάρχει ένα ερώτημα εδώ. Ξέρετε, η δική μας δουλειά είναι δύσκολη στον βαθμό που το όποιο ευρώ εξοικονομούμε πρέπει να σκεφτούμε: αυτό να το διοχετεύσουμε σε μια μείωση φόρου, να αυξήσουμε ενδεχομένως κάποιο μισθό; Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα. Το καταλαβαίνουν, νομίζω, οι πολίτες που μας ακούν αυτό. Άρα, η περαιτέρω αύξηση των απολαβών των γιατρών είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Πώς μπορούμε να στηρίξουμε συνολικά το εισόδημα των γιατρών. Η δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ να επιτελούν και ιδιωτικό έργο είναι μια σημαντικότατη μεταρρύθμιση. Και πρέπει να σας πω ότι αρχίζουν να υπάρχουν γιατροί οι οποίοι πηγαίνουν στο ΕΣΥ γι’ αυτόν τον λόγο. Γιατί θέλουν να γυρίσουν, ενδεχομένως να πάρουν σύνταξη από το ΕΣΥ, αλλά να κρατήσουν, αφού έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους στο ΕΣΥ, τη δυνατότητα να κάνουν ιδιωτικό έργο.

Είναι ένα συμπληρωματικό εισόδημα για τον γιατρό. Είναι πολύ σημαντική μεταρρύθμιση και θα έλεγα ότι είναι και ο κανόνας στα εθνικά συστήματα υγείας.

Συνθήκες στα νοσοκομεία

Και κάτι τελευταίο, το οποίο είναι σημαντικό: συνθήκες εργασίας. Είχα βρεθεί στην εφημερία του «Λαϊκού» και είδα τα τμήματα επειγόντων περιστατικών πριν την αναβάθμισή τους, γιατί θα υπάρξει αναβάθμιση, όπως ήδη γίνεται σε πολλά νοσοκομεία.

Οι συνθήκες για τους ασθενείς δεν είναι καλές. Προσπαθούν οι άνθρωποι, οι γιατροί, στις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Για τους γιατρούς που είναι εκεί είναι ακόμα χειρότερες όμως, γιατί αυτοί είναι συνέχεια μέσα εκεί.

Σκεφτείτε πόσο σημαντική είναι η αναβάθμιση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών, όχι μόνο για τους ασθενείς αλλά και για τους γιατρούς οι οποίοι εργάζονται εκεί.

Ολόκληρη η συνέντευξη στο primeminister.gr

Διαβάστε επίσης

ΙΦΕΤ: Οι προτάσεις Άδωνι για τη μείωση της δαπάνης, η μεγάλη ζήτηση και τα σπάνια νοσήματα

Καμπάνια Rethink Drink για την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.