Ιουλία Τσέτη: Οι ελλείψεις φαρμάκων, το Ozempic και η επίθεση για τις παράλληλες εξαγωγές

Την αγανάκτησή της για τις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων και τις ελλείψεις σε κρίσιμα, όπως τα χαρακτήρισε, φάρμακα, εξέφρασε η πρόεδρος και CEO του ΟΦΕΤ, Ιουλία Τσέτη.

- Advertisement -

Μιλώντας χθες το βράδυ σε εκπροσώπους του τύπου, με αφορμή την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΣΕΒ, η κα Τσέτη διέβλεψε ότι επίκειται μεγάλη κρίση.

“Η μεγάλη κρίση θα είναι τώρα, με τα κρίσιμα φάρμακα. Λείπουν βασικά σκευάσματα από την αγορά αυτή τη στιγμή, καρδιολογικά, αναισθητικά, δερματολογικά. Το αποτύπωμα στο περιβάλλον από τη σύνθεση των πρώτων υλών είναι τόσο μεγάλο, που δεν μπορεί να συμβαδίσει με το κόστος των πρώτων υλών, είναι μια εξίσωση χωρίς λύση”.

Ι. Τσέτη: Ελλείψεις φαρμάκων και παράλληλες εξαγωγές

Με αφορμή ερώτηση για την έλλειψη του Τ3 για τον θυρεοειδή, η κα Τσέτη επεσήμανε ότι εξάγεται σε άλλες χώρες και πωλείται στα 35 ευρώ, τιμή πολλαπλάσια από την αντίστοιχη εδώ στη χώρα μας.

- Advertisement -

“Δεν έλειψε ποτέ σε κάποιον ασθενή το προϊόν του όλα αυτά τα χρόνια, με εξευτελιστικές τιμές. Από το 2008 παρακαλάμε για μια ανατίμηση” είπε αγανακτισμένη η κα Τσέτη,

Και πρόσθεσε: “Αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια αγορά φαρμάκου οι κουβέντες που γίνονται είναι ως πότε πια. Οι ελλείψεις είναι τεράστιες στα νοσοκομεία μας. Χρειάστηκα μια κορτιζονούχα ένεση, όταν έσπασα το χέρι μου, και δεν είχαν να μου κάνουν. Δεν μπορεί να πουλάμε εμείς Salospir με 80 λεπτά και αντίστοιχα το Τ4, δεν γίνεται”.

Το Ozempic και η έρευνα

Καυστική ήταν η πρόεδρος του ΟΦΕΤ για τα λεγόμενα φάρμακα lifestyle.

“Όλοι ασχολούνται με το lifestyle. Καλά είναι όλα τα Ozempic, αλλά υπάρχουν και όλες οι άλλες ασθένειες. Την παχυσαρκία τη δημιουργείς.

Σταμάτησε η έρευνα στα mRNA που είχαμε τις μεγάλες ελπίδες μας για τον καρκίνο, για την άνοια, γιατί όλη η αγορά μαζεύεται εκεί που είναι το χρήμα”.

Οι πρώτες ύλες

Αναφερόμενη στο μείζον ζήτημα της εξεύρεσης πρώτων υλών για την παρασκευή φαρμάκων, η επίτιμη Διδάκτωρ Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, είπε ότι αποτελεί βασική προτεραιότητα.

“Η πρώτη ύλη είναι δύσκολο να βρεθεί από τα εργοστάσια των τρίτων χωρών, Ινδία, Κίνα, από όπου, δυστυχώς, εξαρτάται η Ευρώπη. Γιαυτό ο πρόεδρος Μακρόν πήρε την πρωτοβουλία στην πανδημία – και ελπίζουμε να μην την αφήσει στη μέση – να λειτουργήσει στη Γαλλία το πρώτο εργοστάσιο πρώτων υλών που φτιάχνει την παρακεταμόλη. Η βιομηχανία και η επάρκεια πρώτων υλών πρέπει να είναι προτεραιότητα της ΕΕ”, επεσήμανε.

Τέλος αναφέρθηκε στην υποστήριξη, που πρέπει να λάβουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κάτι που σκοπεύει να κάνει και η ίδια, εφόσον αναδειχθεί πρόεδρος του ΣΕΒ.

“Η βιομηχανία είναι εδώ, έχει χαλκέντερους ανθρώπους. Όσοι αντέχουμε ακόμη σε όλες τις επιχειρήσεις, το λέει η ψυχή μας”, κατέληξε η κα Ιουλία Τσέτη.

Διαβάστε επίσης

Κοκκύτης: Το σύμπτωμα που πρέπει να προσέξουμε

Market Access for non – Market Access: 375 στελέχη έδωσαν δυναμικό «παρών»

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.