Έρχεται νέο μέτρο για την ελάφρυνση του clawback – Τι ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας

Η ελάφρυνση του clawback βρέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυσή του.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, επικεντρώθηκε στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για τον περιορισμό του clawback των διαγνωστικών κέντρων και των εργαστηριακών γιατρών, το οποίο, όπως είπε, έχει εκτοξευθεί από 7% πριν από 10 χρόνια, σε μερικές περιπτώσεις και πάνω από 40%, κάτι που εκτός από τις επιπτώσεις στους παρόχους αυξάνει και τον προϋπολογισμό.

Μίλησε για την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων, δραστικό έλεγχο σε περιπτώσεις προκλητής ζήτησης και για ψηφιακή μορφή σε όλες τις εξετάσεις από 1η Ιουνίου.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι η ΗΔΙΚΑ θα κλειδώνει αυτόματα στο πρόγραμμα «Σ. Δοξιάδης» όλες τις εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου, που συνταγογραφούν οι γιατροί και οι οποίες θα εξαιρούνται από το clawback. Το μέτρο συζητήθηκε προσφάτως με το Συντονιστικό Όργανο Φορέων ΠΦΥ, με στόχο να ελαφρυνθεί το clawback.

Πατούλης: Εθνική στρατηγική για τη δημόσια Υγεία

Ανοίγοντας την εκδήλωση με τίτλο, «100 χρόνια ΙΣΑ. Σύγχρονες προκλήσεις του επαγγελματία ιατρού», ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, ανέφερε ότι φέτος ο μεγαλύτερος Ιατρικός Σύλλογος της χώρας γιορτάζει τα 100 χρόνια μιας σημαντικής διαδρομής , στο πλαίσιο της οποίας αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες και δόθηκαν σημαντικοί αγώνες προς όφελος των ιατρών – μελών του, των ασθενών αλλά και της Υγείας.

Υπογράμμισε τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν οι δομές υγείας, τονίζοντας ότι «η πολιτεία έχει αποτύχει διαχρονικά να αξιοποιήσει το έμψυχο ιατρικό δυναμικό και να δώσει κίνητρα» ώστε αυτό να παραμείνει στη χώρα μας. «Οι Έλληνες γιατροί στελεχώνουν τα συστήματα υγείας των υπολοίπων χωρών στις οποίες καταφεύγουν για να διασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβές», είπε.

Εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα ποιοτικός και ισχυρός πυλώνας δημόσιας Υγείας και παράλληλα ο ιδιωτικός τομέας να λειτουργεί συμπληρωματικά, για να καλύπτει τις ανάγκες.

Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στους αγώνες που έχει δώσει όλα αυτά τα χρόνια ο ΙΣΑ για την στήριξη των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών και την κατάργηση του Clawback , «ενός άδικου μέτρου που οδηγεί στην οικονομική ασφυξία, τα ιατρεία της γειτονιάς». Παράλληλα, πρόσθεσε, αγωνίζεται και για καλύτερες συνθήκες εργασίας και καλύτερες αμοιβές και για τους γιατρούς στις δημόσιες δομές υγείας.

Διαβάστε επίσης

Στο ΣτΕ και πάλι οι φυσικοθεραπευτές για το clawback

Καθ. Σύψας για μικροβιακή αντοχή και έλλειψη αντιβιοτικών – Αυξάνονται οι θάνατοι, η πρόταση της ΕΕ, το πρόβλημα με τις πατέντες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.