Clawback: Ολοταχώς για δραστική μείωση, το «πράσινο φως» από τον πρωθυπουργό

Μετά το «πράσινο φως», που έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τελετή θεμελίωσης της νέας πτέρυγας του εργοστασίου της φαρμακευτικής εταιρείας Boehringer Ingelheim στο Κορωπί, ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η διαδικασία, που θα οδηγήσει σε δραστική μείωση του clawback.

- Advertisement -

Το θέμα του clawback και του rebate (σ. σ. των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών υπέρογκων ποσών από τις φαρμακευτικές εταιρείες προς το κράτος), που άρχισε να εφαρμόζεται ως προσωρινό μέτρο την εποχή των μνημονίων, αλλά δεν έπαψε να ισχύει έκτοτε, ξεκίνησε από χαμηλά επίπεδα και μετά από συνεχείς αυξήσεις ουσιαστικά έχει πλέον «ξεχειλώσει».

Το ζήτημα – τουλάχιστον ως τώρα – αποτελούσε «καυτή πατάτα» και ουδείς έπαιρνε την πρωτοβουλία να το μειώσει, πολλώ δε μάλλον να το καταργήσει κι ας αναγνώριζαν ότι πρόκειται περί άδικου μέτρου.

Συνιστά πάγιο πρόβλημα των φαρμακευτικών εταιρειών και αιτία «γκρίνιας», καθώς είχε σωρεία επιπτώσεων στη λειτουργία τους. Πολλές εταιρείες προχώρησαν σε προγράμματα εθελούσιας εξόδου, ακόμη και σε απολύσεις εργαζομένων, καθώς και σε εκ βάθρων αλλαγές στα οργανογράμματά τους, υπό το δυσβάσταχτο – όπως τονίζουν – οικονομικό βάρος.

- Advertisement -

Clawback: Ξεκίνησε ο διάλογος

Ήδη ο κ. Γεωργιάδης ξεκίνησε τις συναντήσεις με τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και των εργαστηριακών γιατρών, συνάντηση που, όπως είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Action 24, πήγε καλά και θα επαναληφθεί μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.

Όπως δήλωσε: «Καταρχάς το clawback δεν είναι μνημονιακός νόμος, είναι νόμος της Ελληνικής Δημοκρατίας, που ισχύει και σήμερα και θα ισχύει και αύριο. Το έχουν ψηφίσει πια πάρα πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολλές μας αντέγραψαν, δηλαδή, ως προς το clawback.

Όταν έφυγα εγώ από το Υπουργείο Υγείας, στα μέσα του 2014, το clawback στα διαγνωστικά, στα μικροβιολογικά ήταν 7%. Το clawback σήμερα είναι 47%.  Είναι προφανές ότι εκεί έχει γίνει κάποια μεγάλη ζημιά».

Ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι το θέμα συνιστά για εκείνον προτεραιότητα, όπως, άλλωστε, είχε αφήσει να εννοηθεί και στην ομιλία του κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής.

«Θέλω να ξέρουν όλοι, όσοι ασχολούνται με αυτό το θέμα, ότι είναι από τις πρώτες μου άμεσες προτεραιότητες να ανακουφίσουμε αυτό το ύψος του clawback, το οποίο είναι πάρα πολύ μεγάλο και όπως έχει φτάσει, δεν δουλεύει. Πρέπει να σας πω ότι, την Παρασκευή, με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και με τους κλινικοεργαστηριακούς κάναμε μια πολύ ωραία συζήτηση, που θα τη συνεχίσουμε αυτή την εβδομάδα, για να αναδιαμορφώσουμε τον μηχανισμό αυτό σε μια πολύ πιο δίκαιη κατεύθυνση. Θα είναι κομμάτι των ανακοινώσεων, που θα γίνουν άμεσα. Το τονίζω, άμεσα».

Ενίσχυση του επενδυτικού προφίλ

Πριν από λίγες μέρες, εξάλλου, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στον δραστικό περιορισμό του clawback.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για μια κίνηση, που βοηθάει το επενδυτικό προφίλ της κυβέρνησης και θέλει να δώσει το μήνυμα ότι υπάρχει καλή διάθεση απέναντι στις επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα του φαρμάκου.

Τρεις είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για το ζήτημα αυτό. Η υλοποίηση και λειτουργία του ψηφιακού φακέλου υγείας, η πλήρης αξιοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που θα δώσει πρόσβαση σε πλήθος δεδομένων και η παράλληλη λειτουργία των μητρώων διασταύρωσης ασθενών, νοσημάτων και φαρμάκων.

«Από τότε που αναλάβαμε την ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου, το 2019, είχαμε θέσει ως κεντρική στρατηγική προτεραιότητα την ενίσχυση των επενδύσεων στη φαρμακοβιομηχανία. Χρησιμοποιήσαμε το εργαλείο του συμψηφισμού, του clawback, με τις δαπάνες που γίνονται για ανάπτυξη, για κλινικές μελέτες. Μια μνημονιακή επιταγή, η οποία γίνεται αναπτυξιακό εργαλείο.

Αυτή η επιλογή μας, να χρησιμοποιήσουμε το clawback ως αναπτυξιακό εργαλείο, απέδωσε, διότι σε αυτό το πλαίσιο έχουν ήδη ενταχθεί 53 επενδυτικά σχέδια και δρομολογούνται επενδύσεις, που ξεπερνούν τα 230 εκατομμύρια ευρώ. Έχουμε ήδη ανακοινώσει την επέκτασή του. Θα ακολουθήσει μια νέα πρόσκληση για 150 εκατομμύρια ευρώ ακόμα, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ολοταχώς για μείωση

Ο κ. Μητσοτάκης διασαφήνισε ότι η πρόθεση είναι να περιοριστεί δραστικά το clawback τα επόμενα χρόνια, αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

«Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να γίνουν επίσης και τολμηρές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες να εξορθολογίζουν συνολικά τη φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας.

Συνεργαζόμαστε όλοι οι αρμόδιοι, το Υπουργείο, ο ΕΟΠΥΥ, ο ΕΟΦ, για μια φαρμακευτική πολιτική, η οποία θα μπορεί να δίνει τη δυνατότητα σε κάθε Έλληνα πολίτη να έχει πρόσβαση στο καλύτερο φάρμακο, στην καλύτερη τιμή, χωρίς περιττές σπατάλες για τον Έλληνα ασφαλισμένο, για τον Έλληνα φορολογούμενο.

Παράλληλα η αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας, με τα κριτήρια του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού, θα διευκολύνει, πιστεύω, και την τιμολόγηση και τις συμφωνίες εισαγωγής νέων φαρμάκων με διαπραγμάτευση», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης

Η Bristol Myers Squibb Ελλάδας υπογράφει τη Χάρτα Διαφορετικότητας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.