Αποσύρεται η εγκύκλιος Γκάγκα για τις εφημερίες

Αποσύρεται μετά τις έντονες αντιδράσεις του ιατρικού κλάδου η εγκύκλιος της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, που προέβλεπε ότι, εφόσον η εφημερία δεν μπορεί να καλυφθεί γιατί ο γιατρός του τμήματος λείπει λόγω ασθενείας ή το τμήμα αδυνατεί να εξυπηρετήσει λόγω παραιτήσεων, τότε θα πρέπει να συμμετέχουν στην εφημερία όλοι οι γιατροί του Τομέα, ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι, ενώ θα είναι υποχρεωτικό στην εφημερία να υπάρχει διαθέσιμος ειδικευμένος ιατρός της αντίστοιχης ειδικότητας του εφημερεύοντος Τομέα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η εγκύκλιος που δημιούργησε θύελλα αντιδράσεων, “Για την αποτελεσματικότερη διαχείριση και αντιμετώπιση των περιστατικών σε νοσοκομεία της χώρας το ιατρικό προσωπικό που υπηρετεί στα δημόσια νοσοκομεία, οφείλει να προσδιορίζει, να εκτελεί ή να επιβλέπει την εκτέλεση όλων των νόμιμων και επιστημονικά τεκμηριωμένων ενεργειών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της πάθησης του ασθενούς κατά τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο με τον συντονισμό πάντα των επιστημονικά υπευθύνων των ιατρικών τμημάτων, του αντίστοιχου τομέα και του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου.

Σε νέα εγκύκλιο, (ΕΔΩ), επισημαίνεται πως το θέμα επανυποβάλλεται στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), προκειμένου να εκδώσει νέα γνωμοδότηση για το θέμα.

Νέα εγκύκλιος Μίνας Γκάγκα

Σε σχέση με την υπ’ αριθ. 1356/29-12-2022 απόφαση του ΚΕΣΥ, το θέμα επανυποβάλλεται στο ΚΕΣΥ για περαιτέρω επεξεργασία και συμπληρωματική γνωμοδότηση. Έως τη νεότερη εισήγηση του ΚΕΣΥ, ισχύουν οι προ της εγκυκλίου ρυθμίσεις για τις νοσοκομειακές εφημερίες.

Διαβάστε επίσης 

Πώς θα κατανεμηθούν τα 200 εκατ. ευρώ στα φάρμακα- Αναλυτικά το ΦΕΚ

Θ. Πλεύρης στο HS για μείωση χρόνου διατήρησης πατέντας: Δεν θέλουμε να επηρεαστούν οι τιμές και η καινοτομία

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.