Εμβολιασμός και testing οι δύο πυλώνες της κυβερνητικής στρατηγικής για την πανδημία

Ο εμβολιασμός και οι έλεγχοι – με self tests και «κλασικούς» ελέγχους – είναι οι δύο πυλώνες στους βασίζεται η κυβερνητική στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού.

Στόχος είναι να αρχίσει η επιδημιολογική ύφεση, ώστε να αποσυμφορηθεί το ΕΣΥ που εξακολουθεί να πιέζεται ασφυκτικά και να ανοίξουν σταδιακά οι οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

«Δίνουμε τώρα τις τελευταίες μάχες σε έναν πόλεμο που ήδη κερδήθηκε από την επιστήμη και είναι ανάγκη να κάνουμε υπομονή για να διανύσουμε τα τελευταία χιλιόμετρα του Μαραθωνίου. Αποδεικνύεται ήδη ότι ο εμβολιασμός, μπορεί να τερματίσει την δοκιμασία που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο κόσμος και να φέρει το ξημέρωμα της επόμενης μέρας. Στο Ισραήλ και τη Μ. Βρετανία όπου υπήρξε σημαντική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, παρατηρείται μεγάλη μείωση κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων. Θετικό, όμως, είναι και το αποτύπωμα των εμβολιασμών στη χώρα μας, καθώς παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων στην ηλικιακή ομάδα άνω των 75 ετών, αλλά και στους συμπολίτες μας 60-64 ετών, που άρχισαν να εμβολιάζονται μόλις πριν έναν μήνα», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, κατά τη σημερινή ενημέρωση.

Εμβολιαστικό πρόγραμμα

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» για την εμβολιαστική θωράκιση του πληθυσμού προχωρεί βάσει χρονοδιαγράμματος.

Η Αριστοτελία Πελώνη επανέλαβε σήμερα ότι αυτό το μήνα εκτιμάται ότι θα γίνουν περίπου 1,5 εκατομμύριο επιπλέον εμβολιασμοί – σχεδόν όσοι έγιναν από την αρχή του εμβολιαστικού προγράμματος μέχρι σήμερα – ενώ το Μάιο και τον Ιούνιο θα έχουμε ακόμη περισσότερα εμβόλια.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, «από σήμερα, ο μέσος όρος εμβολιασμών ανά ημέρα αναμένεται να ξεπερνά τους 50.000, ενώ στο μεταξύ, έχουν αυξηθεί στα 1.073 τα εμβολιαστικά κέντρα, δηλαδή 55 περισσότερα από τα 1.018 που είχαν αρχικά ανακοινωθεί και υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα για πολύ περισσότερους εμβολιασμούς ανάλογα με τις ροές που φτάνουν στη χώρα μας».

Το testing

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα self tests θα είναι ένα ακόμη όπλο «στη φαρέτρα της ατομικής και συλλογικής άμυνας».

Ποιοι έχουν προτεραιότητα στα self tests

Στόχος είναι έως το τέλος της εβδομάδας να διατίθενται σε όλα τα φαρμακεία της χώρας επαρκείς ποσότητες για να προμηθεύσουν σε πρώτη φάση τους μαθητές λυκείου 16-18 ετών και τους εκπαιδευτικούς.

Στην συνέχεια θα υπάρξει επέκταση της διάθεσης τους στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και μετά στους συμπολίτες μας άνω των 67, που έχουν ήδη θωρακιστεί, σε μεγάλο ποσοστό από τον εμβολιασμό.

«Σε κάθε περίπτωση, τα self test συνιστούν συμπληρωματικό μέσο έγκαιρης διάγνωσης και δεν υποκαθιστούν τους ελέγχους που γίνονταν και εξακολουθούν να γίνονται», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, τονίζοντας πως σε καμία περίπτωση ένα αρνητικό self test δεν πρέπει να προκαλέσει εφησυχασμό και χαλάρωση.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.