ΕΟΦ: Έτσι χειριστήκαμε τις αναφορές σχετικά με το εμβόλιο AstraZeneca

Μακροσκελή ανακοίνωση εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) σχετικά με την αξιολόγηση των αναφορών που αφορούν το εμβόλιο AstraZeneca καθώς και την περίπτωση του θανάτου μιας γυναίκας μετά τον εμβολιασμό της.

Αφορμή για την ανακοίνωση ήταν οι βαριές δημόσιες καταγγελίες του καθηγητή Παναγιώτη Βλαχογιαννόπουλου ο οποίος παραιτήθηκε από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (Ε.ΦΑΡ.), καταγγέλοντας ότι δεν έκανε σωστά τη δουλειά της στα παραπάνω ζητήματα.

Η επίσημη θέση του ΕΟΦ

Η διοίκηση του ΕΟΦ κάνει λόγο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας η οποία, όπως αναφέρεται, «θίγει βαθιά το κύρος, την ακεραιότητα, την υπόληψη και την αξιοπιστία της Ε.ΦΑΡ. και του ΕΟΦ συνολικά, υπονομεύοντας και ακυρώνοντας ένα πολύχρονο, κοπιαστικό, αθόρυβο, εθελοντικό και πολύ ουσιαστικό έργο».

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, «το περιστατικό (σσ του θανάτου της γυναίκας στο Ίλιον) εξετάσθηκε από την Ομάδα Εργασίας /Ε.ΦΑΡ. στις 09/3/21, αμέσως μόλις εστάλη η Κίτρινη Κάρτα (σσ στην οποία σημειώνονται συμβάντα μετά τη χορήγηση φαρμάκων και εμβολίων) και ζητήθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία από τους θεράποντες ιατρούς.

Στις 16/3/21 συνεκλήθη εκ νέου η Ομάδα Εργασίας /Ε.ΦΑΡ. σε κοινή συνεδρίαση με την ολομέλεια της Ε.ΦΑΡ. Κατόπιν διεξοδικής εξέτασης του συνόλου των διαθέσιμων κλινικών και εργαστηριακών στοιχείων του συγκεκριμένου περιστατικού, έκρινε ότι δεν είναι δυνατόν επί του παρόντος να αποκλείσει την αιτιολογική συσχέτιση του αναφερόμενου συμβάντος με τον εμβολιασμό. Σύμφωνα με τα κριτήρια του Π.Ο.Υ. κατέταξε το περιστατικό στον βαθμό «possible». Εφόσον προκύψουν νεότερα στοιχεία, το περιστατικό θα επανεξετασθεί».

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΟΦ, «η ΟΕ/Ε.ΦΑΡ. λειτουργεί με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια και με αποκλειστικό γνώμονα την προάσπιση της υγείας των πολιτών, μέσω του έγκαιρου εντοπισμού ενδεχόμενων ΑΕ των εμβολίων».

Απάντηση στις καταγγελίες Βλαχογιαννόπουλου

Στην ανακοίνωση δίνεται απάντηση και σε όσα είχε αναφέρει ο καθηγητής Βλαχογιαννόπουλος στην επιστολή παραίτησής του:

«Αναφορές περί απροθυμίας ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Οι αναφορές αυτές εκπορεύθηκαν από πρόσφατα ορισθέν αναπληρωματικό μέλος της Ε.ΦΑΡ., το οποίο συμμετείχε σε μία μόνο συνεδρίαση, χωρίς καν να γνωρίζει τον τρόπο λειτουργίας της επιτροπής, τον τρόπο αξιολόγησης, ούτε το πλήθος, ούτε το αποτέλεσμα προηγούμενων αξιολογήσεων. Ως προς τις αναφορές περί αξιακού συστήματος, θεωρούμε ότι ο σεβασμός των προσωπικών δεδομένων, η τήρηση ανειλημένων υποχρεώσεων και ο σεβασμός των συνομιλητών αποτελούν θεμελιώδεις ηθικές αξίες οποιουδήποτε θέλει να συμβάλλει πραγματικά και ουσιαστικά στο κοινό καλό και στην προάσπιση της Δημόσιας Υγείας

Η Ε.ΦΑΡ. και η ΟΕ/Ε.ΦΑΡ. λαμβάνει αποφάσεις με αμεροληψία και απόλυτη ελευθερία στην έκφραση της επιστημονικής της σκέψης, και είναι άδικο να λοιδωρείται το έργο της από αμετροεπείς συμπεριφορές. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ΕΟΦ και η ΕΦΑΡ εργάζονται διαρκώς και ανιδιοτελώς για την προάσπιση της υγείας όλων. Η ενημέρωση θα γίνεται συντεταγμένα και βάσει στοιχείων ή εκτάκτως, μόνο όμως εφόσον κριθεί αναγκαίο και πάντοτε βάσει των διαθέσιμων μέχρι εκείνη τη στιγμή, επιστημονικών δεδομένων. Για την ορθή ενημέρωση των πολιτών, θέματα φαρμακοεπαγρύπνησης αναρτώνται συστηματικά στις σχετικές ανακοινώσεις του ΕΟΦ».

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.