Εμβολιασμοί COVID-19: Αυξημένη η ζήτηση, ξεκινούν σήμερα για τα παιδιά με το νέο μονοδύναμο εμβόλιο

Ξεκινούν σήμερα, Δευτέρα 23 Οκτωβρίου, οι εμβολιασμοί των παιδιών ηλικίας από 6 μηνών έως 11 ετών, με το νέο επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο ενάντια στην COVID-19.

- Advertisement -

Οι γονείς, προκειμένου να προγραμματίσουν τα ραντεβού τους, μπορούν να μπαίνουν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr ή να απευθύνονται στον φαρμακοποιό τους.

Τα περισσότερα παιδιά, που νοσούν με COVID-19, πολύ συχνά δεν έχουν συμπτώματα ή περνάνε τη νόσο “στο πόδι”, έχοντας λίγο βήχα ή καταρροή, που διαρκούν ελάχιστες μέρες. Αυτό δεν ισχύει για τα παιδιά, τα οποία πάσχουν από χρόνια νοσήματα και είναι επιρρεπή στις λοιμώξεις, συχνά χωρίς να αποφεύγουν τη νοσηλεία και τις επιπλοκές.

Αυτά τα παιδιά ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες και οι ειδικοί συστήνουν να εμβολιαστούν σε κάθε περίπτωση.

- Advertisement -

Τα παιδιά θα κάνουν το νέο μονοδύναμο εμβόλιο

Το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά της COVID-19 είναι μονοδύναμο και αναπτύχθηκε από τις φαρμακευτικές εταιρείες BioNTech-Pfizer για το στέλεχος της νόσου XBB.1.5. Πρόκειται για την τρίτη προσαρμογή, που γίνεται σε αυτό το εμβόλιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παραλλαγές του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Το εμβόλιο έχει εγκριθεί για ενήλικες, παιδιά και βρέφη ηλικίας άνω των 6 μηνών. Σύμφωνα με τις προηγούμενες συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), στους ενήλικες και στα παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω θα πρέπει να χορηγείται μία μόνο δόση, ανεξάρτητα από το ιστορικό εμβολιασμού τους κατά της COVID-19.

Αυξημένη ζήτηση

Το νέο εμβολιαστικό πρόγραμμα, που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες μέρες, φαίνεται να πάει καλά, καθώς ο ρυθμός, με τον οποίο κλείνονται τα ραντεβού, είναι σταθερός και βαίνει αυξανόμενος.

Πηγές του Υπουργείου Υγείας εκτιμούν ότι, αν, όντως, αυτός ο ρυθμός συνεχιστεί, σε λίγες μέρες θα κάνουν το εμβόλιο περισσότεροι πολίτες, από εκείνους που είχαν εμβολιαστεί την προηγούμενη χρονιά.

Είναι ενδεικτικό ότι έως και την περασμένη Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου, είχαν κλειστεί περίπου 150 ραντεβού για παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 11 ετών.

Κανόνες εμβολιασμού

Για τα παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 4 ετών: Όσα έχουν ολοκληρώσει το βασικό σχήμα εμβολιασμού τους είναι δικαιούχοι μίας δόσης με το νέο εμβόλιο, 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό τους. Τα ανεμβολίαστα παιδιά είναι δικαιούχοι και θα εμβολιαστούν με 3 δόσεις με το νέο εμβόλιο. Επιπλέον, όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει το αρχικό σχήμα εμβολιασμού τους (π.χ. έχουν κάνει μόνο 1η δόση και περιμένουν για τη 2η) με το παλαιό εμβόλιο, πρέπει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους με το νέο εμβόλιο.

Για τα παιδιά ηλικίας από 5 ετών έως 11 ετών: Όσα έχουν ολοκληρώσει το βασικό σχήμα εμβολιασμού τους, είναι δικαιούχοι μίας δόσης με το νέο εμβόλιο, 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό τους. Τα ανεμβολίαστα παιδιά είναι δικαιούχοι να εμβολιαστούν με 1 δόση με το νέο εμβόλιο. Επιπλέον, όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει το αρχικό σχήμα εμβολιασμού τους (π.χ. έχουν κάνει μόνο 1η δόση και περιμένουν για την 2η) με το παλαιό εμβόλιο, πρέπει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους με το νέο εμβόλιο.

Διαβάστε επίσης

Εμβολιασμοί COVID-19: Το «κοκτέιλ» ιών, οι συστάσεις και τα fake news

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.