Ο «τυφώνας» Χρυσοχοΐδης: Θέλει να τα αλλάξει όλα

Την ώρα που οι συσκέψεις στην Αριστοτέλους συνεχίζονται και ορίζονται οι άμεσες προτεραιότητες και τα επόμενα βήματα, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προχωρά με ταχύ ρυθμό σε νέες ρυθμίσεις, θέλοντας να τα αλλάξει όλα, χωρίς να επηρεάζεται από τις όποιες επιπτώσεις υπάρχουν.

- Advertisement -

Η ανανέωση του ΕΣΥ, που πλέον μετρά σαράντα (40) ολόκληρα χρόνια, είναι επιβεβλημένη. Όπως επιβεβλημένες είναι και οι αλλαγές Οργανισμών, του ΕΚΑΒ και νοσοκομείων.

Μια σαφή εικόνα για τις αλλαγές εκ βάθρων έχουμε λάβει τις τελευταίες εβδομάδες, με τις καρατομήσεις διοικητών νοσοκομείων, τις αλλαγές στον ΕΟΦ και τα νέα νομοσχέδια.

Ο «τυφώνας» Χρυσοχοΐδης: Οι αλλαγές θα συνεχιστούν

Ο Υπουργός Υγείας αναγνωρίζει ότι χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά, ώστε να επιτευχθεί ο αναγκαίος εκσυγχρονισμός, που θα βάλει τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών και θα συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), παρέχοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να απολαμβάνουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες.

- Advertisement -

Όπως είπε πρόσφατα, ολοκληρώνοντας στην Ολομέλεια της Βουλής την συζήτηση του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας: ««Το ΕΣΥ έχει πολλά προβλήματα, που τα βλέπω και ο ίδιος καθημερινά και για αυτά εργάζομαι. Αλλά δεν μπορείτε να περιγράφετε το ΕΣΥ ως κόλαση».

Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά δίνεται 1,2 δισ. ευρώ για να ανακαινιστούν όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Επιπλέον προχωρά ο εκσυγχρονισμός του ΕΚΑΒ και έχει ξεκινήσει η ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών υγείας, ώστε οι πολίτες να μπορούν εύκολα και γρήγορα να κλείνουν τα ραντεβού τους και να βρίσκουν τα φάρμακά τους.

Παράλληλα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο, που αφορά σε 17 Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) για τα εγκεφαλικά, που ανέρχονται ετησίως σε 60.000.

Αυστηρό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες

Αυτό, που έχει μεγάλο ενδιαφέρον, είναι τα κριτήρια επιλογής των νέων διοικητών των νοσοκομείων και είναι το αμέσως επόμενο φιλόδοξο project.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης έδειξε από την πρώτη στιγμή ότι «δεν μασάει» στο συγκεκριμένο θέμα και ότι σκοπεύει να κάνει ρηξικέλευθες αλλαγές. Όπως έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση, όλοι θα πρέπει να υπακούνε στις εντολές του και να φροντίζουν, ώστε τα νοσοκομεία να είναι σε άριστη κατάσταση και από άποψη κτιριακή και από άποψη καθαριότητας και, βέβαια, από άποψη λειτουργίας.

Ο Υπουργός έχει δεσμευτεί να βάλει τέλος στην κομματοκρατία και στο πελατειακό κράτος και να αναδείξει με αξιοκρατικό τρόπο ανθρώπους, που θα υπηρετήσουν από την πρώτη γραμμή τα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του, όλοι οι διοικητές των νοσοκομείων τους επόμενους μήνες θα αξιολογηθούν με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια, που θα καθοριστούν με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών. Στις αρχές του νέου χρόνου θα τοποθετηθούν στα νοσοκομεία.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν δίστασε να καρατομήσει τη διοίκηση του αντικαρκινικού νοσοκομείου Μεταξά και τη διοίκηση του νοσοκομείου Αγία Όλγα, μόλις διαπίστωσε καταστάσεις, που εκθέτουν τη γιγάντια προσπάθεια που καταβάλλεται αυτή τη στιγμή στην Υγεία.

Επιπλέον δεν ανανέωσε τη θητεία του τέως προέδρου του ΕΟΦ, θέλοντας να δώσει αέρα ανανέωσης στο νευραλγικό Οργανισμό.

Κίνητρα και φαρμακευτική πολιτική

Αρκετές φορές ο Υπουργός έχει αναφερθεί και στην ανάγκη δημιουργίας μιας εθνικής πολιτικής για το φάρμακο, που θα ενισχύσει την παραγωγή στη χώρα μας.

«Στον τομέα του φαρμάκου έχουμε αποφασίσει να εγκαταστήσουμε, να οργανώσουμε, να εκπονήσουμε μια νέα εθνική φαρμακευτική πολιτική, που περιλαμβάνει σταθερούς κανόνες, που περιλαμβάνει απολύτως την πρόσβαση, την αξιολόγηση, την αποζημίωση, τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη.

Με στόχο οι δαπάνες στο φάρμακο να εξελίσσονται με έναν ορθολογικό τρόπο. Αλλά, ταυτόχρονα, υπολογίζοντας τη συνολική πολιτική της χώρας, τις οικονομικές της δυνατότητές, τους ρυθμούς ανάπτυξης, να γίνουμε αποτελεσματικοί απέναντι στους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ανάγκη τις σύγχρονες θεραπείες», ανέφερε πριν από λίγες μέρες σε ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Όσο για την προσέλκυση γιατρών στα νησιά, αυτή θα γίνει με παροχή επιπλέον κινήτρων.

«Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να δώσουμε πολύ γενναία κίνητρα σε γιατρούς, ούτως ώστε ένα χρονικό διάστημα να παραμένουν στα νησιά», όπως είπε.

Διαβάστε επίσης

RSV: Ποιοι κινδυνεύουν από τον ιό που προκαλεί πνευμονία και ποια η αξία του εμβολιασμού

Ίδρυμα Ωνάση – Masterclass:Το αξιοθαύμαστο ταξίδι της παιδιατρικής μεταμόσχευσης

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.