Το «ξήλωμα» του Δ. Φιλίππου από τον ΕΟΦ – Όλο το παρασκήνιο

Παρελθόν για τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) αποτελεί πλέον ο Δημήτρης Φιλίππου. Ο τέως πρόεδρος αποχώρησε μετά από τέσσερα χρόνια και η θητεία του δεν ανανεώθηκε, κάτι που, για τους καλά γνωρίζοντες, ήταν αναμενόμενο. Το «ξήλωμα» του κ. Φιλίππου συζητιόταν εδώ και μήνες και, μάλιστα, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εξέφραζε ανοικτά τη δυσαρέσκειά του για τα πεπραγμένα του ΕΟΦ, με κάθε ευκαιρία. Η αναζήτηση του αντικαταστάτη του κ. Φιλίππου είχε ήδη ξεκινήσει…

- Advertisement -

Μάλιστα το τελευταίο διάστημα πηγές από την Αριστοτέλους αναφέρουν ότι ακούγονταν διάφοροι «μνηστήρες», υποψήφιοι για τη θέση. Για ένα πόστο δύσκολο, με μεγάλες απαιτήσεις, «ηλεκτρική καρέκλα» όπως λένε πολλοί. Ας μην ξεχνάμε ότι από τον ΕΟΦ «περνάνε» κάθε χρόνο 6 δισ. ευρώ.

Τα επικρατέστερα ονόματα, που έχουν ακουστεί για τη θέση, είναι του καθηγητή Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας, στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Νίκου Πολύζου, της Μη Εκτελεστικής Προέδρου του ΕΟΠΥΥ και Προέδρου της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας, Νάντιας Γκογκοζώτου και της χημικού, τέως διευθύντριας στη Διεύθυνση Ελέγχου Παραγωγής και Κυκλοφορίας Προϊόντων του ΕΟΦ Παντελία Γκούρα.

Δ. Φιλίππου: Το «ξήλωμα», η παραίτηση και η λήξη της θητείας

Ο τέως πρόεδρος του ΕΟΦ, που «κώφευε συστηματικά» απέναντι σε σοβαρά προβλήματα – αρμοδιότητα του Οργανισμού, του οποίου ηγείτο, όπως καταγγέλλουν πηγές του ρεπορτάζ, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν άφαντος. Όχι μόνο δεν έδινε στοιχεία για τα φάρμακα, αλλά απέφευγε να μιλήσει με δημοσιογράφους, βάζοντας συνεργάτες του να λένε ότι «είναι πολύ απασχολημένος» ή «εκτός γραφείου». Βέβαια την ίδια ώρα εμφανιζόταν σε εκδηλώσεις, βραβεύσεις κτλ και ανέβαζε σχετικό φωτογραφικό υλικό στα social media.

- Advertisement -

Η θητεία του έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, όμως εκείνος δεν δίστασε να εμφανιστεί κανονικά στα γραφεία του Οργανισμού την περασμένη Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, σα να μη συμβαίνει τίποτα. Χαιρέτησε κανονικά τους συνεργάτες του, παρήγγειλε τον καφέ του και ζήτησε να υπογράψει κάποια έγγραφα, τα οποία εκκρεμούσαν.

Ωστόσο, όπως μας μετέφεραν πηγές από τον ΕΟΦ, η νομική σύμβουλος του Οργανισμού Αναστασία Μακαρούνη του εξήγησε ότι θα πρέπει να αποχωρήσει άμεσα, δεδομένου ότι η θητεία του δεν ανανεώθηκε, οπότε δεν ανήκει πλέον στο δυναμικό του Οργανισμού και κατά συνέπεια δεν μπορεί να υπογράψει οποιοδήποτε έγγραφο και να συνεχίσει να εργάζεται εκεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Φιλίππου, αν και εμφανώς προσβεβλημένος, ρώτησε τη κα Μακαρούνη εάν είναι βέβαιη και μήπως μπορεί να γίνει κάτι, προκειμένου να παραμείνει, αλλά εισέπραξε αρνητική απάντηση.

Έτσι, λοιπόν, το βράδυ της Τρίτης, 3 Οκτωβρίου, απέστειλε επιστολή παραίτησης στον πρωθυπουργό, γεγονός που κοινοποίησε με ανάρτησή του στα social media, κάτι που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. «Τι σόι παραίτηση είναι αυτή; Πώς γίνεται να παραιτείται κάποιος, ενώ έχει λήξει η θητεία του; Μήπως περίμενε να αλλάξει κάτι και να παραμείνει στη θέση του;», αναρωτιούνται πολλοί.

Το «άδειασμα» από τον Υπουργό

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πάντως, ήταν σαφής. Μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για τις ρυθμίσεις αντιμετώπισης της COVID-19, διασαφήνισε πως η θητεία του προέδρου είχε λήξει από τις 30/9 και πως δεν θα ανανεωθεί.

«Εγώ σας λέω επίσημα ότι 30/9 έληξε η θητεία του και δεν θα ανανεωθεί. Δεν αντιλαμβάνομαι αυτά περί παραίτησης», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η δική μου δουλειά εκεί είναι να αναβαθμίσουμε τον ΕΟΦ, να τον εκσυγχρονίσουμε και να προστατέψει την υγεία του λαού. Να εξασφαλίσουμε επάρκεια φαρμακευτικών προϊόντων και αυτό κάνουμε».

Λίγες ώρες αργότερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, επεσήμανε: «Ο πρόεδρος του ΕΟΦ δεν αποχώρησε, ούτε παραιτήθηκε, αλλά έληξε η θητεία του στις 29 Σεπτεμβρίου και δεν επρόκειτο να ανανεωθεί και ήδη είχε πάρα πολλά χρόνια. Θέλουμε να ορίσουμε μία νέα διοίκηση. Όμως, σε ό,τι αφορά στον ΕΟΦ, πρέπει και αυτός να εκσυγχρονιστεί».

Τον «έκαψαν» οι ελλείψεις φαρμάκων

Αυτό, που έπαιξε καταλυτικό ρόλο, στο να «ξηλωθεί» ο κ. Φιλίππου από τη θέση του, ήταν οι ελλείψεις φαρμάκων. Ένα σοβαρό ζήτημα, που τους τελευταίους μήνες αναδείχθηκε σε μείζον και έχει πολλές προεκτάσεις.

Όπως είχαμε αναφέρει σε πρόσφατο δημοσίευμα, «κραυγαλέα» περίπτωση συνιστά το δημοφιλές αντιδιαβητικό σκεύασμα Ozempic. Ο ΕΟΦ παρήγγειλε 11.000 συσκευασίες, τις οποίες εισήγαγε το ΙΦΕΤ. Μάλιστα το φάρμακο ήρθε από το Βέλγιο με χονδρική τιμή 350 ευρώ, όταν η χονδρική στη χώρα μας είναι 84 ευρώ.

Από αυτά τα φάρμακα διατέθηκαν μόλις οι 3.000 και οι υπόλοιπες 8.000 παραμένουν αδιάθετες στα ψυγεία του ΙΦΕΤ και, μάλιστα, έχουν ημερομηνία λήξης τον ερχόμενο Μάρτιο. Οι κακές γλώσσες αφήνουν υπόνοιες ότι «ο τέως πρόεδρος του ΕΟΦ δεν ήθελε να επιβαρυνθεί η παρασκευάστρια φαρμακευτική εταιρεία με clawback».

Επιπλέον ο κ. Φιλίππου προκάλεσε τη μήνη όλων όσοι σχετίζονται με την αλυσίδα φαρμάκου, με το αρνείται συστηματικά και πεισματικά να δώσει στοιχεία για τη διακίνηση των φαρμάκων, ως όφειλε. Ποια είναι σε έλλειψη και ποια είναι σε επάρκεια. Το μόνο, που έκανε, είναι παρατηρήσεις, αγνοώντας επιδεικτικά εκείνους που του επεσήμαιναν ότι πρέπει να δώσει στοιχεία για την πορεία της αγοράς.

Ο ΕΟΦ είναι αυτός, που γνωρίζει ακριβώς πόσα φάρμακα έρχονται στην Ελλάδα και σε ποιες φαρμακαποθήκες πάνε. Επίσης οφείλει να ελέγχει, εάν εφαρμόζεται ο νόμος.

Μέσα σε όλα αυτά, ο τέως πρόεδρος δεν εμφανίστηκε, καν, στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης Ελλείψεων Φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας, στην οποία είναι (;) και μέλος. Η συνεδρίαση είχε ως βασικό θέμα την ανάλυση του περιεχομένου της λίστας του ΕΟΦ με τις μακροχρόνιες ελλείψεις, η οποία δημοσιεύθηκε πριν από λίγο καιρό. Η εκπρόσωπος από πλευράς του ΕΟΦ μάθαμε ότι δεν μπόρεσε να δώσει κάποιες πειστικές απαντήσεις κι έτσι, παρά την πολύωρη συνάντηση, τελικά το θέμα έμεινε μετέωρο.

Πώς βρέθηκε στον ΕΟΦ

Πώς βρέθηκε, όμως, ένας επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών – Γενικός Χειρουργός, να αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου του ΕΟΦ;

Πληροφορίες αναφέρουν ότι συνέβαλε σε αυτό η φιλία του με τον βουλευτή Αρκαδίας της ΝΔ Κώστα Βλάσση, ο οποίος τον πρότεινε στον τότε Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, δεδομένου ότι η πρόταση, που αρχικά είχε γίνει σε άλλο πρόσωπο, δεν είχε γίνει αποδεκτή.

Ουσιαστικά ανέλαβε το τιμόνι του Οργανισμού μετά τις εκλογές του 2019 και κανονικά η θητεία του ολοκληρώθηκε το 2022, μιας και είναι τριετής. Ωστόσο και ο τέως Υπουργός Θάνος Πλεύρης τον διατήρησε σε αυτή τη θέση, δίνοντας συνεχώς 6μηνες παρατάσεις – η τελευταία παράταση δόθηκε λόγω των εθνικών εκλογών. Μετά η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως είπε ότι θα αξιολογηθούν όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί έως τις 30/9, οπότε και έληξε η θητεία του.

Διαβάστε επίσης

Τέλος ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου

Η «άγνωστη» Φωφώ, η νέα πλατφόρμα και ο Φιλίππου που μετράει μέρες

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.