Γιατροί όλων των ειδικοτήτων στον πόλεμο του κορονοϊού

Ένας πρωτοφανής «πόλεμος» είναι σε εξέλιξη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εδώ και ένα χρόνο, υπό ασφυκτικές συνθήκες εδώ και ένα μήνα.

Είναι ο πόλεμος του κορονοϊού, και στα λεγόμενα full covid νοσοκομεία, αυτά δηλαδή που φροντίζουν αποκλειστικά ασθενείς με Covid-19, πολεμούν γιατροί όλων των ειδικοτήτων.

Στο Σισμανόγλειο και το Κοργιαλένειο νοσοκομείο, όλοι οι γιατροί αναξερτήτως ειδικότητας έχουν επιστρέψει αυτή την περίοδο στη… βασική Παθολογία.

Γαστρεντερολόγοι, Καρδιολόγοι, Ορθοπαιδικοί και κάθε άλλης ειδικότητας γιατροί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους εκατοντάδες νοσηλευόεμενους ασθενείς του κορονοϊού, υπό την εποπτεία πνευμονολόγων και λοιμωξιολόγων. Τις νύχτες, ειδικευόμενοι γιατροί από όλες τις κλινικές εφημερεύουν στο πλευρό των ασθενών.

«Από τη μια μέρα στην άλλη, έπρεπε να θυμηθούμε τις βασικές μας γνώσεις και να τις εφαρμόσουμε σε πραγματικούς ασθενείς, συχνά βαριά πάσχοντες. Κάνουμε τις επισκέψεις με το βιβλίο στο χέρι, προσπαθώντας για το καλύτερο», περιγράφουν γιατροί του Κοργιαλένειου νοσοκομείου, με ειδικότητες εκ πρώτης όψεως «άσχετες» με τη νόσο Covid-19.

Όπως οι ίδιοι εξηγούν, όλες οι λειτουργίες του νοσοκομείου έχουν ανασταλεί, τα εξωτερικά ιατρεία έχουν διακοπεί, όπως και οι κάθε είδους εξετάσεις εξωτερικών ασθενών. Όλοι οι γιατροί του νοσοκομείου έχουν κληθεί να «πολεμήσουν» τον κορονοϊό. Κάποιοι από αυτούς θεωρούν πως η ειδικότητά τους δεν είναι ιδανική για αυτούς τους ασθενείς, κάποιοι άλλοι λένε πως «τρέμουν» μη γίνει κανένα λάθος.

Στον πόλεμο δεν υπάρχουν ειδικότητες

Ο αντίλογος λέει πως στον πόλεμο δεν υπάρχουν ειδικότητες και δεν περισσεύει κανείς. Εδώ, τώρα, πρέπει να θεραπευθούν άνθρωποι και όχι επιμέρους όργανα ή μέλη του ανθρώπινου σώματος.

Το ΕΣΥ είναι το τελευταίο διάστημα μια εμπόλεμη ζώνη, με 741 βαριά πάσχοντες διασωληνωμένους στην εντατική και με τουλάχιστον 430 ασθενείς κατά μέσο όρο να χρειάζονται εισαγωγή σε απλή κλίνη covid κάθημερινά.

Παρ’ ότι, έχει αρχίσει να παρατηρείται η περιβόητη επιπέδωση – δηλαδή η σταθεροποιήση των εισαγωγών σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και των θανάτων, ακόμη θεωρείται πολύ νωρίς για αισιοδοξία.

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.