Για άλλη μία φορά στα σκαριά η επιχείρηση Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Η Δημόσια Υγεία και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου και όπως προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής η αναπληρώτρια Υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη, κυοφορούνται εμβληματικές αλλαγές.
“Επιχειρούμε αναμόρφωση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Το ανέφερε και ο Υπουργός Υγείας κ. Χρυσοχοΐδης. Έτσι, συνδυαστικά, στους τομείς Πρωτοβάθμια και Δημόσια Υγεία, έχουμε μία επένδυση άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας, που γίνεται μια τέτοιου μεγέθους επένδυση στην πρόληψη και στην υγεία του πληθυσμού”, ανέφερε η κα Αγαπηδάκη.
Επιχείρηση Πρωτοβάθμια
Μέχρι τώρα οι Μονάδες Υγείας της χώρας είναι κατακερματισμένες και οι πολίτες σε πολλές περιπτώσεις ταλαιπωρούνται, βιώνοντας έντονες ανισότητες στην Υγεία.
Το φιλόδοξο σχέδιο της κυβέρνησης είναι να επιτύχει μια οριζόντια εστίαση στις ομάδες, που μαστίζονται από τις κοινωνικές ανισότητες στην Υγεία, στη μείωση του χάσματος που υπάρχει στους δείκτες υγείας ανάμεσα στους πολίτες, που ανήκουν στα υψηλότερα και στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα, καθώς και στη μείωση της κοινωνικής διαβάθμισης στην Υγεία.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια να αποκτήσει η χώρα ενοποιημένο και ολοκληρωμένο – στα αγγλικά ο όρος είναι integrated – σύστημα Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
“Πώς θα το πετύχουμε αυτό; Αναπτύσσοντας το δίκτυο των υπηρεσιών, που βρίσκονται διάσπαρτες και κατακερματισμένες όλα αυτά τα χρόνια σε δήμους, περιφέρειες στο ΕΣΥ, στα Κέντρα Υγείας, στα περιφερειακά ιατρεία, οργανώνοντάς τα σε ένα ενιαίο δίκτυο με κοινή διοίκηση και ισχυρή αποκεντρωμένη επιχειρησιακή ικανότητα.
Σε αυτό το δίκτυο θα ενταχθούν και οι κοινωνικές υπηρεσίες, στο πλαίσιο ενός μοντέλου one step care, ώστε να διασφαλίζεται η ολιστική φροντίδα των πολιτών. Στον πυλώνα αυτόν ανήκει, βέβαια, και η αναδιάρθρωση και η αναμόρφωση του ΕΟΔΥ, με σύγχρονα συστήματα επιδημιολογικής επιτήρησης, εθνικό σύστημα εργαστηρίων δημόσιας υγείας, ειδικό κέντρο αντιμετώπισης απειλών δημόσιας υγείας, για να εμποδίσουμε να αναπτυχθεί η επόμενη πανδημία και για να είμαστε σε θέση να αντιδράσουμε στις απειλές δημόσιας υγείας έγκαιρα”.
Μια φιλόδοξη προσπάθεια
Στην πρώτη της ομιλία στο Κοινοβούλιο, εμφανώς συγκινημένη, η κα Αγαπηδάκη υπογράμμισε επίσης ότι είναι σε εξέλιξη προσπάθεια, που αφορά στη μόνιμη εγκαθίδρυση υπηρεσιών για τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, για να έχουν όλοι ισότιμη πρόσβαση στην πρόληψη μέσω των ΚΟΜΥ.
Αναφέρθηκε στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, που υλοποιούνται σε εθνικό επίπεδο, δίνοντας έμφαση στη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες.
“Αυτά, που δεν μπόρεσα να ολοκληρώσω, είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσουν στόχο πολλών, που με μεγαλύτερες δυνάμεις από εμένα θα τα κάνουν πράξη. Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Γιώργο Γεννηματά και με αυτά κλείνει την ιδιόχειρη διαθήκη του στη Νέα Υόρκη στις 4 Μαΐου 1992.
Αισθάνομαι ότι ήρθε επιτέλους η στιγμή να πάρουμε τη σκυτάλη, που παρέδωσαν οι προηγούμενοι που πάλεψαν για την υγεία. Ο Σπύρος Δοξιάδης, ο Παρασκευάς Αυγερινός, ο Γιώργος Γεννηματάς και πολλοί ακόμη.
Η ζωή είναι μια σκυταλοδρομία. Πρέπει να μπορεί κανείς να κρατήσει στα χέρια του τη σκυτάλη, αλλά να αντέξει και να την παραδώσει στον επόμενο. Και πρέπει κι εκείνος, που παίρνει τη σκυτάλη, να αντέξει να την κρατήσει”, κατέληξε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας.
Διαβάστε επίσης
Έρχεται καύσωνας διαρκείας με πολύ υψηλές θερμοκρασίες – Πότε ξεκινά
Αυτοί είναι οι καλοί τρόποι, που πρέπει να διδάξετε τα παιδιά σας για την παραλία