Πρώτος σε σταυρούς στις πρυτανικές εκλογές του ΕΚΠΑ – που έγιναν ηλεκτρονικά – αναδείχθηκε ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος. Έλαβε 600 ψήφους.
Μετά τη συγκρότηση του Συμβουλίου του Ιδρύματος θα γίνει νέα ψηφοφορία, προκειμένου να εκλεγεί ο νέος πρύτανης. Διότι με το νέο εκλογικό σύστημα, που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση, οι καθηγητές των ΑΕΙ δεν ψηφίζουν απευθείας για πρύτανη, αλλά για τα μέλη ενός Συμβουλίου Διοίκησης, από το οποίο θα προέρχεται ο νέος επικεφαλής των Πανεπιστημίων.
Στις χθεσινές εκλογές ψήφισε το 98% των καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, περίπου 1.600 άτομα. Επιπλέον εκλέγονται η κα Αθανασία Σμυρνιώτη και οι κ.κ. Νικόλαος Θωμαΐδης, Αχιλλέας Χαλδαιάκης, Δημήτρης Καινούργιος και Σπύρος Βλαχόπουλος.
Φαβορί στις πρυτανικές εκλογές
Ο κ. Σιάσος θεωρείτο το φαβορί εδώ και εβδομάδες. Πρόκειται για άνθρωπο αγαπητό, που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των συναδέλφων του. Είναι ενδεικτικό ότι εξελέγη ομόφωνα σε όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες (λέκτορας, επίκουρος καθηγητής, μόνιμος επίκουρος καθηγητής, αναπληρωτής καθηγητής, καθηγητής) στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Μάλιστα στη θέση του προέδρου της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ εξελέγη με ποσοστό 80% πριν από δύο χρόνια.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ”, ο κ. Σιάσος ανέφερε τα προβλήματα, που υπάρχουν στα ελληνικά Πανεπιστήμια: “Ένα μεγάλο πρόβλημα σήμερα των ελληνικών Πανεπιστημίων είναι η υποστελέχωσή τους. Τα Πανεπιστήμια έχουν απωλέσει την τελευταία δεκαετία το 35% του προσωπικού τους, χωρίς αυτό να έχει αναπληρωθεί. Επίσης οι “γερασμένες” υποδομές, η μεγάλη γραφειοκρατία του Ειδικού Λογαριασμού Έρευνας (ΕΛΚΕ) και οι χαμηλές αποδοχές των καθηγητών είναι τα σημαντικότερα προβλήματα για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων και την περαιτέρω ανάπτυξή τους”.
Ο καθηγητής Καρδιολογίας έχει πάρα πολλές φορές αναδείξει το υψηλής κατάρτισης ακαδημαϊκό προσωπικό. Ωστόσο αναγνωρίζει ότι πρέπει να ενισχυθούν οι μέθοδοι διδασκαλίας με ψηφιακά εργαλεία και νέες υποδομές, συμμετοχή σε διεθνή προγράμματα και συνεργασίες, ανταλλαγές, συμπράξεις με Οργανισμούς, δημόσιους φορείς και επιχειρήσεις, διεπιστημονικότητα.
“Ειδικά η διεπιστημονικότητα, η αλληλεπίδραση δηλαδή μεταξύ των ανθρωπιστικών σπουδών με τις θετικές επιστήμες, η δημιουργία κοινών προγραμμάτων σπουδών ή και η διδασκαλία μαθημάτων σε προπτυχιακό επίπεδο από τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει για την ολοκλήρωση ενός νέου επιστήμονα. Προέρχομαι από την Ιατρική Σχολή και πιστεύω ότι ο σύγχρονος γιατρός πρέπει να είναι ο νέος ανθρωπιστής. Σήμερα, στην επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης, του σπουδαίου αυτού εργαλείου, να προτάξουμε την προσωπική ηθική, όπως αυτή αναδύεται από τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες”, επεσήμανε στην ίδια συνέντευξη.
Διαβάστε επίσης
Ευλογιά των πιθήκων: Τέλος η κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Τι θα συμβεί στον οργανισμό σας, εάν δεν πίνετε νερό