Μητσοτάκης: Οι στόχοι της ΝΔ για την Υγεία την επόμενη τετραετία

«Θα έχουμε μεγάλη στοχοπροσήλωση την δεύτερη 4ετία στην καταπολέμηση των παθογενειών, θέλουμε να επιφέρουμε μία επανάσταση στην αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» επεσήμανε στην αρχή της παρέμβασης του στη θεματική εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας για την Υγεία, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός, επανέλαβε πως, το ΕΣΥ άντεξε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοιού και, όπως είπε χαρακτηριστικά, «θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι κάθονται και κάθησαν στις «ηλεκτρικές» καρέκλες του Υπουργείου Υγείας».

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση κατά 37% των δαπανών υγείας, καθώς και στην αύξηση του απόλυτου αριθμού των νοσηλευτών, αλλά και στην αύξηση κατά 10% των αμοιβών των ιατρών. Επιπλέον, υπογράμμισε τη σημαντική αύξηση των αριθμών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και στάθηκε ιδιαίτερα στο θεσμό του προσωπικού ιατρού.

«Αποτελεί δέσμευση μου ό,τι μπορούμε να εξοικονομήσουμε από τον υφιστάμενο τρόπο λειτουργίας του ΕΣΥ να επανεπενδύεται στην Υγεία εκτός από τους πόρους, που έχουν ήδη προβλεφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και ευρύτερα». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στην ψηφιοποίηση της Υγείας.

Μητσοτάκης: Τι πετύχαμε στην υγεία

1. Οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία το 2019 ήταν 3,8 δισ. ευρώ και φέτος θα είναι 5,2 δισ. ευρώ, δηλαδή 37% αύξηση.

2. Οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ το 2019 ήταν 100.000, ενώ σήμερα 107.000 και αύξηση 10% στους μισθούς των γιατρών και ειδικά επιδόματα για εργαζομένους στις ΜΕΘ, για τους γιατρούς του ΕΚΑΒ, για όσους μετακινούνται στα νησιά κ.λπ.

Όπως παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός δεν μπορούμε να επιλύσουμε το πρόβλημα με τους γιατρούς στα νησιά, καθώς δεν έχουν βρεθεί ακόμα τα κίνητρα.

3. Οι ΜΕΘ το 2019 ήταν κάτω από 600 και σήμερα έχουμε περίπου 1.300, μία από τις σημαντικές παρακαταθήκες που άφησε η πανδημία.

4. Και βέβαια, ο θεσμός του προσωπικού γιατρού, στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι 5 εκατομμύρια πολίτες, αλλά έχουμε ακόμα βήματα να κάνουμε για να προσελκύσουμε γιατρούς, ειδικά στην Αττική.

5. Διαγωνισμοί προμηθειών φαρμάκων. Έχουμε καταφέρει να εξοικονομήσουμε σημαντικές δαπάνες σε σχέση με το παρελθόν, με διαπραγματεύσεις, έμφαση στα γενόσημα κ.λπ.

6. Το 2019 δεν είχαμε κανένα πρόγραμμα πρόληψης και είναι η μεγαλύτερη τομή που έχουμε κάνει για τη δημόσια υγεία με πιο εμβληματικό πρόγραμμα το «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού.

7. Σημαντικά βήματα έχουν γίνει και προς τον τομέα της ψηφιακής υγείας με 90 εκατομμύρια άυλες συνταγές και περισσότερα από 40 εκατομμύρια άυλα παραπεμπτικά για εξετάσεις. Πάνω από 4,4 εκατομμύρια πολίτες έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία. Σήμερα, ενεργοποιούμε το ψηφιακό βιβλιάριο υγείας, το εθνικό μητρώο εμβολιασμών, και έχουμε στήσει τα θεμέλια για τον ψηφιακό φάκελο του ασθενή, που πρέπει να υλοποιηθεί την επόμενη τετραετία.

8. Διαπεραιώσαμε πάνω από 22 εκατομμύρια εμβολιασμούς για την λοίμωξη Covid.

9. Τέθηκε σε λειτουργία η γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.

«Έχουμε βάλει τα θεμέλια για την ολοκλήρωση του ψηφιακού φακέλου του ασθενούς, που φιλοδοξούμε να γίνει εντός της επόμενης 4ετίας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Να μας δώσουν οι πολίτες την ευκαιρία να υλοποιήσουμε το σχέδιό μας

«Στην τρέχουσα κυβερνητική θητεία έχουμε ρίξει θεμέλια, κάπου έχουμε χτίσει ορόφους κάπου πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα, πάντως έχουμε συγκροτημένη άποψη για το τι πρέπει να γίνει στον τομέα της Υγείας τα επόμενα 4 χρόνια και ευελπιστούμε να μας δώσουν οι πολίτες την ευκαιρία να υλοποιήσουμε το σχέδιο μας» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφορικά με τα ζητήματα της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία παγκόσμια «βόμβα» και επέμεινε ότι θα χρειαστεί να ανακατευθυνθούν επιπρόσθετοι πόροι για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε πως την επόμενη ημέρα πρέπει να δούμε τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε, ώστε να αυξήσουμε τον αριθμό των προσωπικών ιατρών. Σε ό,τι αφορά στην πολιτική για τα Κέντρα Υγείας ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως δρομολογείται η ανακατασκευή 156 Κέντρων Υγείας.

Σημειώνεται πως, στην εκδήλωση συμμετείχαν, η Ζωή Σάκκου, παιδίατρος, ο Ανάργυρος Μαργιόλης, διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης, η Παγώνα Λάγιου, παθολόγος, διευθύντρια του εργαστηρίου Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του ΕΚΠΑ, ο Νίκος Δέδες, πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ελλάδος, η Αναστασία Κοτανίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας–Εντατικής Θεραπείας, ο Γιάννης Τσιαφούτης, διευθυντής Καρδιολογικής της Β Καρδιολογικής στο «Μπενάκιο» Νοσοκομείο, η Κατερίνα Μανδραβέλη, νοσηλεύτρια στον «Ευαγγελισμό», η Έλενα Ραφαέλα, διοικήτρια του Νοσοκομείου της Ξάνθης, ο Απόσταλος Δάνκαλης, υπεύθυνος μοτοσυκλετών του ΕΚΑΒ και ο Νίκος Σμυρνής, καθηγητής Ψυχιατρικής στο ΕΚΠΑ και στο νοσοκομείο «Αττικόν».

Διαβάστε επίσης 

Καινοτομία στην Υγεία: Τι σημαίνει για τους ασθενείς, η ανάγκη για κίνητρα και το θεσμικό πλαίσιο

Σύμβαση ΕΟΠΥΥ με Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων – Τι προβλέπει η ρύθμιση Πλεύρη

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.