Πέντε προγραμματικές συμφωνίες για την Ψυχική Υγεία και τους εθισμούς, υπέγραψαν ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η Υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη και ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, στο πλαίσιο της Δράσης 16820- «Μεταρρύθμιση στους τομείς της Ψυχικής Υγείας και των Εθισμών» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.
Ειδικότερα μεταξύ Υπουργείου Υγείας και ΕΚΠΑ, υπεγράφησαν:
Η Προγραμματική συμφωνία για το έργο «Αναβάθμιση Γνώσεων / Δεξιοτήτων και Πιστοποίηση των Εργαζομένων σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας».
Η Προγραμματική Συμφωνία για το έργο «Επέκταση και ανάπτυξη υπηρεσιών ολοκληρωμένης παρέμβασης ψυχογηριατρικής υποστήριξης» (ΟΠΨΥ).
Η Προγραμματική Συμφωνία για το έργο «Λειτουργία ολοκληρωμένης παρέμβασης Ψυχιατροδικαστικής υποστήριξης» (για άτομα με ψυχική διαταραχή και ιστορικό βίας-παραβατικότητας).
Η Προγραμματική Συμφωνία για το έργο «Ενίσχυση Μονάδας Μελέτης Ύπνου» (ΜΜΥ).
Η Προγραμματική Συμφωνία για το έργο «Επέκταση λειτουργίας Μονάδας Συμπεριφορικής Καρδιολογίας».
σημειώνεται πως, η υπογραφή των 5 νέων προγραμματικών συμφωνιών, εντάσσεται στο ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης δομών και δράσεων Ψυχικής Υγείας σε όλη την επικράτεια (η ίδρυση 106 νέων δομών με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» είναι ήδη σε εξέλιξη), το οποίο προβλέπεται με βάση το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία.
Οι κάθετοι άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ψυχική Υγεία 2021-2030 αφορούν:
1. Στην Κατάργηση της ιδρυματικής περίθαλψης και στην ανάπτυξη υπηρεσιών για ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ και συναφείς διαταραχές,
2. Στην ανάπτυξη υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην κοινότητα για τον γενικό πληθυσμό και στην ενσωμάτωσή τους στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία,
3. Στην ανάπτυξη υπηρεσιών για παιδιά και εφήβους, με έμφαση στις διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές,
4. Στην ανάπτυξη ιατροδικαστικών ψυχιατρικών υπηρεσιών, καθώς και
5. Στην ολοκλήρωση του Πανελλαδικού δικτύου Κοινωνικών Συνεταιρισμών για την κοινωνική αποκατάσταση των ψυχικά ασθενών.
Οι οριζόντιοι άξονες αφορούν:
6. Στην καθολική εφαρμογή της Τομεοποίησης, της Ποιότητας και Ασφάλειας των υπηρεσιών και στην προαγωγή της έρευνας (υποδιαίρεση της χώρας σε τομείς, ώστε να παρέχονται εντός αυτών αποτελεσματικότερα οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας στους πολίτες),
7. Στη μείωση των ακούσιων εισαγωγών,
8. Στην ένταξη των ψυχικά ασθενών στην αγορά εργασίας και στην προστασία της ψυχικής υγείας των εργαζομένων,
9. Στην προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών και των οικογενειών τους και την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος, και τέλος,
10. Στην ανάπτυξη σχεδιασμού για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, όπως η πανδημία ή οι φυσικές καταστροφές.
Διαβάστε επίσης
Ο κακός και ελλιπής ύπνος βλάπτει τις λειτουργίες του εγκεφάλου και κλονίζει την ψυχική υγεία